M. C. Beaton - Agatha Raisin és a gyilkos lekvár


Amióta lement a nyelvvizsga kisebb olvasási válságban szenvedek. Olvasok, de valahogy nem a megfelelő könyveket. Félbehagytam például az Engedjétek át a láthatatlan embert (amit a hétvégén végigszenvedtem mégis - nem volt jó vétel :S), hogy visszatérjek egy régi kedvenchez - Agatha Raisinhez. 

Agatha ebben a részben egy közeli falu adománygyűjtő rendezvényében segít be, van lekvár-verseny, ám valami gond van a lekvárok körül. Kiderül, hogy LSD-t tettek a kiállított darabokba, így Agatha és csapata beleveti magát a nyomozásba. Közben fényt derítenek más esetekre is, Toni (Agatha pártfogoltja és fiatal nyomozója) élete alakulgat, de még eléggé Aggie árnyékában él. A könyv végén visszatér egy régi ismerős, és előrevetíti, hogy megint gondok lesznek körülötte. 

A nyomozás egyik szála már ismerős volt, szerintem hasonló már legalább kétszer is szerepelt, a fő szál meg igazából tök hülyeség... Nem értettem a bűnös indokát. Na mindegy.
Charlesnak örültem, bár olyan sokat nem szerepelt, Roy is felbukkant szokás szerint. Valahogy a humor most nem volt a helyén, vagy nekem nem tűnt fel. Amin meglepődtem, és szerintem már a korábbi részekben is, hogy Agathát sokszor milyen bunkón fogadják - már akkor amikor még nem is szolgál rá! 

Meglepődtem, hogy az előző rész mennyire tetszett - bár gondolom a karácsonyi téma miatt dobott sokat az értékelésemen. Most viszont a könyv minden hibája idegesített: a faék mondatok, a szinte semmi leírások, Agatha butaságai és néhol a csapongó nyomozási szálak.

/ Remélem a következő könyvvel több szerencsém lesz :D /

3/5

Kiadó: Erawan
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Agatha Raisin and a Spoonful of Poison
Sorozat: Agatha Raisin 19.
Oldalszám: 260
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Agatha ​​Raisin már épp unatkozni kezdene, amikor az egyik szomszédos falu lelkésze nyaggatni kezdi: legyen sajtósa és közönségszervezője jótékonysági ünnepségüknek, melynek bevételét templomuk felújítására fordítanák. Hogy végül Agatha kötélnek áll, abban nem kis szerepet játszik az elbűvölő külsejű és gyanúsan zöld szemű George Selby, a fesztivál helyi szervezője és a lelkész barátja. A szabadtéri mulatság azonban szörnyű fordulatot vesz: ketten levetik magukat a templomtoronyból, és újabb két emberrel szívroham végez. A nyomok a lekvárkóstoló sátorhoz vezetnek, ahová, nem kétséges, valaki besurrant és az egyik bödönbe kábítószert csempészett. Agatha és fiatal segítőtársa, Toni akcióba lendülnek, ám ahogy nyomozni kezdenek, újabb csontvázak dőlnek ki a múlt szekrényéből. Hogy a bűntény felderítését még magánéleti események is bonyolítsák, mindannyiunk kedvenc nyomozója randevúzni kezd Selbyvel, akiről hamar kiderül, bizony neki is vannak titkai, és talán jobb lenne, ha nem derülne rájuk fény."

Megjegyzések

 1. Ez a rész szerintem is kicsit gyengébbre sikerült, talán a fordítás sem volt az igazi. Hamarosan jön az új Hamish rész, én kezdem jobban bírni a fickót, mint Agathat. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet az is, már annyiszor megfogadtam, hogy olvasom angolul, csak lusta vagyok :)
   Majd lehet elkezdem azt a sorozatot ;)

   Törlés

Megjegyzés küldése

na ehhez szólj hozzá ;)