A végtelen várólistákról

június 20, 2017
Könyves körökben - a molynak hála - a várólista fogalma új jelentéssel bír: azokra a könyvekre gondolunk ilyenkor, amiket el szeretnénk olvasni a közeli vagy távoli jövőben. Ide tartoznak azok a könyvek, amik felkeltették az érdeklődésünket, épp most jelentek meg, egy kedvenc szerzőnk X. könyve, vagy épp azok amelyek a kulturális beágyazottságuk miatt fontosak (kötelezők, a magyar és világirodalmi klasszikusok, alapművek, stb) - ilyen például az én kis listám amiről év elején írtam és azóta se olvastam róla.

A legutóbbi két adásában a Popkultcsajok podcast is ezzel a témával foglalkozott. Lelkesen hallgattam őket és elgondolkoztam a témán (ja meg került fel pár könyv miattuk az én várólistámra is :D). 

Az utóbbi években sokszor alakultak a terveim arról, hogy mit 'kell' elolvasnom. Magyar szakra járva (2009 környékén) természetesen az előírt és általam fontosnak vélt klasszikus műveket igyekeztem elolvasni. Utána jöttek a blogok, akkor az épp imádott könyveket tettem fel a várólistámra. 
Most már sokkal spontánabb vagyok: a 'klasszikus kötelezőkből' kinőttem és igyekszem az ösztöneimre hallgatva válogatni. Persze erősen befolyásolnak az aktuális friss megjelenések, hypolt könyvek, de szívesen felpakolgatom azokat a könyveket is amik a szeretett bloggereimnek tetszett. 

Pretty books
Molyon sokáig nem használtam a konkrét várólista lehetőséget, de most lelkesen pakolgatom ide a könyveket ami jelenleg 56 címet tartalmaz (+ az a 10-30 könyv, amit különféle kihívásokra tervezek olvasni). Ezek között vannak olyanok, amiket tényleg a közeljövőben fogok olvasni (már a házban vannak :D), és van pár olyan amin gondolkozom, hogy meg is veszem, vagy kivárom a könyvtári példányt. 

Azt vettem észre magamon, hogy pár havonta felül kell bírálnom a várólistámat, mert lehet hogy egy könyv hirtelen jónak tűnt, de aztán később eltűnik az érdeklődésem iránta. Viszont van olyan is, amit letörlök, aztán valamiért - valamikor visszatér :)

Honnan kerülnek a várólistámra a könyvek - mármint hol találkozom velük először?
- Molyon
- a rendszeresen olvasott blogokon
- a könyves webáruházakban böngészve (általában a friss könyvek rovat készítésekor)
- Goodreadsen
- a Tumblren (több ilyen is van, hogy látom sokszor, meg még egy magyar blogger is ír róla - tuti érdekelni kezd :D Ilyen volt pl Rupi Kaur verseskötete, vagy most a legutóbbi When Dimple meet Rishi - Lobo írt róla és emlegeti a fenti podcastban is)
- a könyvtári rendelős katalógusban, vagy a polcon

Nektek van várólistátok? Hogyan 'nevelitek'? 

2 megjegyzés:

  1. Leginkább sehogy.:D A mostani nagy harácsolás előtt 71 könyv volt rajta (a molyos várólistán, amelyen azok a könyvek vannak, amik saját tulajdonúak és tényleg érdekelnek), meg se merem nézni, most milyen számot mutat, mert elcsüggedek. Van egy molyos listám, azon az összes általam vett és még olvasatlan könyv rajta van, kb. 144 kötet vigyorog ott. Kicsit szomorú, hogy mennyien "megromlottak". A kölcsönbe kapottakat, a könyvtáriakat nem tartom számon online, a személyes jelenlétük épp elég.:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, ehhez a poszthoz én is csatlakozni fogok szerintem. :) Legendásan hosszú a várólistám, hiába irtom és fogyasztom. :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.