Marjane Satrapi - Persepolis 1 és 2

Múlt héten egy könyvtári projekt miatt belevetettem magam a felnőtteknek szóló képregények világába. Marjane Satrapi önéletrajzi ihletésű képregényeire is így bukkantam, gyorsan ki is olvastam mindkét részt.

Marjane Satrapi Iránban született, Teheránban élt, majd a középiskolát szülei támogatására Bécsben végezte el. Jelenleg Franciaországban él és aktív munkásságot tudhat maga mögött: a két képregényen kívül rendszeresen publikál újságokban, illusztrált gyerekkönyveket, és a Persepolis megfilmesítésében is részt vett.

Miről is szól ez a képregény? 
Marjene egyfajta memoárja, amiben bemutatja az 1970-1990-es évek Iránját. Az első kötet (Persepolis 1. - Gyerekkorom Iránban) 1980-tól kezdődik, amikor is Marjene 10 éves. Értelmiségi családban nő fel, a szülei tüntetésekre is járnak és egy francia-perzsa kéttannyelvű iskolába jár. Addig amíg nem jön a forradalom. Az életük innentől egyre kötöttebb és elviselhetetlenebb lesz, a kendőviseléstől kezdve a háború, robbantások és a rengeteg "mártírhalál" miatt. A nyugati termékek tiltottak, pl. a szülei úgy csempészik be a kért plakátokat és kazettákat neki Törökországi nyaralásukról. 

Marjene szülei úgy döntenek, hogy a lányuk a középiskolát Európában fogja elvégezni, így elküldik egyedül Bécsbe. A második kötet innen folytatódik, aminek a fő témái a kamaszkor mellett a nyugati kultúrába való beilleszkedés. Marjene nagyon jól érzékelteti, hogy milyen nehéz két ennyire különböző kultúrát összeegyeztetni, még úgy is, hogy ő egy 'nyugatiasabb' családban nőtt fel. A visszatérés sem megy könnyen: egy szabad világból Iránban a kötöttségek, a buta törvények fogadják, amivel még a logikus megjegyzéseivel se tud szembeszállni. Megviseli az egész folyamat: depressziós lesz, a sehová nem tartozás érzése miatt még öngyilkosságot is megkísérel. 
"Nem csak a kendőhöz kellett újra hozzászoknom, hanem az egész hacacáréhoz. A mártírokat ábrázoló húsz méter magas falfreskókhoz és az őket magasztaló szlogenekhez: „A mártír a történelem szíve” vagy „Én is mártír szerettem volna lenni” vagy „A mártír örökké élni fog”. Az Ausztriában töltött négy év után, ahol a házfalakon inkább „Húsz schillingért a legjobb kolbászt” jellegű feliratokat lehetett látni, úgy tűnt, sokáig fog tartani, amíg újra beilleszkedem."
"– Hé, te kék kabátos! Ne szaladj, nem hallod!? – ??? Én? – Hölgyem, hova ez a nagy szaladás? – Késésben vagyok! El akarom érni a buszt. – Az lehet… csak… amikor szalad… hogy is mondjam… szemérmetlenül mozog a hátsó fele! – Hát akkor ne tessék a seggemet bámulni! Úgy ordítottam, hogy le sem tartóztattak."
Érdekes bepillantást nyújtott ez a képregény az Iráni történelembe és életbe. A második rész jobban tetszett amiben több szó volt Marjene nőiségéről, az életéről. Egy ilyen olvasmány után az ember jobban értékeli, hogy nyugaton él ... 

1. rész: 4/5
2. rész: 5/5

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadás éve: 2007/2008
Eredeti cím: Persepolis
Oldalszám: 160/192
Ár: 2600 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1. rész:
Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye egyszerű, mégis szívhez szóló képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből. Azt a kort, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat. Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát.

2. rész:
Az ​utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregényének második, befejező részében Marjane a háború sújtotta Iránból Ausztriába utazik, hogy ott folytassa tanulmányait. Az első részben megismert kislány Európában kamaszlánnyá érik. A serdülés változásokkal teli korszaka mellett a nyugati fiatalok szabatos életvitele is számos kihívás elé állítja a zárt iráni kultúrában felnövő Marjane-t. Életének ebben az új szakaszában is számtalan kalandot él át, miközben próbálja megérteni nemcsak a saját kultúráját, hanem a világot, sőt önmagát is. Ám amikor újabb csapások érik, és hónapokon át az utcára kényszerül, úgy dönt, hogy visszatér Iránba, ahol ekkor már a felnőtté válás nehézségeivel kell megküzdenie…
Marjane Satrapi 1969-ben született Teheránban. Jelenleg Párizsban él, és újabb képregényeket alkot. A világsikerű Persepolisból saját rendezésében animációs film is készült, amely a könyv sikerét követve a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, majd Oscar-díjra jelölték.

2 megjegyzés:

  1. Tök jó, hogy írtál erről, nemrég fedeztem fel magamnak én is! :) Nagyon érdekesnek tűnik, szerintem én is elolvasom majd. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.