M.C. Beaton - Agatha Raisin és az elültetett kertész

Egyre rövidebbek az Agatha Raisin történetek :( , a harmadik részt is csaknem egy nap alatt kiolvastam. Mondjuk az már a pofátlanság netovábbja, hogy ezek a könyvek 3500 Ft-ba kerülnek...

Na de fókuszáljunk inkább a könyvre! Agatha újabb kalandja nagyon hasonlóan indul, mint a második rész - egy nagy nyaralásból tér haza, James Laceyvel ismét elhidegültek és újabb vetélytársa akad. Mary Fortune, elvált, csinos asszony, aki akkor költözött Carsleybe, ameddig Agatha utazgatott.
Mary kiváló kertész, tud finom süteményeket készíteni és magába bolondította Jamest is. Kedvenc nyomozónőnkben persze feltámad a harci szellem, belép a kertbarátok társaságába, és az a célja, hogy megnyeri a kertészeti versenyt és valahogy magába bolondítja Jamest is. A könyv feléig nem is igen történik számottevő esemény, Agatha ismerkedik az új jövevénnyel, aki még sok meglepetést tartogat. A kertészkedésbe is belekóstol, ám hamarosan visszatér régi rossz szokásához, ami a piteversenyen is előadott... :)
"Morcosan megrázta magát, akár egy vizes kutya. Londonban az embereknek nem szokásuk elültetni egymást; kirabolni, megerőszakolni, megkéselni és lelőni, azt igen, de elültetni nem."
Agatha életébe néhány újdonságot hoz ez a rész - továbbra is igyekszik kifejleszteni a barátságos énjét :), megtudja, hogy a falubeliek befogadták és szereti; ám egy új munka el fogja szólítani fél évre a faluból (ez már a 4. rész tárgya).
James és Agatha továbbra is kerülgeti egymást, egyszer jóban vannak, máskor megsértődik valamelyikük és hetekig szóba se állnak... mi lesz ebből?
A humort hiányoltam ebből a részből, nem nevettem olyan jókat, mint az előzőben, azért találtan néhány jó megszólalást itt is. Pl.:
"– Egen, az meg aszonta a Mrs. Fortune-nek, hogy vigyen el minket kocsikázni. Idegyütt a kimázolt némber, de hiába kenceficélte magát, láccott rajt’ a kor."
"– Úgy sajnálom szegény kis cicáit, Agatha – mondta. – Nem lehet nagy élmény ebben a maga kerti gulágjában játszani."
"Agatha ellentmondást nem tűrően hívatta a főpincért.– Igen, hölgyem? – hajolt a főpincér az asztal fölé.– Megmondaná, melyik része ez az állatnak? – kérdezte Agatha emelt hangon. – A patája? A térde? Esetleg a két szeme közötti rész?"
Továbbra is érdekel a sorozat többi része, bár tény, hogy csak egy-egy napos kikapcsolódást nyújt, de megszerettem :)

4/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Agatha Raisin and the potted gardener
Sorozat: Agatha Raisin 3.
Oldalszám: 254
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Vakációjáról visszatérve Agatha Raisin döbbenten tapasztalja, hogy új jövevény tűnt fel a faluban, egy nő, aki mindjárt be is férkőzött a vonzó agglegény, James Lacey kegyeibe. A szépséges Mary Fortune minden tekintetben különb Agathánál, a kertben pedig egyenesen verhetetlen, és Carsely kertészeti kiállításának közeledtével Agathát ez egyre inkább nyomasztja, így amikor Maryt holtan, virágcserépbe ültetve találják, Agatha megragadja a lehetőséget, hogy gyökerestül kiássa a falubeliek titkait, és besározza a szerencsétlen áldozatot. Ám Agathának is megvan a maga piszkos kis titka… A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.