M. C. Beaton - Agatha Raisin és a gyilkos lekvár


Amióta lement a nyelvvizsga kisebb olvasási válságban szenvedek. Olvasok, de valahogy nem a megfelelő könyveket. Félbehagytam például az Engedjétek át a láthatatlan embert (amit a hétvégén végigszenvedtem mégis - nem volt jó vétel :S), hogy visszatérjek egy régi kedvenchez - Agatha Raisinhez. 

Agatha ebben a részben egy közeli falu adománygyűjtő rendezvényében segít be, van lekvár-verseny, ám valami gond van a lekvárok körül. Kiderül, hogy LSD-t tettek a kiállított darabokba, így Agatha és csapata beleveti magát a nyomozásba. Közben fényt derítenek más esetekre is, Toni (Agatha pártfogoltja és fiatal nyomozója) élete alakulgat, de még eléggé Aggie árnyékában él. A könyv végén visszatér egy régi ismerős, és előrevetíti, hogy megint gondok lesznek körülötte. 

A nyomozás egyik szála már ismerős volt, szerintem hasonló már legalább kétszer is szerepelt, a fő szál meg igazából tök hülyeség... Nem értettem a bűnös indokát. Na mindegy.
Charlesnak örültem, bár olyan sokat nem szerepelt, Roy is felbukkant szokás szerint. Valahogy a humor most nem volt a helyén, vagy nekem nem tűnt fel. Amin meglepődtem, és szerintem már a korábbi részekben is, hogy Agathát sokszor milyen bunkón fogadják - már akkor amikor még nem is szolgál rá! 

Meglepődtem, hogy az előző rész mennyire tetszett - bár gondolom a karácsonyi téma miatt dobott sokat az értékelésemen. Most viszont a könyv minden hibája idegesített: a faék mondatok, a szinte semmi leírások, Agatha butaságai és néhol a csapongó nyomozási szálak.

/ Remélem a következő könyvvel több szerencsém lesz :D /

3/5

Kiadó: Erawan
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Agatha Raisin and a Spoonful of Poison
Sorozat: Agatha Raisin 19.
Oldalszám: 260
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Agatha ​​Raisin már épp unatkozni kezdene, amikor az egyik szomszédos falu lelkésze nyaggatni kezdi: legyen sajtósa és közönségszervezője jótékonysági ünnepségüknek, melynek bevételét templomuk felújítására fordítanák. Hogy végül Agatha kötélnek áll, abban nem kis szerepet játszik az elbűvölő külsejű és gyanúsan zöld szemű George Selby, a fesztivál helyi szervezője és a lelkész barátja. A szabadtéri mulatság azonban szörnyű fordulatot vesz: ketten levetik magukat a templomtoronyból, és újabb két emberrel szívroham végez. A nyomok a lekvárkóstoló sátorhoz vezetnek, ahová, nem kétséges, valaki besurrant és az egyik bödönbe kábítószert csempészett. Agatha és fiatal segítőtársa, Toni akcióba lendülnek, ám ahogy nyomozni kezdenek, újabb csontvázak dőlnek ki a múlt szekrényéből. Hogy a bűntény felderítését még magánéleti események is bonyolítsák, mindannyiunk kedvenc nyomozója randevúzni kezd Selbyvel, akiről hamar kiderül, bizony neki is vannak titkai, és talán jobb lenne, ha nem derülne rájuk fény."

2 megjegyzés:

  1. Ez a rész szerintem is kicsit gyengébbre sikerült, talán a fordítás sem volt az igazi. Hamarosan jön az új Hamish rész, én kezdem jobban bírni a fickót, mint Agathat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet az is, már annyiszor megfogadtam, hogy olvasom angolul, csak lusta vagyok :)
      Majd lehet elkezdem azt a sorozatot ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.