Évösszegzés 2018

december 31, 2018
2018 abszolút az olvasásról és a könyvespolcom bővítéséről szólt. Utóbbi miatt ismét radikálisan csökkentem kell a beszerzéseim számát, mert már nincs hely a két nagy könyvespolcomon (megoldás lenne egy harmadik, hmmmm).

A zárást végre új szempontokkal tudtam feldobni: twitteren osztotta meg Lobo, hogy a Bookriot előrukkolt egy olvasmányokat rögzítő táblázattal. Ez olyan finomságokat értékel ki grafikonon is, hogy mennyi X műfajú könyvet olvastunk, milyen volt a férfi-nő szerzők aránya, stb-stb. Erőt vettem magamon, és az elmúlt napokban berögzítettem - a megosztott táblázatot kicsit módosítva - a saját 2018-as olvasásaimat, így tudok hozni már ilyen érdekességeket. Jövőre pedig azonnal rögzíteni fogom, mert jó móka visszanézni a statisztikát :)

206 könyvet olvastam el idén - ez a szám engem is megdöbbent, viszont beletartozik több képregény, verseskötet, kisregény, ill. egyéb rövid életmódkönyvek. Jövőre nem akarok ilyen sokat olvasni, inkább jobban szelektálni és igazán emlékezetes történeteket megismerni.
Angolul is olvastam, 9 db könyvet - ami között szintén volt többféle (YA, vers, levélregény) - ezt a számot is szeretném majd  tartani jövőre is.

Beszerzett könyvek:
✧ 86 db (a tavalyi 33-hoz képest ez borzasztó sok :D). A szeptember volt a legdurvább hónap, 17 új könyv került ekkor hozzám!
✧ 11 ebből már nincs nálam (cseréltem, eladtam vagy elajándékoztam)

A blogról:
Kb 134 könyvről írtam külön, összesen 276 bejegyzés született.
Több könyvről írtam közös bejegyzésben, nem csak a 'Néhány könyvről röviden' sorozatban, hanem képregényekről, rövidebb sorozatról közös posztok születtek.
A rovatok közül a legnépszerűbb töretlenül TILT, a Friss könyvek és a Havi zárás :)

Érdekes adatok a Bookriot táblázatból:
- az olvasott könyveim 94%-a nyomtatott volt,
- 83%-a fikciós,
- 29% ya és/vagy gyerekkönyv
- 8% vers, 9% novelláskötet,
- férfi - nő írók aránya: 40-60% #girlpower
- 4% szólt LMBTQ karakterről
A kép kattintásra megnő ;)
- 66% könyvtári könyv - 13% saját
- 4 könyvet olvastam újra ebben az évben (A titkos történet, Legendás lények forgatókönyv, Az arany iránytű és A titokzatos kés)
- 10% krimi, 25% scifi/fantasy, 10% életrajz
- 42% 4 csillagos könyv, 28% 5 csillagos könyv, 7% 2 csillagos - ami szerintem szintén átlagon felüli nálam
- 21 könyvvel májusban olvastam a legtöbbet
- főleg 100-400 oldalas könyveket olvastam, de volt 1 db 700 oldal feletti (New York)

2018 legjobbjai
♥ Top könyvek:
Nehéz volt a 206 könyv közül kiválogatni a legjobbakat - 4-5 pontosra értékelt olvasmányaimból válogattam. Persze ezeken kívül volt több könyv is, ami ide kerülhetett volna, és nem bánom, hogy elolvastam.

♥ Kedvenc új író
Idén is több olyan könyv volt, aminek írójától nem olvastam korábban semmit. De az biztos, hogy tőlük fogok még:
Christelle Dabos, Jennifer Donnelly, Veres Attila, Lucy Strange, Katherine Arden, Celeste Ng, Naomi Alderman, Lucia Berlin, Jordi Llobregat, Alice Munro, Jodi Taylor, Kazuo Ishiguro, Sarah Winman, Madeline Miller, Jane Harper, Kavagucsi Tosikadzu, Imogen Hermes Gowar.

♥ Kedvenc kiadó:
Idén a legtöbb legszebb könyvet a Kossuth, a Park és a 21. Század Kiadók hozták el. A Fumaxra idén a hiánypótló képregényfordításai és kiadásai miatt figyeltem fel, a Kolibrire pedig A tél jegyesei miatt (ez most friss élmény és muszáj agyba főbe dícsérnem :D)

Könyves élmények
- POKET könyveket venni. Először a Könyvfesztivál idején vettem automatából könyvet, amiről be is számoltam több helyen. Azóta szinte minden bp-i utamon beszereztem egyet, így már 5+1 könyvem van a Sztalker csoport automatáiból :)
- Könyvfesztivál, több év után ismét eljutottam :) Jövőre is tervben van, de most vagy már csütörtökön vagy pénteken mennék, hogy elkerüljem a nagynagy tömeget ;)
- találkozni kortárs magyar írókkal, összetegeződni Száraz Miklós Györggyel, dedikáltatni Nyáry Krisztiánnal és Hevesi Judittal, akivel jót beszélgettünk
- a Témázunk csapattal közösen elmélkedtem idén több bejegyzésben
- blog 9. születésnapját ünnepelni
- Instagramon +215 követővel gazdagodni (remélem ebből kevés a bot :D, te követsz már?)
- Kanadából könyvet rendelni
- voltam a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár dísztermében (sajnos magára a könyvtárra nem volt idő) és bejárhattam a kecskeméti könyvtárat


Csalódások

Ahogy írtam a statisztikai adatoknál idén elég sok rossz könyvet olvastam - itt főleg a 2 pontos könyvre gondolok. Friss élmény Sarah Pinborough ya pszichothrillere, a 13 perc; Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz, ami édes karácsonyi sztori de túúúúl egyszerű. Audrey Niffenegger: Hollókisasszonya is erre a sorsra jutott - gyerekkönyvnek túl morbid, felnőtteknek meg olyan semmilyen. Több YA könyv is rendesen kiakasztott, pl.: Nicola Yoon - Minden, mindenDavid Levithan - Nap nap után. Befejeztem 8 év után Nora Roberts boszis sorozatát is, amit az első rész hangulata miatt szerettem is - a 3. rész idén már kiakasztott. Guy Gavriel Kay - Ysabelje valószínűleg a béna fordításon csúszott el, mert amúgy külföldön szerették.

Ami többünknek szívfájdalmat okozott a Book A Sloth Club csődje. Tavaly indult a könyves meglepetésdoboz szolgáltatás, hazánkban elsőként - amit persze idén követett több cég is nagy buzgalommal, de nekem ők voltak a kedvenceim. Februárban szülinapomra is vettem dobozt, a tárgyakat azóta is használom - a könyvet magát annyira nem szerettem. 

Októberre is meg akartam lepni magam, szeptemberben be is fizettem egy felnőtt dobozra az összeget és vártam lelkesen, Pupival tippelgettük melyik friss könyv lesz majd benne. Aztán október elején jött a hír, hogy vége, kész, kiszállnak, a befizetett összegeket persze majd visszakapjuk, de nem készül több doboz. Megijedtem, sajnáltam, bántott a dolog, mert tényleg szerettem a céget, mindig megújultak, tök jó ötleteik voltak, szuper tárgyakat tettek a dobozokba, mindig nyálcsorgatva lestem ki mit kapott. Végül december közepén jött az sms, hogy visszakerült a pénz a számlámra...
Csalódtam ebben a cégben, ami eljátszotta sokunk bizalmát, nem oldották meg jól a helyzetet - nem kommunikáltak megfelelően.Nagyon sajnálom ezt az egészet, nem tudom hol csúszott el a dolog - kevesen voltak túl nagy munkára? Túl sok lett a konkurencia? Kár, hogy így alakult mert ötletes, kreatív szolgáltatás volt. :(


2019-re

A jövő évi terveimről már beszámoltam egy külön bejegyzésben, de szeretnék kevesebbet - jobbakat olvasni és nagyon-nagyon kevés könyvet beszerezni. Éljenek az ekönyvek és a könyvtár! :)

A többiek éve:
Nima, Anna, Kata, Zenka, Amadea, Pupilla, Reea, Tícia, Anett, Nita, Heloise, Szofisztikáltmacska, Nikkincs, Lobo, Sister

14 megjegyzés:

  1. Jó ez a bookriotos, de tényleg akkor kényelmes, ha év elejétől vezeted, lehet, hogy jövőre megnézem én is, szeretem a chartokat, meg a diagramokat. :D (ha nem kell semmit számolni, persze csak akkor :D)

    Valamiért nekem is ilyen elszállt lett az év a beszerzéseket tekintve, a tavalyi visszafogottsághoz képest (79 vs. 36, fuhh). Na, majd jövőre megint visszafogjuk kicsit magunkat. ;) Plusz én is sok könyvtől szeretnék megszabadulni (eladás, vagy akár könyves kávézóban hagyás útján is)

    Azt olvastam a statban, hogy az olvasott könyveim 94%-a nyomasztó volt. Juj :D De látom, hogy "nyomtatott". Még jó, hogy nem ennyi a nyomasztó ;D

    A 2018 legjobbjai közt örülök, hogy látok több közös pontot is, pl. Vesalius titka (bár az nekem tavalyi olvasmány), Mielőtt a kávé kihűl, Odakint sötétebb, Bádogember, Nyugat+zombik, Az arany iránytű, Kedves jóisten, A hableány! :) Mondjuk a Hatalom az nekem pont egy nagyon másik listára fog kerülni, az év legrosszabbjai közé, dehát sebaj. :D

    A BASCot én is sajnálom, de biztos lesz, aki átveszi, vagy betölti a helyét. Nekem a kedvencem tőlük a könyvlámpa, azt használom most is, majdnem minden nap.

    A kevesebbet olvasást hogy tervezed egyébként? Most ez lehet, hogy hülyén hangzik, de mindig elég sok könyvet olvasol, gondolom hozzá is tartozik ez nagyon a mindennapokhoz, hogyan fogsz ebből lecsípni? Hogy akarsz okosabban válogatni, maradandóbbakat találni? Nem fog frusztrálni, hogy kevesebbet olvasol, nem érzed úgy, hogy rádtör majd a versenyszellem, és ugyanúgy még többet el akarsz majd olvasni év végéig, vagy hó végéig, stb.?

    Próbáljunk meg majd együtt kevesebb könyvet beszerezni! Éljenek a mindenféle könyvek, boldog új évet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiszámolja helyettünk csak fel kell tölteni az adatokat! :) Jó-jó buzdítsuk egymást, hogy ne vegyünk könyveket. Mondjuk már az is jó, ha nem fedezem fel az extra nagy akciókat :D
      Nem voltak nyomasztóak szerencsére :D
      Ez nagyon jó kérdés - egyrészt a könyvtárban nagyon sokszor elcsábulok, hogy jujdejó új könyv, biztos érdekes, olyan szép, hazahozom - ezeket szeretném elkerülni, és célirányosan válogatni a kínálatunkból is. Másrészt le akarok szokni erről, hogy versenyt csinálok magamban abból, hogy egy könyvet milyen gyorsan fejezek be. Ez főleg a könyvtáriaknál jellemző, hogy jó fej akarok lenni és mielőbb visszavinni az újdonságokat.
      A várólistám nagy így is, szóval szerintem jövőre is meglesz a 100 könyv minimum, de kevesebb töltelékkönyvet (életmód, béna YA/romantikus/fantasy) el akarom kerülni. Majd kiderül hogy sikerül :D (mert persze most is állnak a polcomon könyvtáriak, sajátok rogyásig).

      Hajrá nekünk, boldog új évet neked is! :*

      Törlés
  2. hú, köszi ezt a bookriotos linket, le is töltöttem, jövőre ezen is vezetem. én is kicsit személyre szabtam. (ezt a sci-fi/fantasy párosítást nem is értem, semmi köze egymáshoz a kettőnek.)

    én nem bírom ki új könyvek nélkül, de elfogyott a helyem már nagyon rég, úgyhogy nekem tök jó, hogy az e-k betörtek. el is szoktam már a papírtól teljesen.

    Dabos, Alderman és Arden nálam is idei felfedezettek, várom is a könyveiket rendesen. (hogy Ardené jön-e, azt nemtom, remélem.)
    nálam a beszerzések 40 alatt maradtak, a tavalyi 5-höz képest ez rengeteg, visszább fogok venni jövőre.
    sztem ha lemondasz a ya-król, hatványozottan meg fogod növelni a minőségi olvasmányaid arányát.:D

    BÚÉK Neked, sokkal jobb és kevesebb könyvekkel.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, azt a részt megpróbálom majd én is szétszedni, mert ez így nem mond olyan sokat a zárásnál.
      Nekem is vissza kell állnom az ekönyvekre, meg persze a könyvtárra továbbra :)
      5 könyv? Egy hős voltál! :D
      YA-k egyetértek, köszönöm!!! :)

      Törlés
  3. A Book A Sloth Club csődje számomra új infó. látszik, nem vagyok naprakész! .) Mire elhatároztam magam, hogy na, belevágok én is, már megszűntek :D Sajnálom, hogy csalódtatok!
    206 olvasott és 86 új könyv? :o te jó ég! Te vagy az én hősöm. :) Igyekszem már semmit sem venni, egyszerűen nem tudok lépést tartani, de tényleg feldobtad a napom ezzel! :)

    B.Ú.É.K! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is nagyon sajnálom az egész ügyet :(
      Bizony - túltoltam a dolgokat '18-ban :D
      Köszi a kommentet, és BÚÉK! :)

      Törlés
  4. Sejtettem, hogy irdatlan száma lesz a 2018-as olvasásaidnak, de wow! :) Persze, megértem, hogy miért is szeretnéd most már egy picit csökkenteni ezt a számot, nekem is volt egy idő, amikor többet olvastam (nekem talán száztizenakárhány volt az eddig rekord), és akkor én is ezt tapasztaltam, hogy sok könyv csak úgy átfolyt rajtam, és kevés volt a maradandó köztük. De ahogy nézem, azért így is jó arányban vannak a 4-5 pontos könyvek, és tényleg amiket mondjuk én is olvastam innen, szerintem is szuperek :) És A tél jegyeseinek meg annyira örülök, hogy neked is ekkora kedvenc lett <3
    és awwww ez a diagramos, táblázatos dolog naggggggyon király, rögtön hiperventillálni kezdtem a látványtól! Imádom az ilyesmiket :)
    A BASC-kal kapcsolatban nem tudom, én eleinte tartottam őket csak ígéretesnek, aztán ahogy egyre másra nézegettem másoknál a valódi dobozokat, én nem nagyon voltam tőlük elájulva... mármint így a külföldi meglepetésdobozok minőségéhez képest nekem nem annyira jöttek be. Így végül én nem is rendeltem tőlük egyszer sem. A BubbleBookosok legutóbbi HP-s doboza, amit PuPinál is láttam, viszont elég jónak tűnt, mármint tényleg olyannak, amiért szívesen fizetnék én is.

    De visszakanyarodva a posztodhoz: szóval nagyon boldog új évet kívánok neked, sok-sok szuper könyvélménnyel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :))
      Igen, ezt éreztem már hogy átfolynak rajtam a történetek, és lényegében akkor egy csomót feleslegesen olvastam el.
      Köszi, már érdemes töltögetni az ideit - én már elkezdtem, bár még nem fejeztem be eddig egy könyvet sem. Most belassultam év elejére, de nem bánom.
      Könyves dobozok - külföldieket nem követtem, így nem volt viszonyítási alapom. BubbleBook - tetszett nekem is, csak az elég drága, nekem.

      Törlés
  5. A Bookriot alapján csináltam meg én is, köszi a TILT-es bejegyzést, amibe beraktad. Igaz nálam nem volt ennyi olvasmány, így nem őszültem meg, mire beírtam. De ha az ember évközben vezetgeti, akkor tök szuper dolog! Wow! Le a kalappal a majdnem 300 bejegyzéshez, és az olvasmányokhoz. A beszerzések ne aggasszanak, könyvesblogot vezetsz szóval jó hogy veszel könyvet. Ez befektetés, persze ha kell új könyvespolc, akkor érdemes szelektálni és megválni a régiektől :D Én is kiválogattam egy csomót, amit felrakok eladásra idén. Hátha elfogynak egyszer és csak azok maradnak, amiktől nem tudok megválni! Szuper statisztikát írtál, és ahogy Reea írtál nekem is #hősöm vagy, jó lenne ha nekem is lenne időm olvasni, újraolvasni és könyvtárazni is! Hajrá a 2019-es évhez, hasonló jó olvasmányokat, és szuper programokat, utazásokat, és élményeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit :)))
      Köszönöm!!! És a megnyugatatást is, most erősen nézegettem a jysk webshopjában egy tök egyszerű polcot :D

      Törlés
  6. Hú, én nagyon irigylem és csodálom azokat, akik képesek listákat vezetni meg statisztikát, nekem ehhez nincs türelmem. Tudom, tudom, ha évközben folyamatosan vezeted, nem akkora munka, de akkor sem. :D Még GR-re is elfelejtem bejelölni, amit kiolvastam, maradtam a régi, lassan betelő, kissé viharvert füzetemnél. :)

    Boldog 2019-et sok jó olvasmánnyal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a molyos olvasmánylista az alap, Goodreadsszel én is mindig elmaradok - meg van olyan magyar könyv, ami nincs fenn és lusta vagyok feltölteni.
      A füzet meg biztos pont, én határidőnaplómba is fel szoktam írogatni, hogy mikor mit olvastam.
      Köszönöm!! :)

      Törlés
  7. A Bookriot linkjét elmentettem magamnak, lehet én is ki fogom próbálni. :)
    Sok közös kedvencünk volt az idén, örülök, hogy pl. a Watchmen is ennyire bejött neked. :) A 206 tényleg szép mennyiség, a beszerzések száma nekem csak azért nem tűnik soknak, mert nekem ennyi az átlag. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képregényekben tovább edukálódom, épp ma csaptam le a Lokira :D
      Idén a beszerzést kicsit vissza akarom fogni, bár már elvileg otthon vár egy újdonság :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.