Szabó T. Anna - Határ


Szabó T. Annát elsősorban verseiről, fordításairól ismerhettük. Két éve jelent meg az első novelláskötete, a Törésteszt, amit tavaly olvastam el. Ez a friss kötetet jobban tetszett, annak ellenére, hogy erre is 'csak' 4 pontot adtam.

Már az első novellák megfogtak, és vártam hogy a Zafón könyvet befejezve folytathassam. A kötet eleje és a vége tetszett a legjobban - itt olyan novellák kaptak helyet, amin éreztem a személyes vonatkozásokat, életrajzi elemeket. Egyfajta epizódok ezek a Kolozsvárról Budapestre költözésről, a kamaszkorról, a budapesti életről és beilleszkedésről, ill. az anyaságról és a szülői szerepről. 

Nagyon tetszett a novellák közül Föld alatti angyalok, amit pont azután olvastam, hogy kirándultam Bp-en, és azon gondolkoztam hogy én már nem tudnék itt élni. Másnap pedig olvastam ezt kedves történetet az emberi jóságról, ami a föld alatt, a metróban mutatkozott meg....
"Hazugságokkal tömtek gyerekkoromban, tehát egy életre megtanultam, hogy aki a képünkbe harsog, annak nincs igaza. A reklám hazudik, a propaganda erőszak, az agitáció agresszió."
Az első novella egyik jelenete (játékbaba elásása) ismerős volt már vagy korábbi írásából, vagy talán Tóth Krisztinától? A személyes vonatkozásokon, a női lét alapvető elemein, emlékeken és a családon túl hangsúlyos szerepet kap ezekben a novellákban az aktuálpolitika is - a migráns-kérdés, az előítéletek, a félelmek. 
"„Inkább befelé sírj, mint hogy valaha is megbánts másokat!” Az elfojtásnak, a keserűségnek és a kényszerű alázatnak micsoda perspektíváit nyitja meg ez a mondat! Légy jó mindhalálig. Légy kedves, türelmes, nagyvonalú és odaadó. Tartsd oda a másik orcádat is, dobj vissza kenyérrel, ne ítélj, hogy ne ítéltessél. A nő köténye mindent eltakar, a családi gondokat nem illik kiteregetni. Légy szerető és alázatos leány, önfeláldozó anya és a családjáért élő-haló nagymama és áldani fognak. Igen, igen. Ha az ember alázatra születne. De nézzük csak a csecsemőt, és rögtön megértjük, hogy önzésre születtünk, ebben nincs különbség fiúk és lányok között. Az alázatot keményen tanulni kell."


A kötet Felnéz, lenéz és Idegen nyelv fejezetében szereplő novellák tetszettek a legkevésbé, itt volt néhány szabad vers-szerű szöveg is - ezek nyomasztóak voltak, attól függetlenül, hogy fontos igazságokat mondott ki bennük.

Mi marad - egy erős záró fejezet, ami nagynénje halálán mutatja be, hogy miből áll egy ember élete, "mi marad" utána. 

Tetszett ez a kötet, jobban mint az előző, ajánlom ha szeretnétek ismerkedni kortárs magyar íróval, szeretitek a novellákat - Szabó T. Anna nagyon szépen ír, és érdekes témái vannak.

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 200
Ár: 2999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Ha tudni szeretnénk, hogy mi marad utánunk, tudnunk kell azt is, kik vagyunk. A Határ személyes emlékekből táplálkozó prózái rákérdeznek a személyiség határaira, a saját történetével és a történelemmel szembesülő ember örömére és szégyenére. Azonosulás és elhatárolódás, szabadság és kiszolgáltatottság, próza és líra: ez a könyv az értelem és érzelem egyensúlyát keresve a kimondhatóság határait feszegeti. Térben és időben utazik, országokon és korokon át, a születéstől a felnövésig, Kolozsvártól Budapestig, a legintimebb tapasztalatoktól a fikcióig, Kairótól Máltáig – és persze mindig vissza kell térnie a maga kiküzdött, de nehezen behatárolható identitásához. A Töréstesztben megismert indulat, a vadság és a harag, amely meglepte Szabó T. Anna olvasóit, ebben a kötetben szomorúsággal és szenvedéllyel vegyül, ám ezúttal nem a párkapcsolat áll a középpontban, hanem az egyén és a család. Ez a könyv úgy keres otthont a világban, hogy nyitva hagyja az ablakot az égre.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.