Elizabeth Strout - A Burgess fiúk

Érdekes módon ismét az évszakhoz illően olvastam - Elizabeth Strout Amy és Isabelleje nyáron játszódik, ennek a regénynek a cselekménye ősszel kezdődik és egy évet ölel át. Elizabeth Strout már a fenti könyvével bekerült a kedvenc íróim közé, és A Burgess fiúk is erősített ezen a pozíción! Már alig várom, hogy a többi könyvét is elolvassam!

A történet a Burgess családról szól - ami a címmel ellentétben nem csak két fivérről, hanem a húgukról is szól. Jim legidősebb testvérként a családfő szerepét töltötte be apjuk tragikus halála után; Bob a középső fiú az örök fekete bárány, aki mégis egy - viszonylag - pozitív személyiség. Susan élete felnőttként kiüresedett, csak fia, Zach tölti meg tartalommal. 

forrás
A két férfi New Yorkba költözött - Jim menő ügyvédként, gazdag feleséggel éli a jómódú new yorkiak életét, Bob háta mögött egy válással magányosan éldegél, de a nagyváros mindig tartogat valamit számára, amitől mégsem érzi teljesen egyedül magát. Susan otthon maradt Shirley Fallsban (igen ez a város ES több regényében visszatér), fiával - férje jó néhány éve elvált tőle és elköltözött Svédországba. A testvérek édesanyja jó pár éve meghalt, és nem is igazán foglalkoznak egymással a család megmaradt tagjai - ám Zach egy furcsa húzása összehozza a testvéreket. 

Shirley Falls városában sok szomáli(ai) menekült érkezett, akik muszlim vallást gyakorolnak - egy nap Zach megmagyarázhatatlan okból egy disznófejet gurít be a mecsetként használt épületbe... Susan riadóztatja két bátyját, hogy segítsenek a fiúnak elrendezni az ügyet és lehetőleg elkerülni a börtönbüntetést. 

A regény egy szála ennek az ügynek a megoldását követi végig, a többi pedig a felbukkanó fő- és mellékszereplők életébe vezet be minket. Főleg Jim és Helen házasságába pillanthatunk bele, ami látszólag rendben van: felneveltek három gyereket, akik egyetemre járnak, van egy szép házuk New York egyik legmenőbb helyén - a brooklyni Park Slope negyedben, Jimnek jól fizető állása és hírneve van. Helen mégis úgy érzi valami már nem stimmel, hiányoznak neki a gyerekei, úgy érzi Jim is eltávolodott tőle és még ráadásul ez a Zach-ügy is árnyékot borít a szép életükre...

Sokféle élet, probléma és tragédia sűrűsödik bele ebbe a könyvbe: a szomáli bevándorlók életétől kezdve az eltemetett családi problémákig, amik a testvérek egész életében erőteljesen hatnak. Úgy éreztem ez a regény összeszedettebb, mint az Amy és Isabelle, mert ott több mellékszereplő életébe pillanthatunk bele, ettől az csapongóbb könyvként él bennem.
"Csöndes, őszies színekben pompázott a Central Park: fakózöld volt a fű, bronzszínűek a vörös tölgyek, szelíd, sárgás árnyalatot öltöttek a hársfák, kezdték elhullatni narancssárgás leveleiket a juharok, egy itt lebegett, a másik amott pottyant a földre, de az ég nagyon kék volt, és a levegő elég meleg volt ahhoz, hogy a luxusétterem ablakait ezen a késő délutáni órán is nyitva tartsák."
Beszippantott ez a regény is, Strout nagyon jól ír - egész életeket sűrít pár oldalba, emellett jó hangulatteremtő is. Érdekes volt bepillantani ebbe a családi életbe, ahol a testvérek valahogy mind egymásra voltak utalva - látszólag elkezdték a felnőtt életüket, de a külső körülmények hatására megrekedtek valahol - Zach ügye után viszont elkezdtek változni...
"De Bob már nem volt fiatal ember, tudott egyet-mást a veszteségek természetéről. Ismerte a csöndet, amely most elérkezett, ismerte a pánik roppant erejét, és tudta azt is, hogy minden egyes veszteség magával hoz valami furcsa, alig-alig érzékelhető megkönnyebbülést. Nem volt különösebben elmélkedő típus, így ezen sem rágódott sokáig. De októberben sok olyan napot megélt, amikor hullámként öntötte el a helyénvalóság, a ruganyosság és a szelíd, komoly józanság. Az jutott eszébe, amikor gyerekkorában egy szép napon végre sikerült úgy színeznie,hogy nem futott ki a vonalból."
5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Burgess Boys
Oldalszám: 376
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Jim ​és Bob Burgess testvérek. Évtizedek óta New Yorkban élnek, húguk Susan maradt egyedül szülővárosukba, a Maine állambeli Shirley Fallsban. Az elmúlt idők moccantlanságát dúlja szét Susan kamasz fia, Zach, amikor egy véres disznófejet gurít be ramadán idején a kisváros bevándorlók által alapított mecsetébe. Ezzel nemcsak saját sorsát robbantja ki a megszokott kerékvágásból, de anyja és két nagybátyja életét is gyökerestül megváltoztatja. A Burgess fiúk visszatérnek a kisvárosba, egyszerre idézve fel a múltat és tapasztalva meg a jelent, amely egy alapjaiban más világot tár főhőseink elé, összezavarva mindent, amit véglegesnek, amit magukénak hittek. Elizabeth Strout (Kisvárosi életek, Maradj velem, Amy és Isabelle) Pulitzer-díjas író regénye érzékenyen, tűpontosan írja le azokat a gomolygó érzelmeket, gondolatokat, amelyek akkor lepnek meg leginkább, ha a világ kifordul a négy sarkából. Egy régi trauma, bagatell tettek, viccnek tűnő segélykiáltás, ki nem mondott, önmaguknak sem bevallott érzések, emlékek alakítják a figurák életét, összeállva világokat döntenek romba és alkotnak újra sorsfordító változásaikkal.

Érdekesség - a Park Slope negyed

2 megjegyzés:

  1. Hm, olykor nem szeretem a bejegyzéseidet, mert nagyon kis rövidek, de ez most meghozta a kedvem a regényhez. Az Amy és Isabelle nekem is nagyon tetszett, de aztán a Kisvárosi életek nem jött be, és azóta hanyagolom szegény írónőt... Viszont megvettem az Amy és Isabelle-t (először könyvtárból vettem ki), és hamarosan újraolvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Pedig ezt most viszonylag hosszúnak éreztem :D Nem szeretem túl hosszúra nyújtani a mondanivalómat, sztorit elsütni nincs értelme, a gondolataimat meg főleg akkor tudom részletesen kibontani ha nagyon megfog egy könyv. Nekem a következő tőle az új könyve lesz utána majd elgondolkodom melyikkel folytassam :)
      Ez szerintem egy jól sikerült regény, adj neki egy esélyt!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.