Évösszegzés 2019

december 31, 2019
Tavaly azzal kezdtem az évösszegzést, hogy radikálisan csökkentem kell a beszerzéseimet - háááát nem jött össze. 103 könyv érkezett hozzám idén (mondjuk 54 darabtól összességében meg is váltam), de most már aztán tényleg nincs helyem. Ezért 2020 célja lesz, hogy minimalizáljam a beszerzéseket, és az eladásra szánt könyvektől megváljak.

Olvasmányok

"206 könyvet olvastam el idén - ez a szám engem is megdöbbent, viszont beletartozik több képregény, verseskötet, kisregény, ill. egyéb rövid életmódkönyvek. Jövőre nem akarok ilyen sokat olvasni, inkább jobban szelektálni és igazán emlékezetes történeteket megismerni." - A tavalyi összegzés másik pontja se jött össze, bár az utóbbi időben úgy érzem kevesebb 'felesleges' könyvet olvastam - értsd ami hirtelen megtetszett, de nem adott olyan nagy élményt. 

Idén 214 könyvet olvastam el, ami között szintén sokféle műfaj, zsáner, formátum megfordult - a pár oldalas képregényektől kezdve a több száz oldalas regényekig. Jövőre tényleg nem akarok ennyit olvasni, jobban szeretnék szűrni, és az igazán jónak ígérkező könyvekre szánni az időmet.

Angolul 7 könyvet olvastam el, ebből 5 db képregény volt, egy esszé és igazából csak egy regény - viszont ez egy régi terv volt - a Harry Potter első része eredetiben. Szeretnék jövőre angolul legalább ennyit olvasni, főleg a polcomon lévő folytatásokra kellene időt és energiát szánnom (Edward Kelsey Moore - The Supremes Sing the Happy Heartache Blues, Rae Earl - My ​Madder Fatter Diary).

Beszerzett könyvek:
✧ 103 db - A február volt a legerősebb hónap, 15 új könyv került ekkor hozzám!
✧ 23 olvasatlan 'csak' ezek közül (összesen pedig 31 olvasatlan könyvem van, ami egész jó arány :D)

A blogról

 Kb 112 könyvről írtam külön, összesen 251 bejegyzés született - ez kicsit kevesebb, mint tavaly. Idén is gyakran éltem a 'Néhány könyvről röviden' bejegyzéstípussal - főleg a képregényekről, verseskötetekről, gyengébb könyvekről nem álltam neki külön posztot írni. 
 A rovatok közül a legnépszerűbb töretlenül TILT, a Friss könyvek és a Havi zárás.

Érdekes adatok a Bookriot táblázatból, amit tavaly kezdtem el használni:
- az olvasott könyveim 95%-a nyomtatott volt,
- 80%-a fikciós,
- 84% felnőtt irodalom, 9 YA, 7% gyermekirodalom
- a könyvek 60%-át a könyvtárból olvastam, 22% saját, a fennmaradó ajándék és recenziós példány
- nőtt a versolvasásaim (14%) és a képregények (19%) száma - a novelláké pedig csökkent (4%) tavalyhoz képest
- férfi - nő írók aránya: 44-56%
- 6% szólt LMBTQ karakterről (ez is kicsit nőtt 2018-hoz képest)
A kép kattintásra megnő ;)
Zsánerek tekintve változatosan olvastam, de a legtöbb könyv a szépirodalom - kortárs irodalom közül került ki, néhány klasszikus, történelmi fikció, krimi (azt hittem ez magasabb arányú lesz :O), fantasy és scifi (előbbin van a hangsúly), önismereti, sőt még horror és politikai - aktuális társadalmi helyzetű könyvet is olvastam.

2019 legjobbjai

Top könyvek:
Ismét elég nehéz volt a 214 könyv közül kiválogatni a legjobbakat - 4-5 pontosra értékelt olvasmányaimból válogattam. 

♥ Kedvenc új író
Tőlük idén olvastam először, de nem utoljára!
Tara Westover, Caleb Carr, Domenico Starnone, Noelle Stevenson, Gabriel Tallent, Gerald Way, Joe Hill, Szentesi Éva, Shirley Jackson, Mucha Dorka, Sue Monk Kidd, Anne Cathrine Bomann, Marjorie Liu, Jo Baker, Michael Chabon, Edgar Cantero, Michael Ondaatje.

♥ Kedvenc kiadó:
Lassan már évek az Athenaeum-Partvonal, 21. Század, Kossuth, Libri - Park - Kolibri azok a kiadók, akinek a friss megjelenései között tuti találok valami ínyemre valót. A képregények miatt pedig a Fumax, Szukits és a Vad Virágok Könyvműhely van a látóteremben.

Könyves élmények
- megismerkedtem a tanfolyam ideje alatt a kecskeméti Kóborló Antikvárium tulajdonosával, Péteri Judittal - természetesen vásároltam is nála :)
- Poket zsebkönyvvadászat - minden budapesti látogatásomkor

- Könyvfesztivál19
- 10 éves lett a blog! Ennek apropóján négy részes bejegyzéssorozattal ünnepeltem :)
- könyvhét Szhelyen
- részt vehetettem a LibrAmore podcast egyik adásában
- sikeresen olvasok újra augusztus óta - a kihívást 2020-ban a molyra is átvittem ;)
- készült velem egy interjú a helyi napilap online felületére
- végre eljutottam az Országos Széchényi Könyvtárba, igaz csak a díszterembe - egy konferenciára, de ez is emlékezetes nap volt

2020-ra 

A jövő évi terveimről már meséltem egy korábbi bejegyzésben, ami biztos - az újraolvasások, saját könyveket mielőbb elolvasni és kevesebb szerzemény :)

10 megjegyzés:

  1. Hát ezt is viszonyítva kell nézni, igazából ha ennyi könyvön túl is írtál, akkor nem olyan sok a beszerzett se, vagy hát nem nyom annyit a latban. Amúgy nekem is meg kellene válni néhány olyan darabtól már, amik úgyse mennek el, otthagyom majd valahol őket, könyves kávézóba, vagy könyvtárban. :/ Kell a hely jeligére. :D Bár nekem még van szerencsére, de még ideiek a polcok. ;)

    A Moore könyv meg is van neked angolul? Én is gondoltam rá, hogy elolvasom, mert a Szikomorfán olyan jó volt. :)

    Ezen az alacsony olvasatlan számon nem győzök csodálkozni most sem, bocsi! :D 31 olvsatlan, hoooogy?! :D Miért van nekem 489? *zokog* :"D

    Szuper a poket gyűjteményed! Néha kicsit irigykedem, amikor együtt látom a sok kis kötetkét embereknél, de aztán rájövök, hogy igazából a címek 80%-a nem érdekel sajnos, és akkor meg inkább nem gyűjtöm.

    Nagyon sok könyves élmény-esemény-történés is volt, wow, sűrű kis év volt ez! :)) Hasonló jókat jövőre is, és kívánom, hogy tudd teljesíteni amiket szeretnél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is egyre könnyebb szívvel válok meg tőlük, főleg ami már évek óta nálam van. Rákaptam én is hogy elajándékozom célzottan, de lehet könyvtárba is viszek be az elvihető polcra - onnan találtam már magamnak gyönyszemeket :D

      Igen, a Szikomorfák folytatását megrendeltem Bookdepóról, mert gondoltam úgyse fog kijönni magyarul.

      Én is meglepődtem a 31-es számon, de már egy ideje elkezdtem ezeket a tologatott könyveket is eladni, elajándékozni - de tényleg egész jól apasztottam is őket.

      Poketeknél bennem is bennem van, hogy úúh de jó lenne ez is az is, de igazából most a legutóbbi megjelenések közül egyedül a Mi van? kötet érdekel (sőt ma azzal is álmodtam, hogy próbáltam megvenni, de nem működött a terminál :D). Ezt majd a következő bp-i utamon szeretném megvenni.

      Igen, nagyon sűrű és önfejlesztő évem volt, remélem 2020-ban is tudunk többször találkozni. Köszönöm! :*

      Törlés
  2. Ezért ez a 200 fölötti olvasás nekem még mindig a sci-fi kategória. :D De a statisztikán is látszik, hogy ezek nagy része azért nem 500 oldalas monstrum volt. :)
    Nekem jót tesz az, hogy nem rendelek meg azonnal egy könyvet, ami megtetszik, hanem várok pár napot, és ha még akkor sem tudom kiverni a fejemből, akkor beruházok rá. Nem mondom, hogy mindig beválik, de azért elég jó arányban igen. :)
    Nagyon sok jó olvasmányt és élményeket neked 2020-ra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony-bizony, a versek - képregények, amikre az utóbbi években rákaptam megdobják a számokat ;)
      Ez egy jó tipp, én is próbálom ehhez tartani magam.
      Köszönöm :*

      Törlés
  3. Szuper volt olvasni az összegződet!
    103 beszerzett könyv, wow! Én is csak azt tudom tanácsolni, mint Nita amúgy: én is sokat, néha hónapokat szoktam várni egy beszerzésre, hogy tényleg biztos legyek benne, hogy tényleg kell, nem csak egy hirtelen jött lelkesedésről van szó. Bár persze, így is lehetnek mellényúlások, de legalább nem impulzusvásárlás valóban :D
    A Moore könyvre én is nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen ez a folytatás. Úgyhogy olvasdolvasd! :))
    A legjobbaknál sok a közös pont: Nimona, Dabos, Kirké, Obamáné ( :D ) meg hát az Anne nálam is ott lenne, ha nem újraolvasás lett volna nálam. És igazán köszi a #haviegyujraolvasaskihivast, annyira jó, hogy ezt kitaláltad! Minden hónapban egyre lelkesebben kerestem az újraolvasnivalókat - és ez így lesz idén is :) És nagyon gratulálok még egyszer itt is az interjúhoz, a podcasthoz meg úgy mindenhez! Fantasztikus vagy :)

    Sok szuper könyvet és csodás élményt kívánok neked 2020-ra, és hogy teljesüljenek a célkitűzéseid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :D
      Idén drasztikus visszaszorítás lesz, mert túl sok :D El is adogatok a régiekből, amire már nincs szükségem, de tényleg ki van használva szinte minden helyem.
      itt is írom, hogy köszönöm hogy csatlakoztál hozzám! :*

      Törlés
  4. 214 könyv? Te biztos, hogy emberből vagy? o.O (költői kérdés :D) Jó kis évet zártál, igazán mozgalmas és izgalmas volt :)
    Gratulálok a remek 2019-es évedhez! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :D :D Igen - igen, többen is megerősíthetik, hogy nem robot vagyok.
      Amúgy pont nemrég konstatáltam Cznemánál is, hogy ő még család és tanulás ééés munka mellett is 200 feletti olvasást tudhat maga mögött ;)

      Törlés
  5. A 31 olvasatlanod, és az elképesztően magas olvasási számod előtt le a kalappal! :) A beszerzések hiába rúgnak sokra, ha sikerül aránylag gyorsan kiolvasni - ebben nem is fejlődnöm kell még. Mindenesetre az idénre megfogadtam, hogy kevesebb lesz, mint 30, bár azt sem tekintem olyan vészesen soknak. Viszont helyszűke miatt kétszer is meg kell gondolni, hogy tényleg kell-e a polcomra. :)

    Az interjút, a tv-s szereplésedet, és a podcast adást is meghallgattam veled, mind tetszett! Így legalább az arcodhoz hangot is társítottam végre. :)

    Sok sikert kívánok a terveidhez, és remek olvasmányokat 2020-ra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, sok sikert neked is a tudatosabb - minimalistább vásárlásokhoz!
      Köszönöm :))))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.