Régen&Most - Körbeposzt

június 23, 2016
AMIKET MÁSKÉPP GONDOLOK - könyvek, olvasás, blogolás az évek távlatából

A Témázás rovat bloggerei ismét érdekes bejegyzéssorozattal rukkoltak elő, amihez én is társulok. Jó apropó a közelgő blogszülinaphoz is, hiszen 7 év alatt elég sokat változtam én is, az írásaim és az ízlésem is.
forrás
A blogolásról
Kezdem ezzel - én kezdetektől ezen a szent helyen blogoltam, volt párhuzamosan egy életmódis-személyes freeblogom, most pedig egy Wordpresses, de ez az alap, amit sosem hagytam el és nem is szándékozom abbahagyni az írást. 

A blogbejegyzéseim, recenzióim, ismertetőim sokat változtak az évek során - régen még elég semmitmondó, akár összecsapott (csak hogy írjak róla valamit) bejegyzések születtek, de aztán egy-két év elteltével igyekeztem tudatosabb lenni és jobb munkát kiadni a kezem alól. Pont pár napja olvastam át pár friss bejegyzésem, és rá kell jönnöm, hogy nem ártana pihentetnem az egyes posztokat mielőtt közzéteszem, mert több szóismétlés is szerepel, sőt ha kapkodtam még szavakat is kihagytam :D

Általában minden olvasmányomról írtam, bár az utóbbi időben megengedtem azt a lazaságot, hogy amiről tényleg nem volt kedvem, arról nem írtam. A könyveket tekintve több friss megjelenésről, de régebbi könyvekről is szoktam írni, ez eléggé változó.

A blog legjobb hozadékai - amiket már szerintem többször leírtam itt-ott:
- javult az íráskészségem
- megismerkedtem - élőben is - több kedves bloggerinával és néhány magyar szerző is felismert a nicknevem alapján
- megtisztelt már több kiadó azzal, hogy ingyen-kedvezményesen kaptam könyvet tőlük véleményezésre (=recikönyv)
- örömöt ad
- beleástam magam a web2-be, html kódokba, egy kis marketingbe
forrás
Az olvasásról
Régebben párhuzamosan több könyvet is olvastam, ám pár éve leszoktam erről, mert nem éreztem elég hatékony módszernek. Nehezebb ki-be ugrálnom egyik világból a másikba - gyorsabban haladok, ha egy-egy könyvet 'darálok' le. 

Olvasni régen mindig csak otthon szoktam, nyugis körülmények között. Az egyetem alatt szoktam rá arra, hogy a buszozáson is néha elő-elővettem egy könyvet, vagy hangoskönyvet hallgattam. Mostanában már gyakran van nálam könyv, hogy ne teljen unalmasan a várakozás. De a legjobban még mindig otthon szeretek - ágyban fetrengve, vagy a babzsákfotelemben pöffeszkedve, délután a hétköznapi feladatok után-közben, na meg este!
Erről a témáról már írtam tavaly egy szösszentet
amiben kifejtem az olvasáshoz szükséges egyéb körülményeket.
forrás
A könyvekről
Az egyetemi évekkel (ösztöndíj) és a könyves blogok olvasásával egyre növekvő halom könyvet szereztem be. Mindig keresgéltem az akciókat, olcsó könyveket, és elképesztő mennyiségű könyvem lett pár év alatt. A kezdeti egy széles könyvespolc mellé be kellett társítanom egy ugyanakkorát, ma már pedig kb három nagy könyvespolcnyi könyvem van itt-ott. (A szorgalmasan vezetett excel táblázatom szerint jelenleg 536 könyvem van).

Persze könyvtárba is szorgalmasan jártam, egy időre hanyagoltam, majd két éve újra visszairatkoztam, így próbálva csökkenteni a könyvvásárlásaim számát. 

Az olvasott könyvekről: gyerekként nem volt annyi könyvem, könyvtárba se jártam, így egy-egy kedvenc könyvemet, vagy könyvsorozatomat gyakran újraolvastam. A könyves blogokat megismerve kitárult a világ ! Egyre több, és egyre változatosabb műfajú-témájú könyvre bukkantam. Sok új kedvenc szerzőm lett, rengeteg új műfajjal megismerkedtem, fokozatosan egyre többet olvastam. A túl sok könyv - túl kevés idő lett a mottóm, ezért megválogatom mit veszek meg, és olvasok el.

Szeretek ekönyveket is olvasni, jó szolgál még mindig Kindli, ami már rég behozta az árát - ha sokat olvastok nem is kérdés, hogy érdemes beszerezni egy ilyen kütyüt! ;)

Az eltelt évek alatt fokozatosan egyre több angol nyelvű könyvvel is megismerkedtem - nagy élmény volt az első ilyet végigolvasni, idén a terveimnek hála egész sokat tudtam olvasni :)

A többiek bejegyzései a témában:
Zenka, Nima, Miamona, Bea, Szee, Pupilla, Katacita

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű görbéket lehetne felrajzolni arról, hogy milyen folyamatokon mentünk keresztül. :D
    Régen a "miafenétolvassak" aztán kinyílt a világ, és "jézusommennyi könyv", most meg talán egy kicsit ügyesebben válogatunk már. Persze ezt nem túl könnyű úgy, hogy szerintem sokkal-sokkal több könyv jelenik meg ma, mint akár öt éve, de lehet, hogy nem így van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen! :) Már annyi forrás és annyiféle könyv van, hogy tényleg csak a fejemet fogom! Szerintem is több könyv jelenik meg vagy pedig sokkal jobban reklámozzák!

      Törlés
  2. Olyan jó, hogy te is szeretsz blogolni. :)
    Hú, régen emlékszem a miafenétolvassak érzésre én is, meg amikor volt kb 15 könyv, amit el akartam olvasni, és kész, nem láttam ennél előrébb, most nagyon zavarna. De zavar a 450 is, mert az meg túl sok lett :D
    Nekem is rengeteg könyvem van, és akarok könyvtárazni, hogy csökkentsem a beszerzéseket. A könyveim számát pontosan nem tudom, de talán jobb is... Egy jó része anyukáméknál van, majd szanálok egyszercsak. :) (Muszáj lesz)

    Jó poszt lett! :D És most látom a belinkelt posztodhoz is akartam akkor csatlakozni, de totál elmaradt... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó hobbi :)))
      Én is néha megállok a polcok előtt, hogy na mi maradjon-mi menjen - nem lehet lassan ennyi könyvet tárolni :D
      Köszi!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.