Naomi Novik - Rengeteg

Nagyon vártam már ezt a könyvet - először Lobonál olvastam róla, és mikor kiderült, hogy a GABO kiadja magyarul is akkor teljesen bezsongtam, és amint lehetett meg is rendeltem.
Első körben mint sokakat, engem is elvarázsolt a borító, ami Cserny Timi Pookah munkája, ő illusztrálta Kleinheincz Csilla Ólomerdő könyveit is. Egyik barátnőm kérdezte, hogy hasonlít-e Csilla könyveire - mivel közös pont az erdő, fantasy műfaj és hogy egy női főszereplőnk van. Fogjuk rá hogy hasonlít, de sokkal-sokkal sötétebb ez a sztori ;)

A történet egy alternatív világban játszódik - mégis beazonosítható helyen: Lengyelország és Oroszország között valahol, talán az 1500-as években. Ebben a világban a mágia elfogadott dolog, egyes mágusok magas rangra is kerülhetnek és a király tanácsaadóivá válnak. 

forrás
Agnyeska egy kis faluban él a Rengeteg, az elvarázsolt és gonosz lényekkel teli erdő szélén. A vidék hűbérura a Sárkány nevű mágus, aki 10 évente kiválaszt egy fiatal lányt, hogy őt szolgálja. Ebben az évben Agnyeska és legjobb barátnője Kasja kerül a kiválasztottak közé. Mindenki azt várja, hogy a szép, dolgos, talpraesett Kasját fogja választani a Sárkány, nem pedig az ügyetlen, erdőt járó Agnyeskát.
Mégis valamiért rá esik a választás, és ezzel felborul a fiatal lány élete. A mágus elviszi a tornyába, ahonnan majd 10 év letelte után mehet el, ám az elragadott lányok sorsa a szolgálati idő mindig az, hogy elhagyják a falujukat, mert annyira megváltoztak.

Agnyeska küzd, hogy helytálljon ebben az új helyzetben, igyekszik felfedezni a tornyot, az ura szokásait és lehetőség szerint kitérni az útjából. Ám a Sárkány nem véletlenül választotta őt - elkezdi tanítani...

forrás
Innen fordul át a történet a szépség és szörnyeteg szerű sztoriból egy nagyobb ívű történetté, amiben szerepet kap a múlt, a mágia, a királyi udvar és persze maga a Rengeteg.

Ebben a regényben megvan az amit egy könyvtől várok - teljesen beszippantott, jók a leírások, könnyen magam elé képzeltem a helyszíneket. A főszereplő nem tökéletes, de nagyon szimpatikus, nem fél visszaszólni annak, aki felidegesíti (nagyon tetszett, ahogy Agnyeska és a Sárkány cukkolta egymást). A mágia leírása és működése is nagyon tetszett. Plusz, ami nálam mindig bejön, hogy az írónő szláv meséket is beledolgozott a történetbe. 
"A Rengeteg hatalma nem valami vakon gyűlölködő fenevad. Gondolkozni, tervezni képes, és a saját céljaira törekszik. Belelát az emberek szívébe, hogy mérge erősebben hasson."
A történet sötétebb, mint amire számítottam - a Rengeteg kegyetlen és furcsa, és hátborzongató volt, de nem vette el a kedvem az olvasástól!
Nyomon követhetőek Naomi kedvenc történetei a regényében, de ezek egy sajátos, és egyedi formában jelennek meg. A többféle aspektus egységesen, és nagyon élvezhetően formálódik kerek egésszé - a romantikus szál, az ifjúsági történet, a fantasy elemek és egy háborús történet adja a regény főbb pontját.

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti ha magába szippantja egy sztori, kicsit is kedveli a fantasy történeteket, és a népmesei elemeket. Ez a könyv tuti bekerül az év végi top10/15/20 könyvem közé!

5/5

Részlet

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Uprooted
Oldalszám: 488
Ár: 3990
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól. Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

5 megjegyzés:

  1. Kedvcsináló lelkes bejegyzés! :) :) Úgy örülök, hogy én is beszereztem!

    VálaszTörlés
  2. Igazán kedvcsináló bejegyzés lett! :) Megnyugodtam, hogy akkor ez nem egy tinlgitangli YA fantasy (mostanában túl sok olyan olvastam az előolvasós melóban és megcsömörlöttem tőle). Előbb-utóbb nekem is el kell olvasnom! :)

    VálaszTörlés
  3. Én még azt is imádtam benne, hogy önálló történet. Nincs cliffhanger, lehet folytatás, ha akarja Novik, de anélkül is kerek egész.

    Egyébként nem értem miért gondolja mindenki, hogy Novik YA-t ír, már a Temeraire se az volt, mégis sokan úgy gondolják, hogy fiataloknak ír.

    VálaszTörlés
  4. Hű, most meghoztad hozzá a kedvemet :) Ez YA?

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok, engem már elvarázsolt az első oldalakon :)
    És nem, nem tinglitangli YA ;)

    Lobo - a Temeraire-re is kíváncsi lettem, és ez is tényleg egy plusz, hogy nem akarja a századik bőrt is lehúzni a sztoriról a folytatások reményével.

    Bea - nem YA :) Szerintem neked is tetszene!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.