Jandy Nelson - Neked adom a napot

NoahésJude egy tizenhárom éves ikerpár, akik nagyon közel álltak egymáshoz egész gyerekkorukban. Jól kiegészítik egymást - Noah csendes, népszerűtlen, de elképesztő képzelőerővel van megáldva, Jude viszont cserfes, vakmerő és népszerű.

Anyukájuk szeretné mindkettejüket a KMI-be, vagyis a helyi, nagyon elit képzőművészeti középiskolába járatni. Noahnak minden esélye megvan rá, hogy bekerüljön, olyan fantáziája van - amit a történet narrálása közben mi is megismerünk - hogy ő lehet a következő Picasso. Judeot inkább az élet bulisabb oldala érdekli, van néhány titkos alkotása, de erről csak az öccse tud.

tumblr
A történetet először a 13 éves Noah szemszögéből ismerjük meg, akit éppen elkapott a két "helyi vagány", és csak kedvtelésből szeretnék ledobni a tengerbe. Noah jobban retteg attól, hogy a fiúk meglátják a vázlatfüzetét, amiben őket rajzolta le meztelenül, mint a vízbefúlástól. Az ő története tele van a tinédzserkori problémákkal - a szexualitás megjelenése, a jövőtől való félem (új iskola), a barátkozás, a szülőknek való megfelelés problémái.

A következő fejezetben ugrunk 3 évet, és már Jude meséli tovább a történetet - mindenki meglepetésére ő került be a KMI-re, de teljesen magába zárkózott, tele van az élete babonával, és kizár mindenkit az életéből, Noahval is messzire távolodtak egymástól.
Az életük megfordult - most Jude a fura lány, aki alig beszél, Noah pedig népszerű, sportol és bulizni jár.
Mi történhetett, hogy ennyire eltávolodtak egymástól és megváltoztak?

tumblr
Mindketten a családjuk történetének csak egyik felét ismerik, és védik a másikat, hogy ne tudja meg az igazat. A könyvben van egy kis misztikum, de épp csak olyan mértékben, ami kicsit megpezsdíti a dolgokat, de nem vonja magára a figyelmet. Tetszett, amikor rájöttem, hogy a sok apró szál, hogyan fonódik egymásba. Több érdekes szereplőt hoz a könyv, imádtam olvasni mindegyikük életéről. Eleinte Noah történetét élveztem jobban, teljesen elvarázsolt az élete, a képzelőereje, magam elé tudtam idézni a fejében született képeket. Judeal nehezebben barátkoztam meg, de a vége felé az ő fejlődése is érdekes volt, amikor a helyére tette magában a szüleihez való kapcsolatát.
"Ki tudja, nem csupán az-e a sors, ahogyan elmeséljük magunknak életünk történetét?"
Nem egy hagyományos ifjúsági történetet írt meg Jandy Nelson - érdekes karakterekkel, komoly problémákat boncolgat a könyv: szexualitás, érettség, házastársi kapcsolat, féltékenység, és persze a szerelem. Mindezt két érdekes (különc) szereplő szemszögéből elmesélve.

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: I'll give you the sun
Oldalszám: 425
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Érdekesség:
A könyv adatlapja az író honlapján (nézzétek mennyi díjat nyert! O.O). A film is jön, a jogokat megvette a Warner Bros. Jandy Nelson sok időt töltött a regény megírásával: 4 évig készült, elég különös módszerrel - egy elsötétített szobában ülve írta meg először Noah, majd Jude szálát, és ezután dolgozta össze a kettőt.

Fülszöveg:
forrás
"A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné… Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására. Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon."

2 megjegyzés:

  1. Jaj még mindig nem tudom, hogy akarom-e ezt a könyvet, de inkább az igen felé hajlok. Nem nagyon lehangoló, ugye?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.