Naomi Novik - Ezüstfonás

Három éve olvastam először Naomi Noviktól - a Rengeteget, ami kedvenc lett: nagyon tetszett ahogy saját világot alkotott, a népmesék - mondák részleteiből épített fel valami sötétebb, de izgalmas történetet. 
Az Ezüstfonást is nagyon vártam, mégis egy évig tartogattam, mindig vártam a megfelelő alkalmat, amikor majd elmerülhetek benne. Ezen a héten eljött ez az idő, és tökéletes választás volt a hétre, szinte az egész könyv télen játszódik, és remekül kikapcsolt, vitt magával a történet. 

A történet - a Rengeteghez hasonlóan - egy olyan világban játszódik, aminek elemei visszaköszönnek a valóságból, de tele van mágiával. Litvász (gondolom Litvánia) népe szegénységben él, kemények a telek, még tavasszal sőt nyáron is eshet a hó.
tumblr
Mirjem Mandelsztam szüleivel egy kis faluban él, apja a pénzkölcsönző - ezt a szakmát anyai nagyapja mesteri fokon űzi, gazdag házat visz a közeli városban. Ám Mirjem apja a saját jószívűségének foglya, hagyja elúszni a kölcsönadott pénzét, miközben az ő családja nyomorog. Mirjem akkor veszi kezébe a családi üzletet, amikor édesanyja komolyan megbetegszik, a fiatal lány a sarkára áll és következetesen elkezdi behajtani apja vagyonát. Olyan jól megy neki az üzlet, hogy szép lassan gyarapodik saját háztartásuk, anyja jobban lesz, és egy szegény család két gyerekét is felveszik segítőnek. 
Ám ez a varázslatosnak tetsző munka nem marad észrevétlen... Litvász erdeit, útjait egy természetfeletti nép járja, akik a nekik tetsző aranyat könyörtelenül elrabolják. Ők a sztarikok, akiknek útjai fenyegetően fénylenek Mirjem háza körül is. A lány képessége magának a sztarikkirálynak is felkeltette a figyelmét, próbákat állít elé, amelyet mindenképpen teljesítenie kell - a kapott ezüstből aranyat kell csinálnia bármi áron.

Izgalmassá teszi a könyvet, hogy Mirjem szemszögén túl egyre több szereplőébe pillanthatunk be: Vanda, a félárván maradt lány, aki erőszakos apja elől menekül otthonról - és kapva kap az alkalmon, hogy a Mandelsztam családnak segíthessen. Később csatlakozik hozzá két öccse is - ezzel életcélt, munkát, biztonságot és később sokkal többet kapnak. 

A történet egy pontján a cár és újdonsült felesége sorsába is bepillanthatunk, akik szintén egy erős természetfeletti lénnyel állnak kapcsolatban. Irina szintén elveszítette édesanyját, apja a herceg nem sokat foglalkozik vele, mert lánya nem egy szépség, nem remél jó házasságot neki. Mégis amikor alkalom adódik, a legmagasabb körből néz ki neki férjet.

A szereplők a kezdeti egyéni boldogulásukon túl egyre nagyobb feladatokat vállalnak magukra - végül az egész ország és lakóinak jó sora és élete lesz a tét.

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet - minden nap nagyon vártam, hogy folytathassam a történetet, mindegyik szereplő élete érdekes volt. A szemszögváltásokat bravúrosan oldotta meg az író, akár egy fejezeten belül is, de egy-két mondat után is pontosan tudható ki beszél. Tetszettek azok a visszaugrások is, amikor a másik szereplő oldaláról derült fény egy-egy eseményre.

Aprólékos, de nem unalmas a regény, amiben a karakterek hétköznapjait is nagyon jól megismerhetjük, együtt lélegezhetünk velük. Mivel egy középkori-újkori? időszakban játszódik ezért a kétkezi munkának nagy szerepe van: a főzéstől, háztartási munkáktól kezdve a szövés-fonásig. Imádtam ezeket a realista részleteket is, de persze a mágia, a sztarik birodalom is elvarázsolt. 
"A mágiára fog számítani, arra a varázserőre, amely kizárólag akkor jelentkezik, ha az ember szavakkal és tettekkel önmaga fölé kerekedik, vállalja az ígéretét, aztán valahogy akkorára nő, hogy végül képes teljesíteni."
Irina - Mirjam - Vanda (forrás)
A regény több erős női karakterrel dolgozik - Mirjemmel kezdve, aki megmenti a családját, kihasználja a képességeit és előnyt farag belőlük. Felülemelkedik a falusiak viselkedésén, nem engedi magát átverni - kihasználni, mint az apja. A családjuk különleges helyzetben van, mert ahogy a nevükből is sejthető, zsidó vallásúak - a falusiak már csak emiatt sem tudták soha befogadni őket, másrészt a tartozásaik miatt kényelmetlenül érzik magukat velük kapcsolatban.
Vanda, akit Mirjem családja befogad, ezt kemény munkával hálálja meg - nagyon érdekes volt a történet egy pontján, ahol elgondolkozott, hogy miért is segítsen maga kívül másnak, de a szeretet győzött és be is bizonyította a történet, hogy fontos és jó döntést hozott. Irina a harmadik fontos szereplője a történetnek, aki szintén egy passzív helyzetből egy nagyon is aktív és érdekeit erősen képviselő nővé válik.

Egymás felemelése, a szeretet és nem az egyéni törtetés a jellemzője a három fő karakter sorsának, ami szintén nagyon aktuális és befogadható 'üzenet'. 

Novik nagyon szépen dolgozta át Rumpelstiltskin/Zörgőfürge meséjét, jelen esetben az ezüstöt arannyá változtató lánnyal. A regény erőssége, hogy megmutatja három elnyomott, hátrányos helyzetben élő lány hogyan jut hatalomhoz, hogyan viszonyulnak ehhez, és hogyan fordítják a tágabb környezetük előnyére.

Örülök, hogy végre elolvastam ezt a könyvet, mert ismét egy különleges történetet kaptam az írónőtől, ami talán még jobban is tetszett a sokrétűsége és egyedisége miatt, mint a Rengeteg!

Beleolvasó

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Spinning silver
Fordító: Heinisch Mónika
Oldalszám: 454
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mirjem ​ pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.
Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.
Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.
A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is a téli terveim között szerepel az Ezüstfonás, amit bár először nem akartam megvenni, mert nekem a Rengeteg csalódás volt sajnos. De az Ezüstfonásban nagy bizodalmam van, és most még jobban kedvet csináltál hozzá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh akkor adj ennek egy esélyt. Tökéletes téli fantasy ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.