Barb Drozdowich - The Book Blogger Platform

A Netgalleyn böngészve bukkantam erre a könyvre, egy kisebb olvasási válság közepette - két elkezdett könyv se tudott lekötni, gondoltam egy angol nyelvű nonfiction biztos kizökkent ebből. Szerencsére már másnap megkaptam  a recenziós példányt a Kindlimre, és pénteken már bele is vetettem magam. 

Barb Drozdowitch nagyon tapasztalt a blogok terén - saját könyves blogját 2010 óta vezeti, ezen a könyvön kívül pedig írt 10 könyvet, ami a blogolásról és a közösségi médiáról szól. 

Jelen kiadvány a 2014-ben megjelent könyv 2., bővített és ekönyvként adaptált kiadása. Az előszóban említi, hogy az illusztrációk helyett videókat ad meg, hogy megmutassa a gyakorlati részeket. 

Az ajánló szerint nem csak a kezdő könyves bloggereknek, hanem a gyakorlóknak is hasznos lehet. Kicsit szkeptikus voltam vele, hogy mi újat tud nekem mondani lassan 7 év (úristen :D) blogolás után. Hát nem sokat - volt egy két rész, ami új ötleteket adott (pl.: átcuccoljak-e a wordpressre, megosztási lehetőségeket átnézzem az egyes bejegyzéseknél, frissítsém a Rólam oldalt), de a technikai részekben nem tudott újat mondani, illetve természetesen az amerikai viszonylatokról lehet benne olvasni. 
forrás
Használható tanácsok:
- a blog indítása előtt körülnézni melyik szolgáltatót válasszuk (ő a wordpresst ajánlja és a saját blogmotos megoldást, vagyis a saját tárhelyünkre feltöltött wordpress motor használatát, amit elég jól testre tudunk szabni, de ehhez már azért kell egy kis jártasság)
- vegyünk saját domaint vagy ne, szerintem ez nálunk annyira nem jellemző, viszont fontos, hogy a blog neve és az url címe gondosan legyen megválasztva (néha én is bánom, hogy fantáziátlan voltam a blog urljének a megválasztásakor, de akkor még nem tudtam, hogy ez ennyire tartós hobbi lesz :))
- a kommentelést ne nehezítsük meg, ne kelljen "az elsőszülöttjüket feláldozni az olvasóinknak ahhoz, hogy kommentelhessenek nálunk" :D. Vagyis inkább vállaljuk be, hogy kapunk egy-két spames kommentet, de aki tényleg írni akar annak ne nehezítsük meg a dolgát.
- készítsünk rendszeresen biztonsági mentéseket
- kommenteljünk más blogokon, amik tetszenek - így gyűjthetünk 'barátokat', látogatókat
- a könyvismertetőknél linkeljünk vásárlási lehetőséget, az író honlapját

Ami érdekes volt, hogy nem csak magáról a blog üzemeltetéséről, létrehozásáról írt, hanem a közösségi média használatáról (Twitter, Facebook, könyves oldalak), a recenziók beszerzési lehetőségéről (Netgalley pl. én is innen kaptam ezt a könyvet).

Összességében:
Kezdő könyves bloggereknek érdekes lehet, bár a fenti infókat, szerintem egy-két blogger is összeszedte már a saját blogján, kár ebből könyvet írni.
Amit hiányoltam - maga a könyv értékelésének, egy recenziónak a megírása, magának a bejegyzésnek a felépítése (persze egy-két elemet megad, hogy mi szerepeljen, de eléggé vázlatos).
Egy-két ötletet lehet a könyvből meríteni, ill. nyelvgyakorlásnak jó volt :)

3/5

Barb honlapja

Kiadó: Booktrope
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 120
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Book Blogging - One of the Best Hobbies in the World!Join thousands of book bloggers in expressing your joy of reading!Are you a book blogger or do you want to be one? Are you having trouble handling the technical details of blogging? The Book Blogger Platform can be a "user manual" for your blog! A book written by a book blogger for book bloggers and that answers all your questions!The Book Blogger Platform covers topics such as:1. What a book blogger blog needs to contain2. A description of all the common features hosted by book bloggers3. A description of the social media aspect to a book blogger platform4. Over 25 videos that walk you through various technical tasks5. Being Social - the social aspect of book blogging˃˃˃ If you are tired of always asking other bloggers questionsLet The Book Blogger Platform guide you painlessly. Over 25 videos lead you step by step through some of the more difficult technical issues that bloggers face.Pick up a copy today and approach blogging with confidence!"

6 megjegyzés:

  1. A wordpressen én is gondolkozom egy ideje, egyszer használtam korábban, de nagyon sokszor felidegesített, te mennyire érzed nehézkesnek a másik blognál?
    Meg jó lenne egy saját domain is, de még sosem jutottam el addig, ill. ahogy mondod, Magyarországon ez annyira nem bevett, szóval szerintem egyelőre elleszek nélküle is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azóta javult - például a szövegszerkesztés bővült (van visszavonás gomb is, meg sorkizárás is :) ). A felülete viszont olyan csecse, hogy sokszor elég nehézkesen tölt be (mmint a belső, vezérlőpult nézet). A saját tárhelyes viszont szerintem több lehetőséget rejt - különböző pluginek meg widgetek miatt. Meggondolandó :)

      Törlés
  2. Thanks so much for taking the time to read and share your thoughts about my book. You are right - it is aimed at beginners. One thing that came out of my 2 surveys of over 700 book bloggers was the total lack of a primer for book bloggers. Most of us stumble along, picking up things here and there, but there was no comprehensive primer. Thank you again for taking the time with my book and spreading the word about your thoughts!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you for the visiting and the comment!! :)

      Törlés
  3. Anno a könyves bloggerek kommunikációjából írtam a szakdogámat, de azóta annyi minden változott. Annyi új közösségi oldal virágzott már azóta, ahol lehet és persze kell is kommunikálni. WP-re engem is nagyon rá akarnak beszélni (főleg a dizájn miatt), de én nem akarok vele macerálni. Mondjuk a névválasztás az tényleg fontos, de anno én sem gondoltam volna, hogy ezzel a névvel bármi lehet, szóval az enyém se biztos, hogy ez lenne, ha ma indítanám a blogomat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A te mostani sablonod nagyon menő! :) A neved meg elég egyedi - jól emlékszem, hogy már Hotdog.hu-n is ezzel voltál aktív??

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.