Top5 - 2018 őszi olvasmányai

december 03, 2018
49 könyvet olvastam el az elmúlt három hónap alatt viszont most meglepő módon kevés volt az, amire öt pontot adtam! Így most kicsit könnyebb volt összegyűjteni azt az ötöt, amit mindenképp ajánlok nektek olvasásra!

Joyce Maynard - Otthon a világban
"Joyce Maynard memoárját rég el szerettem volna olvasni - egyrészt azért, mert az eddig olvasott két könyvét nagyon szerettem (Nyárutó, Lány a hegyen), másrészt J. D. Salinger az egyik kedvenc íróm - akire már egész korán, kamaszként rátaláltam. Ebben a könyvben pedig a hozzá fűződő kapcsolatáról is ír - ami miatt nem is igen akarták Amerikában megjelentetni ezt a könyvet, és sok támadásnak volt kitéve JM az őszinte megnyilatkozásai miatt. Ezzel a könyvvel az volt a célja, hogy feldolgozza a kapcsolatukat, hogy tovább tudjon lépni; persze kibővítette a gyerekkorával, az írói karrierje indulásával és a sorsával 1999-ig."

Agatha Christie - Életem
"Agatha Christie 1950 tavaszán, 60 évesen kezdte el írni az emlékiratait, amikor Irakban volt egy ásatáson, és nem volt kedve a legújabb krimijén dolgozni. A könyvet végül 75 évesen fejezte be, halála és több sikere előtt még jó tíz évvel.
Nagyon tetszett ez a könyv: nem csak azért, mert megismerhettem az embert a 'márkanév' mögött, hanem mert szórakoztató, és több életbölcsességet tartalmazó memoárról van szó, amiben a történelem egy általam kedvelt időszakát is megismerhettem.
Hosszú - nagyon hosszú, de tartalmas olvasmány volt - ajánlom, ha szeretnétek megismerni Agatha életét, a saját szemszögéből!"

"Erre a könyvre már a megjelenése óta kíváncsi voltam - több bloggertársam pozitívan nyilatkozott róla az azóta eltelt 2 év alatt, így nem volt kérdés, hogy elolvassam. Már az első oldalaktól éreztem, hogy jó volt a megérzésem, bizonyítja ezt az is, hogy alig tudtam letenni - három nap alatt kiolvastam! Az író lelkesedése Barcelona iránt egyértelmű, a város különböző részei fontos szerepet kapnak a könyvben. Ha szerettétek Zafón sorozatát, és hasonlót kerestek akkor ez lesz számotokra a tökéletes 'pótlék' -  a helyszín, a krimi szál, a thriller-horror vonatkozása miatt többször hasonlítottam magamban Az Elfeledett Könyvek Temetője sorozathoz (és még egy könyvtár is szerepel benne!). :)
Külön kiemelném, hogy Jordi Llobregatnak ez az első regénye - remélem ír még néhányat!!"

"A Watchmen nem csak azért különleges, mert egy alternatív amerikai történelmet talált ki, hanem megvizsgálja az igazságosztók emberi oldalát. Fontos kiemelni, hogy mindegyikük 'hétköznapi' ember, egyikük rendelkezik csak emberfeletti képességekkel. Alan Moore megmutatja nekünk, hogy milyen belső késztetéseik voltak, amik erre az útra vitték őket, illetve hogyan tudnak (és nem tudnak) megbirkózni mindezzel. A karakterek elmélyítésében nem csak fő cselekményt megszakító visszaemlékezések, hanem az egyes fejezek végén található dokumentumok is segítenek. Cikkek, levelek, riportok, egyikük memoárjának oldalai, fényképek színesítik a képregényt. 
Nagyon tetszett a '80-as évek hangulata, ami olyan hétköznapi dolgokban nyilvánult meg, hogy láthatjuk egy szerkesztőségben a címlap készítését; az emberek az újságos stand körül álldogálnak, hogy a legfrissebb hírekhez jussanak."

"Alice Munrotól idén olvastam először - januárban a Juliet kötetet, amiben három összefüggő novella jelent meg. Az annyira tetszett, hogy nyáron nagy lelkesen megvettem ezt a könyvét, és jövőre folytatni szeretném az ismerkedést a szerzővel :) (Sőt annyira tetszett ez a regény, hogy molyon készítettem egy kanadai írókra fókuszáló kihívást is!)
Alice Munro novellaíróként ismert, ezért kapott irodalmi Nobel díjat is 2013-ban. Az Asszonyok, lányok élete elvileg regény, de gyakorlatilag inkább novellafüzér, melyben egy karakter szemszögéből követhetjük felnőtté válását. A fejezetek lazán kapcsolódnak egymáshoz, és mindegyik egy központi témát, életeseményt bont ki. Vannak benne visszautalások, amik utólag magyaráznak meg dolgokat, de van amit a homályban hagynak."

Nektek mik voltak az idei ősz legjobb olvasmányélményei?

2 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.