Kakebo

szeptember 27, 2018
A könyvek gyűjtése mellett már gyerekkorom óta lelkesen listáztam a dolgaimat - az olvasmányaimat, könyveimet, a tennivalóimat, és az utóbbi néhány évben a pénzügyemet is. Ezért egyből kíváncsi lettem erre a könyvre, amit a szeptemberi megjelenések között találtam.

A kakebo (ejtsd: kakeibo) háztartási napló, amit Hani Motoko, az első japán újságírónő alkotott meg 1904-ben. Azóta a japán háztartások része, amit már gyerekkortól vezetnek. Persze hazánkban is megvolt a háztartási napló írásának hagyománya - de napjainkban talán családi szinten elveszítette jelentőségét. 

A kakeboban okosan felépítve vezethetjük hónapról hónapra a pénzügyeinket. A kiadásokat csoportosítva kell feltüntetnünk: alapvető -, másodlagos szükségletek, kultúra és szabadidő ill. váratlan kiadások. Ezekre példákat is ad az elméleti áttekintés - és ezekből jó néhányat én is jelölgettem a határidőnaplóm pénzügyi részében, amikor eszembe jutott. 

A hónap elején készíteni kell egy vázlatos költségvetést - az állandó bevételekről és kiadásokról, ill. meg lehet fogalmazni célokat (pl.: kevesebbet mész kávézóba, vagy nem veszel ruhát ebben a hónapban). 


A napló nagyobb részét a heti beosztású oldalak teszik ki, itt napra pontosan - a fenti csoportokba beosztva kell felvezetni az aktuális költéseket. A hét végén pedig összesíteni kell a sorokat, hogy a következő részben, a hónap zárásánál könnyebb legyen összegezni a különféle csoportokba tartozó kiadásokat. Itt az összegzésen kívül kiemelhetjük saját magunk számára, hogy az adott hónapban mik voltak azok a pontok, ahol tudtunk volna spórolni, esetleg a következő hónapban mire kell odafigyelnünk.

A napló felépítésének ismertetése után kapunk több tippet is, hogyan tudunk spórolni - amik közül többet alkalmaznom kellene - ezért is jó ez a formátum, mert ahányszor a kezembe veszem majd, annyiszor átismételhetem a tanácsait is. Pl. 30 napos szabály - ha nem vagy biztos benne, hogy szükséged van-e az adott dologra várj vele 30 napot. Ha még mindig szeretnéd akkor megveheted :) Nekem ez könyveknél is bevált, de ide sorolhatnék több dolgot. Ehhez kapcsolódik az is, hogy minél többet vársz valamire, annál nagyobb élmény ha rászánod magad és megveszed. Szintén könyves példa: ilyen volt nekem egy angol nyelvű könyv megrendelése, amit tudtam, hogy máshonnan nem fogok tudni beszerezni, jó néhány hónapig kerülgettem. :)

Miért vezessük írott formában?
Tudom, hogy rengeteg applikáció van a költések vezetésére, egy időben én is használtam ilyet (amiben hasonlóan kategóriákra lebontva tudtam követni a költéseimet pl.: étel, ruha, stb). De egy idő után elveszítettem a türelmem, lelkesedésem, hogy ott is rögzítsem. Nekem mindig a fizikai határidőnapló az elsődleges - hiába jegyzetelek telefonomba, cetlikre, ide-oda, akkor vagyok elégedett ha a határidőnaplómban is nyoma van a napjaimnak, feladataimnak. Ezért már alig várom, hogy októbertől vezessem ebben a naplóban a költéseimet, célokat tűzzek ki és sokkal könnyebben figyelhessem mire mennyit költök. 

Kinek ajánlom?
- azoknak akik most költöznek el a szülői házból, kollégiumba/albérletbe;
- azoknak akik úgy érzik, hogy a fizetésük elfolyik a hónap végére/elejére;
- akik szeretnek tudatosan élni és a határidőnaplójuk erre nem ad elég helyet (jelen!)
- ajándékba a fenti kategóriák valamelyikében érintetteknek ;)

5/5

Kiadó: Ventus Commerce
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Kakebo
Oldalszám: 192
Ár: 3400 Ft (Rendeld meg a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A kakebo nem más, mint egy világszerte népszerű kiadástervező napló – zseniális japán találmány saját pénzügyeid kézben tartására. A kiadásokat négy fő kategóriába sorolva könnyedén nyomon követheted és elemezheted a költekezési szokásaidat, így rájössz, mely pontokon érdemes változtatnod rajtuk.Miért használd a kakebót?1. MEGTAKARÍTÁS: használatával a havi kiadásaid akár 30 százalékát is megspórolhatod2. REND: egyszerűen és módszeresen kezelheted a pénzügyeidet.3. KONTROLL: megtervezheted és ellenőrizheted, hogy mennyit költesz.4. FEJLŐDÉS: tudatos gazdálkodásra ösztönöz.5. SIKERÉLMÉNY: megtanít arra, hogyan bízzál a saját képességeidben, és hogyan kezeld stresszmentesen a pénzügyeidet.A kakebót 1904-ben mutatták be, feltalálója Hani Motoko (1873-1957), az első japán újságírónő.

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ezek szerint Te aktív használója vagy a kakebo-nak. Én most szeretném elkezdeni, de van egy dolog amit nem értek: a hó eleji tervezéses résznél fix költségként feljegyzi a rezsit. A fix költségeket levonja a bevételből, így kijön az összeg amiből a változó költségekre költhet. Viszont a hóvégi összegzésnél olyan, mintha a rezsit mégis változó költségként kezelné, mert hozzááadja a többi változóhoz és utána azzal az összeggel hasonlítja, amit az elején a rezsi levonása után kapott. Szóval olyan mintha 2x számolódna a rezsi. Vagy én értettem félre valamit? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, október óta aktívan használom. Az a rész nekem is gondot okozott, októberi összegzést el is rontottam.
      A hó végén össze szoktam adni az összes kiadást (rezsi, vagyis állandóak ill. a változóakat --> és ezt vonom ki a teljes bevételemből). A végén tényleg nem egyértelmű ez a rész. (most nincs nálam a Kakebo, de én így használom, így látszik a teljes költés, teljes spórolási összeg - remélem tudtam segíteni :))

      Törlés
    2. Köszi szépen! :) Én végül kettészedtem a rezsit fix havidíjas és fogyasztásfüggő változó elemekre és így egyiket így másikat úgy számolom. Eddig nagyon tetszik a dolog, remélem nem fogy el a kitartásom és rendszeresen fogom vezetni :)

      Törlés
    3. Ez is jó ötlet! :) Szerintem egy-két hét alatt bele lehet tanulni, és már igényled, hogy felírd, tudatosítsd magadban - így spórolni tudsz :) Nekem október óta a napjaim része, és szerintem kevesebbet költök azóta.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.