Borisz Akunyin - Halál szeretője

Ez az első könyvem Akunyintól, szerencsére a Fandorin sorozat egy olyan darabját fogtam ki a könyvtári vásáron tavaly ősszel, ami élvezhető az előzmények nélkül is. 

A történetünk főszereplője Szenyka Szkorik egy kamasz, árva fiú, akit elválasztanak öccsétől és a kegyetlen nagybátyjához kerül. Innen elég hamar lelép, és elmerül Moszkva alvilágában. Tolvaj lesz, bekerül egy bandába és szerelmes lesz egy különleges nőbe, akit csak Halál néven emlegetnek. 
Szenyka talpraesett, szimaptikus kölyök, aki minél feljebb szeretne kerülni a zsivány-ranglétrán. Ám nem mindenáron, amikor rájön, hogy ez mégse az ő gyomrának való akkor kerül nagy bajba...
Később kerül elő a legendás (?) nyomozó, Fandorin, japán segítőjével Maszával és igyekeznek fényt deríteni egy sorozatgyilkosságra.

A történetről nem is írok többet, kalandos, izgalmas, a sok erőszak és gyilkosság ellenére tele van humorral. Akunyin nagyon jól mesél - nagyon megtetszett a stílusa. A nyelvvel való játékával lenyűgözött, ez mindig nagyon tetszik, és emiatt bátran fogom apukám kezébe nyomni ezt a könyvet, hogy legyen egy újabb közös kedvencünk :D A sztori amúgy az 1900-as évben játszódik, a cári Oroszország, a moszkvai alvilágbe kapunk betekintést.
A krimi szál mellett tele van ilyen jó kis bölcsességekkel a könyv: 
"… az igazi figyelmesség nem az udvarias szavakon nyugszik, hanem az őszinte tiszteleten: tisztelj minden embert, amennyire csak lehet, amíg ez az ember be nem bizonyította neked, hogy nem méltó a tiszteletedre."
forrás
Annyira megtetszett Akunyin stílusa és világa, hogy el fogom kezdeni a sorozatot szépen az elejéről! :)

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Любовник смерти
Sorozat: Fandorin 9.
Oldalszám: 366
Ár: 2900 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Szenyka Szkorik árva gyerek, aki szívtelen nevelőapjától megszökve egyszer csak Moszkva tolvajnegyedében találja magát. S itt aztán egyre-másra történnek vele a hihetetlen kalandok: először is barátnőt szerez magának, aztán egyszerű vagányból a leghíresebb zsiványbanda tagja lesz, s ráadásul megmenti a bandavezér életét…De ez még mind semmi, mert a legfontosabb, hogy szerelmes lesz, s nem is akárkibe – a legszebb nőbe, akit valaha látott. S akinek szívéért Moszkva legnagyobb zsiványai versengenek – vállalva a rettenetes veszélyt, a sorssal való megmérkőzés izgalmát, mert mindenki tudja: aki eddig Halál szeretője lett, azt hamarosan elragadta a halál. A kis Szenykának, úgy látszik, nem lehet esélye nála. Vagy mégis? Akunyin nagy sikerű sorozatának újabb darabja „dickensi krimi”: egy árva fiú viszontagságos története a felnőttek kiszámíthatatlan, veszélyekkel, bűnökkel teli világában, mely már-már elpusztítaná, amikor hűséges társával, a japán Maszával megjelenik Fandorin. A zseniális nyomozó csak azért tér vissza Moszkvába, hogy háromkerekű automobiljával rekordidő alatt jusson el Párizsba. De amikor egy rejtélyes és kegyetlen gyilkosságsorozatról szerez tudomást, s ráadásul megismerkedik Szenykával, akinek minden jel szerint van valami köze a rejtélyhez, mégiscsak nyomozni kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.