Halldóra Thoroddsen - Ablak

Az új megjelenések között böngészve akadtam még áprilisban erre a kötetre - vonzott az izlandi téma, ill. amiatt is érdekelt mert két éve elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Halldóra Thoroddsen izlandi költő, író, művész - a kulturális élet aktív szereplője. 

Ebben a tenyérnyi kötetben egy 78 éves, özvegy izlandi nő életébe pillanthatunk bele. Életképeket kapunk, megismerjük a mindennapi elfoglaltságait, jelenlegi ismerősi körét mutatja be lírai stílusban az író. Felvillan néhány kép a múltjából, ami persze még izgalmasabb, mint a jelenlegi élete, de ezek csak felvillanások maradnak - a lényeg a moston van, az öregkoron, a magányon, a fokozatos kivonuláson az életből. 

A kisregény drámája az a lassan bimbózó kapcsolat, ami névtelen főszereplőnk és egy Sverrir nevű, magányos férfi között bontakozik ki. A nő gyerekei, ismerősei mind óva intik, nem nézik jó szemmel az önállóságát, az új viselkedését. 
"Szorongását elkeveri a sötét kávéban."
A négy fejezet - négy év elteltét mutatja, amiben a változás is lassú, de mégis jelen van: nyomon követhetjük a kapcsolat épülését egyúttal a testi állapot romlását. Kapunk néhány képet az izlandi társadalmi - politikai helyzetről is, amiben főszereplőnk keresi önmagát, nyitott a hírekre, de elítéli a modern, márkafüggő, pénzügyileg bizonytalan világot.
Múltjához kapcsolódó embereket fokozatosan veszti el, majd lesz kész arra, hogy tényleg végérvényesen visszavonuljon.
"Odakint mindenki megváltoztatja a világot. Ő meg csak ül, és nézi. Az ablakból."
Érdemes elolvasni ezt a kisregényt egyrészt amiatt, mert belepillanthatunk hogy milyen egy idős ember élete, könnyen bele tudjuk képzelni a helyzetünket az övékbe - ezáltal növeli az empátiánkat, legalábbis nálam így csapódott most le. Másrészt nagyon szép a szöveg, érdemes elmerülni benne! Ajánlom, ha egy különleges, szép szöveget szeretnétek olvasni!

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Tvöfalt gler
Fordító: Rácz Kata
Oldalszám: 106
Ár: 2490 Ft (Rendeld meg akciósan!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az öregedés és az öregség nemcsak az izlandi irodalomban mellőzött téma. Az Ablak négy nagy fejezete négy egymást követő reykjavíki ősz történéseit írja le egy kezdetben 78 éves névtelen nő szemszögéből – különös módon egyes szám harmadik személyben. Kevés, sokat sejtető, gondosan megválogatott szóval mond el rengeteg mindent a mű, amelynek költői nyelvezete, gondolatvilága nem szépíti a valóságot, azonban a gyakran szomorú eseményeket is finom humorral tálalja.Halldóra Kristín Thoroddsen három verses- és két novelláskötet után írt kisregénye 2017-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

2 megjegyzés:

  1. el kéne olvasnod a Hegeket is Audur Ava Olafsdottirtól, annyira jó! (magyarul béna a cím, és a borító is, angolul Hotel silence, ez szerintem sokkal találóbb)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.