Top5 - Műfaj/stílus/zsáner

június 05, 2017
Bajban voltam a címadással... Mielőtt megírtam ezt a bejegyzést először is rákerestem, hogy általában mit értünk műfaj, stílus és zsáner fogalma alatt. 
Az irodalom órákról rémlik mindenkinek a műnemek és műfajok felosztása, ám a könyves berkekben sokan, sokszor műfajként utalunk az egyes regények tematikájára is műfajként. 
Az alábbi felsorolás vegyes, mert egyrészt téma szerint és mint altéma (zsáner) szerint mutatom be az az ötféle könyvtípust, ami nálam nyerő :)

Veronica Malatesta illusztrációja
1. Cozy mystery: ezt én önhatalmúlag könnyed krimiként fordítottam és készítettem is egy ajánló bibliográfiát a könyvtárban ehhez, ha van rá igény feltöltöm valahova. A kriminek egy olyan alfaja, melyben nem domináns az erőszak, annak ellenére, hogy ugyanúgy egy gyilkosság, bűneset megoldásáról szól. Ezek a könyvek sokszor játszódnak kis, zárt közösségben, a nyomozók legtöbbször amatőrök. Azt hiszem az első találkozásom a műfajjal A szingli fejvadász könyvsorozat kapcsán volt, később Agatha Raisin foglalta el a helyet a szívemben a cozy mystery könyvek királynőjeként :D 

Molyos polcom, amire ilyen könyvet gyűjtöttem.
Az angolszász országokban nagyon népszerű ez a tematika, és rengeteg alfaja van, ahogy látható ezen az oldalon is (még könyvtáros szereplős változatokból is van egy csomó!). Cozy mystery címke a blogon.

2. Regényes életrajzok: idén kristályosodott ki bennem Menyhért Anna könyvének olvasásakor, hogy nekem mennyire tetszenek azok a könyvek, amik egy valódi személy életrajzát veszik alapul és kicsit kiszínezve lesz belőlük regény.
Írtam egy bejegyzést is ezekről (ott is műfajként emlegetve...), és persze készült molyos polc is.Ilyen témájú bejegyzéseim.

forrás
3. Újramondott mesék/fairy tale retelling: a klasszikus történetek feldolgozása szerintem mindig izgalmas, és szinte biztosra mehetnek az írók, hogy tetszeni fog az ő történetük.

AniTiger készített a molyon kihívást és polcokat is, hogy összegyűjtse a magyarul megjelent, különféle altípusokba tartozó könyveket. Én legutóbb Az árnyékkirálynőt olvastam, ami ide tartozik - a blogon retelling címke alatt találjátok ezeket a bejegyzéseimet (egyelőre nincs sok).

4. Boszorkányokról szóló könyvek: régi kedvenc természetfeletti szereplőim :) Kezdve az Átkozott boszorkányoktól az olyan visszafogott, mágikus realista szerű történetekig, mint A csodálatos Waverley kert lányai. Boszorkány címkés bejegyzések a blogon.

5. Memoárok: az is viszonylag friss kedvenc. Korábban is olvastam persze életrajzokat, de egyre jobban szeretem a kortárs embereket visszaemlékezéseit olvasni, egész eddigi életükre, vagy csak életük egy szakaszára. Ahogy néztem az eddigi posztjaimat, csak nők memoárjait olvastam - de jöhetnek az ajánlások érdekes férfiakról is :D

További olvasnivaló a témában:
- Varga Bea Aranymosásos cikke
- Stílusok, zsánerek

Nektek mik a kedvenc témáitok? :)

2 megjegyzés:

  1. Nem azért, hogy ajánljam magunkat (de igen:), elég sok műfajról a felsoroltak közül beszéltünk a podcastban és linklistát vagy éppen goodreads polcot is csináltunk hozzá.
    A krimishez több is volt, A gyilkos sorok-ban a cosy mystery is sorra került: https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/2014/06/19/gyilkos-sorok-a-11-epizod/, akárcsak a Kisvárosi Angliás részben https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/2015/02/12/kisvarosi-anglia-a-28-epizod/
    Itthon cozy-nak nagyon menő a Hanna Swensen sorozat, egész sok megjelent magyarul.
    De a Krimi tag-alapján van még pár részünk a témában: https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/tag/krimi/

    Az önéletrajzos: Bevezetés az önéletrajz-olvasásba (https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/2015/11/19/bevezetes-az-oneletrajz-olvasasba-a-48-epizod/), Neil Patrick Harris önéletrajza egész egyedi és szórakoztató, de a többség ott is nő :)

    A modern mesefeldolgozásokról: https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/2014/11/06/modern-mesek-a-21-epizod/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokat merítettem tőletek is az eddigiek alatt. A többieknek is ajánlom a tartalmaitokat ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.