A sablonos történetek 'varázsa'

január 19, 2013
(Ezt a bejegyzést a moly főoldalán reklámozott könyv (Let the sky fall) hívta életre.)

A lényeg, hogy biztos észrevettétek már az utóbbi évek egyre több olyan YA (young adult) könyv jelent meg, ami ugyanarra a sablonra épít. Nem csoda, ha egyszer bevált, akkor miért is változtatnának rajta? Ezek a könyvek általában amerikai termékek, és nem csodálkoznék, ha valami programmal írnák meg a vázlatukat és kiadnák megírásra egy közepesen tehetséges írónak. Persze vannak kivételek, nekem is van ilyen típusú kedvenc könyvem (Maggie Stiefvater Shiver sorozata, de nála azért érezhető a tehetség is).
Azon sem kell csodálkozni, hogy pont ebben a kategóriában születik annyi új könyv - a legnagyobb vásárlóerőt a fiatalok képviselik, nekik lehet a legjobban eladni a filmes borítóval gyártott füzeteket, tolltartót, körömlakkot stb. 

De mi is ez a sablon? 
A 'siker almája' - a
követendő példa
sok YA szerzőnek
Végy egy félárva/árva amerikai tinédzsert, aki éli a mindennapi életét áááám, egy nap megjelenik egy titokzatos fiú/lány, aki tele van rejtéllyel, de vonzza a főszereplőt. Szerelem bontakozik ki köztük (lehetőleg egy hét - 1 hónap alatt), áááám kiderül, hogy a másik természetfeletti (vámpír, vérfarkas, vérnyúl, akármi) és veszélyt jelent a kapcsolatuk a világmindenségre, de nem baj, mert ők kiállnak egymásért és végül boldogan élnek amíg...
Ismerős ugye?

Az első ilyen történet, ahonnan talán indult az egész az Stephenie Meyer sokat vitatott Twilight sorozata. Bevallom és szerettem az első részt, vártam az új könyveket, igaz egyre inkább kétkedéssel. A filmekkel is így voltam, de múltkor amikor megláttam a tévében az első részt, már azon gondolkoztam mi tetszett nekem ebből az erőltetett valamiből? De ez nem baj, mert az ember változik, változik az ízlés is. 

Nem akarok senkit megbántani ezzel a bejegyzéssel, a cél csupán, hogy összeszedjem milyen sok történet épül hasonló alapokra és a Stephenie Meyer (ha tényleg az ő könyvei voltak az első ilyenek, és indították el az 'őrületet') milyen sok könyv születéséhez járult hozzá.
Az már rajtunk olvasókon múlik, hogy kell ez nekünk vagy nem.

Íme a listám 
  1. Maggie Stiefvater - Mercy Fall farkasai trilógia - ahogy írtam ez az egyik kedvenc sorozatom. Tény, hogy ez is arra a sablonra épít, de olyan szépen van megírva, és annyira jó az atmoszféra, amit teremt, hogy nem tudom nem szeretni.
  2. Alyson Noel - Evermore - ezt szintén olvastam, de már akkor írtam a bosszantó párhuzamokról
  3. L.J.Smith - Vámpírnaplók
  4. Claudia Gray - Örökéj 
  5. Kami Garcia · Margaret Stohl- Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények - ebből film is készül ha jól tudom
  6. Benina - A boszorka fénye
  7. Lauren Kate - Kitaszítva
  8. Becca Fiztpatrick - Csitt, csitt
  9. Julie Kagawa The Iron King – Vaskirály
És még biztos lehetne folytatni napestig. Minden könyv a Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg, így volt a legkönnyebb összeállítani a listát, mert ők nagyon ráálltak erre a stílusra.
Észre lehet venni a trendváltozatásokat is a könyvekben - először jöttek a vámpírok, vérfarkasok  angyalok, utána a tündérek. Most már nehéz új természetfeletti fajokat találni, de azért sikerült - visszakanyarodva a Let the sky fallhoz, amiben a fülszöveg szerint egy levegő elementál lesz a természetfeletti...

5 megjegyzés:

  1. Nem akarok kötözködni, de ismereteim szerint L.J.Smith - Vámpírnaplók sorozata volt az alap, és Stephenie Meyer csak átírta saját szájíze szerint. Az utolsó könyve S.M.- nak pedig azért volt annyira ízetlen, mert a vámpírnaplók még nem ért a végére, így nem volt honnan koppintania.
    Ha nincs igazam, meg lehet kövezni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, pedig olvastam régebben, hogy ez korábbi! Köszi a figyelmeztetést!
      Akkor mondjuk úgy Twilight lett a népszerűbb és emiatt ez adta meg az indító löketet. Hazánkban is a VD csak a tv-sorozat megjelenése után jelent meg.

      Törlés
  2. Ilyenkor örülök, hogy sznob vagyok és annyira, de annyira nem érdekel ez a műfaj.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokat fel lehetne még írni a listára, de sztem nem kell belefeccölni az energiát.
    És gonosz módon örülök, hogy belefáradtam ebbe a műfajba.
    A Rubinvöröst olvastad? Az cuki:)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.