Friss könyvek - Június

május 12, 2019
Csak annyit mondok: jön a könyvhét!!
(ahogy jönnek majd a frissebb infók bővítem a bejegyzést ;))

Sally Rooney - Normális ​emberek
Megjelenik: 2019. június 3., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
Bámulatos ​és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története. 
Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. 
Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség. 
Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét. 
Sally Rooney Dublinban él. A Normális emberek a második regénye, amelyet jelölték a 2018-as Man Booker-díjra. 
Első, Beszélgetések barátokkal című kötetével 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját. A Stinging Fly című, félévente megjelenő irodalmi magazin szerkesztője.

Peter Mayle - Huszonöt ​év Provence-ban
Megjelenik: 2019. június 3., Partvonal, 3699 Ft

Attól a pillanattól kezdve, hogy Peter Mayle elhagyva Angliát áthaladt a La Manche csatornán, soha nem nézett vissza egykori hazájára. Az író és felesége azonnal beleszeretett a csodálatos dél-franciaországi tájba, az időjárásba és az ott lakók nyugodt és derűs életmódjába. Az Egy év Provence-ban és a Bor, mámor, szerelem népszerű szerzője utolsó regényében tisztelettel ad hangot franciaországi életének: a vidám pillanatoknak, a falusi élet bájos és kitörölhetetlen parádéjának, a puszta szépségnek és az ősi történelemnek. A provence-i élet 25. évfordulójára írt könyv tulajdonképpen egy szerelmes levél az örökbefogadott otthonnak, teli a szerzőre jellemző érzelmességgel és humorral.

Peter Mayle - Bor, mámor, Provence
Megjelenik: 2019. június 3., Partvonal, 3699 Ft
A regény alapján készült az elbűvölő vígjáték Marion Cotillard és Russel Crowe főszereplésével.
Max Skinner élete gyökeresen megváltozik, amikor főnöke lenyúlja legfontosabb üzleti partnerét. A londoni bankár hirtelen ötlettől vezérelve Provence-ba utazik, hogy szemügyre vegye örökségét: nemrég ugyanis egy jókora provence-i szőlőbirtokot örökölt nagybácsikájától. Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a hamisítatlan dél-francia konyha vonzásának, ám váratlanul egy gyönyörű fiatal nő toppan be az életébe Kaliforniából... 
Peter Mayle nagyszerű regénye a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világáról szól, a helyszíne pedig mi más is lehetne, mint a kedves helyi lakosokkal és érzéki csodákkal teli Provence. A magával ragadó, romantikus olvasmány könnyű, mint egy pohár hűs bor megfűszerezve barátsággal, titkokkal, egy csipetnyi nyomozással és szenvedélyes tánccal.

Peter Mayle - Egy ​év Provence-ban
Megjelenik: 2019. június 3., Partvonal, 3699 Ft
Az ifjú angol házaspár, Peter és neje búcsút int Angliának. Tanyát vásárolnak Dél-Franciaországban, és két kutyájukkal együtt gyökeret eresztenek Provence-ban. Hamar kiderül számukra, hogy az itt élők a hagyományaikhoz ragaszkodó és keményen dolgozó, derék emberek: a tipikus provence-i fickó ért mindenhez, az asszonyok mindegyikének pedig saját konyhai specialitásuk van - és szinte mindenki feketén kereskedik a szarvasgombával. Az ételek iránti érdeklődésük egyenesen a megszállottsággal határos: a jó kenyérért, ha kell, öt faluval is arrébb zarándokolnak, alaposan meggondolják azt is, hol vegyenek bort, a húsokról, sajtokról, tenger gyümölcseiről már nem is beszélve. Bár a firkász angolnak tartott szerző nem említ konkrét recepteket, olvasás közben könnyen megjön az ember étvágya a finomabbnál finomabb gasztroélményeket olvasva, és hamar kedvet kapunk egy kis provence-i vakációhoz. A mulatságos történetek olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, és a kulináris utazás során olyan értékes információkhoz jutunk, amelyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek.
Peter Mayle az anekdotákkal teli, rengeteg humorral tálalt élménybeszámolóval vált sztárszerzővé, könyve pedig megjelenése óta a gasztroirodalom időtlen klasszikusa.


Tanács Eszter - Nők ​gyermek nélkül
Megjelenik: 2019. június 3., HVG, 3500 Ft
Napjainkban is kimondott-kimondatlan elvárás a nőkkel szemben, hogy anyává váljanak. A közgondolkodás szerint, akinek nincs gyereke, az önző, karrierista, netán gondja van a nőiességével. Valójában azonban ahány gyermektelen nő, annyiféle történet. Van, akinél tudatos döntés eredménye a gyermektelenség, másoknál a (megfelelő) párkapcsolat hiánya, egészségi problémák vagy elrettentő családi minták állnak a háttérben. 
Ebben a hiánypótló interjúkötetben 18 nő, köztük Bocskor Bíborka énekesnő, Csákányi Eszter színésznő és Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó, mesél arról, hogyan éli meg gyermektelenségét. Emellett családszociológus, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szakember, pszichológus is megosztja tapasztalatait. 
Az interjúk megerősítik az olvasót abban, hogy bárhogy is dönt, a boldogságához az önazonos utat kell járnia, ha pedig nem az ő választása a gyermektelenség, akkor erőt meríthet, ötleteket kaphat a helyzet elfogadásához, feldolgozásához.

Tóth Krisztina - Fehér ​farkas
Megjelenik: 2019. június 5., Magvető, 3499 Ft
„Minden ​lakás másik történet” – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

Camilla Läckberg - Aranykalitka
Megjelenik: 2019. június 6., Animus, 3980 Ft
Faye élete kívülről tökéletesnek tűnik, hiszen megvan mindene, amire egy nő csak vágyhat: remek férj, tündéri gyermek és egy luxuslakás Stockholm legelőkelőbb városrészében. A csillogó felszín alatt azonban a fjällbackai gyermekkor sötét emlékei szakadatlanul kísértik, és mindinkább úgy érzi, hogy rabmadár egy aranykalitkában. Régen erős és ambiciózus nő volt, ám a férje, Jack kedvéért feladta az álmait. Amikor rájön, hogy a férfi kihasználta és megcsalta, egy világ omlik össze benne. Kisemmizik, elveszíti az otthonát és a családját, teljesen padlóra kerül. Miután összeszedi magát, szilárdan eltökéli, hogy elégtételt vesz, és kieszel egy ördögi bosszútervet.

A Fjällbacka-sorozat tíz kötete után Camilla Läckberg egy vérbeli drámát tett le az asztalra, amely megcsalásról, igazságszolgáltatásról és megtorlásról szól. A kétrészes Faye-sorozat első kötete!

Peer Krisztián - Nem ​a sajátod
Megjelenik: 2019. június 6., Jelenkor, 1699 Ft
"Érthető, ha kifullad a szív, 

már mérgezett, mire megérkezett. 

Ne haragudj, ha máshoz beszélek, 

amikor egyedül vagyok."

Gyászmunka új szerelemben: ez a verscím akár mottóként is állhatna Peer Krisztián új verseskötetének élén. Pedig egy huszonévesen írt versből lett lopva. Mit tudta akkor? Most is másra készült. ("Nemcsak visszatértem a kályhához, de meg is raktam, nem dolgozni úgy két évig most újra szabad.") A továbbélés bűntudattal terhelt kényszerének poétikai hozadéka: dalszerűség, groteszk, szarkasztikus szólamok, nonszensz ál-gyerekversek. Egyet hátralépett, így talált egérutat.

Tünde Farrand - Farkasország
Megjelenik: 2019. június 10., GABO, ? Ft
2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia. 

Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot. 

A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.

Andrew Ridker - Jótét ​lelkek
Megjelenik: 2019. június 10., GABO, ? Ft
Arthur ​Alter bajban van. Egy középnyugati főiskola középszerű professzoraként nem tudja fizetni a jelzálogát, nála sokkal fiatalabb barátnője bármikor elhagyhatja, felnőtt gyerekei pedig szóba sem állnak vele. Ráadásul egy kellemetlen pénzügy is nyomasztja: nemrég elhunyt felesége, Francine titokban összekuporgatott egy kisebb vagyont, amelyet aztán a gyerekeikre hagyott.

A fiú Ethan, aki neurotikus remeteként él Brooklyn menő környékén, a lány pedig Maggie, aki kényszeres önmegtartóztatással próbál nemes életet élni. A családi házuk elvesztéséért aggódó Arthur kibékülés címszóval meghívja őket St. Louisba, ezzel azonban akaratlanul is ezeréves sérelmek és emlékek Pandora-szelencéjét nyitja ki – amelyek többsége Francine-hez kötődik, a nőhöz, akinek az élete talán kulcsot jelent mindannyiukhoz.

A New Yorkon, Párizson, Bostonon, St. Louison és egy kis zimbabwei városon átívelő Jótét lelkek fanyar humorú, érzelmes családtörténet Jonathan Franzen modorában, többek között arról, mit jelent „jó embernek” lenni.

Hannu Rajaniemi - Öröknyár
Megjelenik: 2019. június 11., GABO, ? Ft
A Brit Birodalom felfedezte és sikeresen gyarmatosította a túlvilágot, így az 1930-as évek Európájában a halál már régóta nem a rettegett vég. A britek éteri fővárosa, Öröknyár minden elhunyt alattvalót szívesen lát, azonban másvilági egyeduralmukat komolyan fenyegeti a bezárkózó, egyre erősebb Szovjetunió, amely saját istent teremtett.
A fokozatosan elvaduló konfliktus árnyékában két nagyhatalom kémei vívják háborújukat az élők és a holtak között. Amikor a brit hírszerzés egyik ügynöke, Rachel White rájön, hogy valaki a szervezetből a szovjeteknek dolgozik, mindent kockára kell tennie, ha le akarja fülelni a kémet. Apró bökkenő, hogy a gyanúsítottat nem pusztán befolyásos emberek védik, hanem valószínűleg már régen nem is él…

H. P. Lovecraft - Onnan ​túlról
Megjelenik: 2019. június 10., Helikon, 1499 Ft
Howard Phillips Lovecraft (1890‒1937) a nagy elődök (elsősorban Edgar Allan Poe és Ambrose Bierce) nyomdokain haladva összetéveszthetetlen stílust, hovatovább mítoszt teremtett – a „kozmikus rettenet” irodalmát, melyben az emberi élet iránt totálisan közömbös természetfeletti erők felbukkanása egész modern civilizációnk-történelmünk létjogosultságát kérdőjelezi meg.
Lovecraft életműve az egyedülálló rémtörténetek kimeríthetetlen bőségszaruja: számottevő hatással volt napjaink legnépszerűbb fantasy-horror szerzőire (Clive Barkertől Neil Gaimanen át egészen Stephen Kingig), világszerte kultikus rajongással övezett műveit évről évre filmek, képregények, valamint video- és társasjátékok légiója dolgozza fel.
Válogatásunk Lovecraft tizenegy rövidebb-hosszabb elbeszélését idézi meg; az angolszász horrorirodalom mára megkerülhetetlen klasszikusainak számító történeteket, valamint a szerző néhány kevésbé ismert, ám nem kevésbé vérfagyasztó és elgondolkodtató írását.

Nnedi Okorafor - A ​halálmegvető 
Megjelenik: 2019. június 11., Agave, ?Ft
A ​posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik, törzsek vére áztatja a földet. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető.
Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni.
Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat. Hogy beteljesítse sorsát, meg kell küzdenie a természettel, hagyományokkal és történelemmel, az igaz szerelemmel és kultúrája spirituális rejtelmeivel. Egyaránt várnak rá veszélyes kihívások egy olyan jövőbeli Afrikában, ahol látszólag soha semmi nem változott – és olyan földöntúli síkokon, melyeknek a létezéséről ugyan sokan tudnak, de csak nagyon kevesen képesek járni rajtuk.
Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. A halálmegvető 2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton, aminek George R. R. Martin a vezető producere.

Kalapos Éva Veronika - F ​mint
Megjelenik: 2019. június 11., Athenaeum, 3999 Ft
Ők azok, akik nem kapnak támogatásokat. 
Ők azok, akiket szerinted folyamatosan megvezetnek. 
Ők azok, akiket általában észre sem veszel.
A harmincas Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. Egy szűk lakásban él anyjával és a férjével. Otthon a beteg, leépült édesanyját ápolja, egyébként pedig a rég kihűlt, problémás házasságát próbálja fenntartani. Egyik napja olyan, mint a másik. 
Egy nap azonban minden megváltozik. Megjelenik a Fotós. 
Amikor a titokzatos kapucnis alak a telefonjával fotózni kezdi az embereket, Fema körül egyre furcsább dolgok történnek. A különös figura idővel mindenkit megtalál, mert célja van azzal, amit tesz. Fema hamarosan szembesül az egyik legnagyobb kérdéssel: mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?
Kalapos Éva Veronika sikeres ifjúsági regényei, a D.A.C.-sorozat, a Massza és a Muszáj?! után felnőtteknek szóló történettel jelentkezik.

Delia Owens - Ahol ​a folyami rákok énekelnek 
Megjelenik: 2019. június 11., Libri, 3999 Ft
Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.
A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Joanna Goodman - Elveszett ​lelkek otthona
Megjelenik: 2019. június 11., Libri, 3799 Ft
Jóváteheti-e ​a szeretet a jóvátehetetlent? 
Az 1950-es években járunk a kanadai Québecben, ahol az angol és francia közösségek együttélése csak látszólag harmonikus, a mélyben súlyos feszültségek húzódnak. 
A tizenöt éves Maggie Hughes angol apja sem szíveli a franciákat, s mindenáron meg akarja akadályozni, hogy Maggie a szomszédos farmon élő francia fiúhoz menjen feleségül. Így amikor Maggie teherbe esik, a szülei ráveszik, hogy mondjon le a kislányról, s az újszülött Elodie árvaházba kerül. 
A kislány amúgy sem könnyű sorsa újabb tragikus fordulatot vesz, amikor a nagyobb állami támogatás miatt a gyermekotthont, ahol él, elmegyógyintézetté, a több ezer állami gondozott gyermeket pedig értelmi fogyatékossá nyilvánítják. 
Van-e szabadulás ebből a kilátástalan helyzetből? Túl lehet-e élni egy léleknyomorító intézmény megaláztatásait, és létezhet-e feloldozás és megnyugvás egy anya számára, aki ilyen helyzetbe taszította gyermekét? 
Joanna Goodman valós eseményeken alapuló regénye szívbe markoló és felemelő történet az anya-lánya kötelék megbonthatatlanságáról, s megrázó pillanatfelvétel Kanada történelmének egyik sötét időszakáról.
Joanna Goodman kanadai írónő ötödik regénye, az Elveszett lelkek otthona 2018-ban jelent meg, és óriási kritikai visszhangot váltott ki. A 20. század közepén a québéci hatóságok a katolikus egyház közreműködésével körülbelül húszezer árva gyereket nyilvánítottak értelmi fogyatékossá a nagyobb állami támogatás reményében. A tartomány akkori vezetője után magukat Duplessis-árváknak nevező károsultaknak az ügy kirobbanását követően a kanadai kormány jóvátételt fizetett.

Lawrence Osborne - Gyönyörű ​bestiák
Megjelenik: 2019. június 11., Jelenkor, 3299 Ft
Az Égei-tengeri Ídrán nyaral két gazdag lány, az angol Naomi és az amerikai Samantha. A pár évvel fiatalabb Sam hamar a domináns és cinikus Naomi varázsa alá kerül, vele járja a szigetet. Egy nap a parton ráakadnak a halálosan kimerült szír menekültre, Fáúdra. A lányokat tűzbe hozza a lehetőség, hogy megmentsenek egy embert, ezzel kissé megbillentve a hatalmi egyen-súlyt a gyengék javára. 
Lawrence Osborne regényének főszereplői gyönyörű bestiák, gyönyörűek, mint a párducok. De önmaguk fogságába esnek, amikor abban a hitben, hogy megváltoztathatják a világot, merő hiúságból csak sodródnak az eseményekkel.

"Végső soron ez az egész egy háború. Egy háború, amiben győznünk kell.?

Cso Namdzsu - Született ​1982-ben
Megjelenik: 2019. június 12., Athenaeum, 3699 Ft
„Az ​emberek rossz anyának tartanak”
Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van. 
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak ebédet, mert így hamarabb kimehetnek az udvarra, hiszen nekik nagyobb a mozgásigényük. 
Kim Dzsijongot kikap az apukájától, mert molesztálták az utcán. 
Kim Dzsijong remek munkaerő, de keresztülnéznek rajta, amikor előléptetésre kerülne sor. 
Kim Dzsijong feladja karrierjét – családanya lesz, akár akarja, akár nem. És ő nem akarja. 
Kim Dzsijong furán kezd viselkedni, és pszichiáterhez kerül. 
Kim Dzsijong nem önmaga többé: végre rátalált önmagára. 
Kim Dzsijong nem átlagos nő: Kim Dzsijong teljesen átlagos.
Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma – akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk.

Jody Houser - Stranger ​Things 1. – Túloldalon
Megjelenik: 2019. június 12., Szukits, 3990 Ft
A túloldal egy halálos veszélyekkel teli, baljós és hátborzongató másik dimenzió, amely csak távolról emlékeztet a jól ismert biztonságosnak tűnő valóságra. Will Byers családja és barátai, mindent elkövetnek, hogy kimentsék innen a fiút, mielőtt túl késő lenne. De mi is történt Willel kétségbeesett bolyongása során? És hogyan kereste a kiutat, miközben folyamatosan menekült és bujkált a félelmetes demagorgon elől?
A válaszok ijesztőbbek, mint gondolnánk…

Paul Auster - Az ​orákulum éjszakája
Megjelenik: 2019. június 13., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
Pár hónappal azután, hogy felépült súlyos betegségből, Sidney Orr, harmincnégy éves regényíró belép egy brooklyni írószerboltba és vesz egy kék jegyzetfüzetet. A következő kilenc napot Orr az üres füzet hatása alatt tölti. Kísérteties sejtések gyötrik, melyek sorra beigazolódnak: fenyegetve a házasságát, életét és aláásva a valóságba vetett hitét...
A regény egyre csak duzzad, hogy kitöltse az olvasó fejében megnyíló teret. Gyönyörűen megalkotott meditáció időről, szerelemről, történetmondásról és képzeletről.
"Csodálói tisztában vannak azzal, hogy Paul Auster elbeszélői hangja éppolyan hipnotikus, mint a Vén Tengerészé, aki Coleridge regéjéből lépett elő. Az ember csak belekezd és utána nincs választása: muszáj megtudni, mi történt azután." - New York Review of Books
"Képtelenség letenni, ezzel együtt gyönyörűségesen komplex és nyugtalanító. Valóságos matrjoskababa, amelyben minden történetben találunk egy újabbat - vagy éppen irodalmi Rubik kocka, amelynek, ha ugyan van megoldása, az tökéletesen egybevág a valóság természetével." - Boston Globe
"Auster sziporkázik a mesemondó szerepében; ez egy igazi noir, amelyen ragyogó bevonatot alkot a magas-modernizmus." - New Yorker

John Updike - A ​farm
Megjelenik: 2019. június 13., 21. Század Kiadó, 3690 Ft
Joey Robinson harmincöt éves. New Yorkban él második feleségével és tizenegy éves mostohafiával. Hazalátogat idősödő édesanyjához Pennsylvaniába, a farmra, ahol felnőtt. A háromnapos látogatás vallomások, viták, egyezkedések, könyörgések és megbocsájtó szavak áradatát indítja el. Nincsenek egyedül: ott kísértenek a múlt emlékei és a jövő fantomjai, vágyaik és ambícióik. 
John Updike negyedik regénye az emberi döntések sokféleségéről szól: arról, milyen környezetet választunk magunknak és milyen stratégiákkal igyekszünk helytállni a mindennapokban. 
„Kitűnő könyv. Ha a formáról, a kontúrokról és a színekről van szó, Updike festő… ha metaforákról, Updike költő… ha pedig történetmesélésről, vérbeli prózaíró.” – Harper’s 
„Mesteri formai elegancia.” – Los Angeles Times
„Remekmű.” – The New York Times

Braun Róbert - Faltól ​falig Amerika
Megjelenik: 2019. június 13., 21. Század Kiadó, 3290 Ft
Két ​apa, négy lány, egy lakóbusz, Amerika. Braun Róbert doku-pikareszkje apák és lányaik Amerikán keresztüli utazását formálja személyes útinaplóvá, kiegészítve az út-gondolat megszületésének és az addig tartó életútnak a történetével.
A könyv ötvözi az életrajz és a road-regény elemeit, kalandos személyes elbeszélés az első pesti McDonald's-tól a Golden Gate híd lábánál lévő Bauhaus térig. Az útinapló egyszersmind személyes állásfoglalás is az amerikai politikáról, társadalomról, annak jelenéről és jövőjéről, benne találkozásokkal, a horogkeresztes kamionossal Texasban és Martin Luther King harcostársával Alabamában, közös pillanatok felidézése férfiakkal a New York-i metrón vagy testes hölgyekkel a Smith Lake-nél, Alabamában.
Lendületes elbeszélés: Amerika, a végtelen út és a magas házak történetei, benne egy harminc éves barátság, mese különféle apaságokról, lányokról és az ő világukról, de főként szabadságról és demokráciáról, amelyet az elképzelt és a megtalált Amerika egyszerre testesít meg.

Mucha Dorka - Puncs
Megjelenik: 2019. június 13., 21. Század Kiadó, 2990 Ft
A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen…
„Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.” – Totth Benedek
„Újszerű, szókimondó, bátor.” – Péterfy Gergely
„Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni.” – Grecsó Krisztián

Szendrői Csaba - Mintha muszáj lenne
Megjelenik: 2019. június 13., Scolar, 1495 Ft
Mind láttunk már - azaz ki ne látott volna - aranyhalat úszkálni egy gömbakváriumban megállíthatatlanul föl-alá. Ismerjük ezt a jellegzetes, alig hasonlítható érzést, amikor eldönthetetlen, a látvány komikuma vagy vigasztalhatatlan szomorúsága erősebb-e. Minél többször olvasom Szendrői Csaba verseit, annál határozottabban alakul a fejemben róluk egy ilyesfajta kép. Mert ezekben a szövegekben a szomorúság is könnyű egy kicsit, és a vicc mindig nehéz. Éjszakák, beszélgetések, lepkék gombostűre szúrva. Modem. Satír. Egy okos tekintet és egy okos nyelv találkozása jókor, jó helyen. Könnyed és súlyos. És - a szónak abban a ritka értelmében, ami nem kínos - szép. 
"Ilyen piciben még nagyobb az ősz."
Ezt tudják, ettől hihetetlenül jók ezek a versek. Hogy ez mennyire milyen. - Simon Márto

Jodi Taylor - Ösvény ​az időben (St. Mary-krónikák 4.) 
Megjelenik: 2019. június 15., Metropolis Media, 3790 Ft
Max és Leon végre együtt tervezgetik a békés jövőt. Ami azonban sajnos ebédig sem tart ki, mert egy telefonhívás arra figyelmezteti őket, hogy azonnal meneküljenek. Hőseink a 17. századi London, az ókori Egyiptom, majd Pompeji és a 14. századi Southwarkot érintve keresztül-kasul száguldoznak az időben, de úgy tűnik, minden hiába, mert a jövőben létrehozott Időrendőrség elől senki nem menekülhet el, aki veszélyt jelenthet az időtengelyre. Végül a St. Maryben keresnek menedéket, ahol hamarosan újabb veszélyek leselkednek rájuk.
Mint rendesen, a negyedik történet is bővelkedik humorban, ám véresen komorrá válik, amikor a túlerőben lévő Időrendőrség minden idősíkon egyszerre indít támadást a St. Mary ellen. A végső és kétségbesett küzdelemben maga az épület is összeomlik, csak a szakácsnő és Max leleményességén múlik, fennmaradhat-e egyáltalán a St. Mary.
Szóval egy jó erős tea nem fog megártani…

Alice Walker - Az ​öröm titkának őrzői 
Megjelenik: 2019. június 15., Európa, 3699 Ft
A ​Bíborszín-ben néhány mondat erejéig feltűnik Tashi, a női beavatási szertartáson átesett olinka lány, akit férje magával vitt az Egyesült Államokba. Ez a könyv az ő története. 
Női beavatási szertartás… Milyen költői neve van annak a borzalomnak, aminek következtében a legfrissebb adatok szerint kétszázmillió nő és kislány él állandó fájdalomnak, szülési komplikációknak kitéve, megfosztva minden testi örömtől. Tashi beleőrül a tudatba, hogy rosszul értelmezett hűségből önként vetette alá magát teste megcsonkításának, ami miatt fia agykárosodással születik. Tashi afrikai és amerikai énje mellett megszólal fia, férje, férje szeretője, a közös gyerek és az analitikus is – ebből a többszörös fénytörésből áll össze a rettenet kaleidoszkópja. A szöveg szívhez szóló líraiságát a gyomorforgató félmondatok és képek teszik maradandóvá. 
Alice Walker kiáltványnak szánta a könyvét: „Egyszer s mindenkorra véget kell vetni a nők elnyomásának. Ezt a történetet senki sem fogja szeretni, de remélhetőleg elfelejteni sem tudja majd senki.”

Kimberlie Hamilton - Menő ​macskák!
Megjelenik: 2019. június 17., Móra, 3499 Ft
A macskák igazi kalandorok és született túlélők. Sokan közülük hihetetlenül izgalmas életet éltek, mégis átnézett rajtuk a történelem. Ez nem tisztességes, ugyebár? 
Ez a könyv most kiköszörüli a csorbát több mint 30 olyan cica bemutatásával, akik valamennyien hősei voltak a maguk történetének. 
Találsz itt világháborús legendákat, rettenthetetlen matrózokat a nyílt tengeren, Guinness-rekordereket, olyan macskákat, akik regényeket és egyéb alkotásokat ihlettek – de még „asztromacskát” is, aki a világűrbe utazott (és vissza is jött, hogy elmesélje a történetet). 
És persze olvashatunk Csalogányról is, aki nélkül a világhírű versenyló nem tett egyetlen lépést sem.

Felkészültél? Döbbenetes macskás tények, és szőrborzoló kalandok következnek!

Seanan McGuire - Mélybe ​ránt a Lápvilág
Megjelenik: 2019. június 18., Fumax, 2495 Ft
A ​két iker, Jack és Jill tizenhét évesen tértek vissza otthonukba, ezt követően kerültek Eleanor West csellengő gyermekeknek fenntartott intézetébe. 
De vajon mi történt velük ezt megelőzően, a Lápvilágon? 
Jacqueline anyja tökéletes lánya volt: csendes, udvarias, mindig hercegnőhöz illő ruhában.
Ugyan kissé szigorúan bántak vele, de hát a tökéletes gyermekek nem teremnek csak úgy. 
Jillian apja tökéletes lánya volt: kalandvágyó és vagány. Az apja jobban örült volna egy 
fiúnak, de ha már így alakult, kihozta a helyzetből a legtöbbet. 
Az ikrek ötévesen jöttek rá, hogy a felnőttekben nem lehet megbízni. 
Tizenkét évesen lementek a lehetetlen lépcsőn, hogy megtanulják, a megjátszott szeretet nem elég, hogy felkészítse az embert egy olyan életre, amelyet át- meg átsző a varázslat… És ahol a halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal és létfontosságú döntésekkel kell majd 
szembenézniük.
Seanan McGuire új története a sokszorosan díjnyertes Minden szív kaput nyitban megismert sötét és mágikus világba kalauzolja el az olvasókat, ahol a tündérmesék mélyén gyakran szörnyek rejtőznek, az igazság pedig ezer foggal mar bele az emberi lélekbe.

Tittel Kinga - A ​Várnegyed titkai
Megjelenik: 2019. június 20., Kolibri, 2499 Ft
Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert? 
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való! 

A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

Elina Hirvonen - Elfogy ​az idő
Megjelenik: 2019. június 25., Magvető, 3499 Ft
„Amikor ​egy csendes diák bejön az iskolába, fegyverrel a kabátja alatt, és lelövi tíz osztálytársát, mindenkinek az áldozatok szüleire kell gondolnia. Milyen szörnyű lenne az egyiküknek lenni. Milyen szörnyű lenne, ha az én gyerekemmel történne. A félelemről és szorongásról lehet beszélni másokkal, mert azokat mindenki elismeri. Azok a szülők, akik az ilyen híreket olvasva visszafojtják a lélegzetüket, mert tudják, hogy a lövöldöző akár az ő gyerekük is lehetne, egyedül maradnak a rettegésükkel.”

Egy huszonhét éves finn férfi, Aslak Anttila tüzet nyit a járókelőkre Helsinki belvárosának egyik háztetőjéről. Nem magányos merénylő, egy zöld terroristacsoport tagja, akik úgy akarnak megakadályozni egy környezeti katasztrófát, hogy minél több felelőst, vagyis véletlenszerűen kiválasztott gyalogost ölnek meg. Az Elfogy az idő három különböző nézőpontból mutatja be a merénylőt: megismerjük Aslak indítékait, megtudjuk, mit él át egy anya, akinek a fiából gyilkos lesz, és az idősebb testvér, aki Szomália fővárosából követi végig az eseményeket. Hirvonen regénye olyan, mindannyiunk számára fontos témákat emel irodalmi keretek közé, mint a környezetvédelem, a klímaváltozás, az internetes zaklatás vagy épp a segélyszervezetek munkája során felmerülő erkölcsi dilemmák, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy képes-e megmenteni egy fiút az anyai szeretet, mielőtt túl késő lenne.

6 megjegyzés:

  1. Jó kis könyveket szedtél össze.:) A Normális emberek, a Nők gyermek nélkül, a Jótét lelkek, A farm és az Ahol a folyami élnek rákok élnek érdekesen hangzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ahol a folyami rákok élnek esetében egyből Te jutottál eszembe, hogy ez neked is tetszene :))

      Törlés
    2. Hehe, a Dél!:) Hétvégén fejeztük be az Éles tárgyak sorozatot, egy darabig max. vidám déli történeteket vagyok hajlandó olvasni meg nézni.

      Törlés
  2. Normális emberek, Fehér farkas, Farkasország, Ahol a folyami rákok... jaj anyám, kellett nekem megnézni ezt az ajánlót!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D és még tuti bedobnak néhány ígéretes címet ;)

      Törlés
    2. Hát igen, pl az új Csernus is jön a Könyvhétre! Ááááá! :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.