Carrie Fisher - A ​hercegnő naplója

Az utóbbi fél évben elég sok memoárt olvastam, úgy gondoltam Carrie Fisher könyvével sem nyúlhatok mellé, de. A klasszikus Star Wars filmeket apukámmal közösen néztük meg többször is, ezen kívül nem tudtam mást a Leiát játszó színésznőről. 

Ez a könyv nagyrészt Carrie Fisher fiatal koráról szól, arról hogyan került a show businessbe, hogyan választották ki a Star Wars egyik főszerepére. A könyv megírásának apropóját Carrie 19 évesen írt naplójának megtalálása adja, ami a SW forgatásának hónapjaiban született.

A napló részleteit megelőzi a Carrie bevezetője, amelyet 59 évesen ír. Röviden mesél a fiatalkoráról, arról, hogy milyen volt két sztár gyerekeként felnőni, az első filmszerepéről és a Star Wars csapatába való bekerüléséről. Ezek a részek lekötöttek és érdekeltek is, szívesen olvastam volna ezekről többet is.

forrás
A következő részt főleg a Harrison Forddal való kapcsolatáról szól - amit elvileg ezzel a könyvvel jelentett be a nyilvánosság előtt. A forgatás három hónapjában Carrie a nős Harrison szeretője volt. A 19 éves lány a naplója szerint eléggé megszenvedte a kiismerhetetlen, erős férfivel való kapcsolatot, és az iránta érzett, egyoldalú szerelmet. 

A könyv mélypontját a zavaros naplórészletek adták, utána meg már csak végigrohantam a 'jelenen', ami a rajongókkal való kapcsolatról szólt. Nem szívesen voltam Carrie fejében - a fiatalkori bizonytalan énjétől kezdve az egy szerep áldását-átkát magán viselő megfáradt színésznőig, aki igyekszik megfelelni a rajongóinak, de érződik rajta a kényszeredettség. Tudom, nem várható el, hogy ennyi év után is szeresse a rajongóit, akik buta sztorikkal és elképesztő rajongással jelennek meg előtte, de annyira lekezelőnek éreztem a visszaemlékezésének ezt a részét, hogy teljesen elvette a kedvemet a személyétől. 

Nekem nagyon nem jött be ez a könyv (mostanában nem ez az első :( ). Azok az olvasók, akik szerették, lehet, hogy teljesen más oldalát látják meg a könyvben, és örülnek az exkluzív információknak amiket nyújt, de engem inkább elriasztott magától. Ettől függetlenül érik a SW újranézés (még mindig :D).

3/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Princess Diarist
Oldalszám: 244
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő régi újsághalmok között bukkant rá kézzel írott naplójára, és szembesült tinédzserkori önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeivel, amelyek egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képét mutatják. Carrie Fisher utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.