Anne Rice - Lestat herceg

tumblr
Pár hete teljesen be voltam sózva, mikor kiderült, hogy október közepén megjelenik magyarul is régi kedvenc sorozatom, a Vámpírkrónikák folytatása. Anne Rice több mint 10 év kihagyás (a Vérhozsánna 2003-ban jelent meg) után mesél nekünk újra a vámpírok világáról. Ez a regény a Memnoch után játszódik, fontos szerepet kapnak benne a Kárhozottak királynőjében történtek, vagyis Akasa sorsa és az ősöreg vámpírok felbukkanása utáni állapot.

Lestat nincs éppen a legjobb passzban, önkéntes száműzetésben bolyong a világban, csak néha találkozik régi barátaival. Mégsincs azonban teljesen egyedül, időről-időre hall egy hangot, ami furcsa dolgokat suttog neki.
Kiderül, hogy ezzel nincs egyedül, többen hallják ezt a Hangot ami néha hízeleg nekik, néha egymás elpusztítására buzdítja őket. Lestathoz hasonlóan több idősebb vámpír eltűnt a nyilvánosság elől, hiába szólongatja őket az egyik fiatal vámpír New Yorkból.

A Kárhozottak Királynőjében történtek felvázolták a vámpírvilág alapvető problémáját - egy személyen áll vagy bukik sokuk élete. Ha az úgy dönt, hogy kimegy a napfényre akkor vámpírok ezrei halnak meg. A kérdés, hogy ki legyen a felelől mindegyikük sorsáért? 

A másik probléma ez a titokzatos Hang, ki ez, és mit akar? Miért akarja a fiatal vámpírok halálát? Hogyan állíthatnák meg hőseink az értelmetlen gyilkolását?
Lestat összeszedi magát és végül visszatér a régi barátai közé, hogy választ találjon a fenti problémákra, de közben folyamatosan küzd az érzéssel, hogy miért pont ő? Nem érzi magát elég öregnek, bölcsnek, hogy a vámpírok vezetője legyen.

Anne több régi szereplőt támasztott fel ebben a könyvben, megismertetett olyanok sorsával akikről a korábbi kötetekben csak említést tett, és régi ismerősök találkoztak újra. Nem csak Lestat nézőpontját láthatjuk a könyvben, hanem több más vámpírét is megismerjük.

A modern kor is lenyomtatát hagyta a könyvben, az okostelefonok, az internet, podcastok is jelen vannak a vámpírjaink életében, (persze ki több, ki kevesebb sikerrel. vagy érdeklődéssel használja ezeket :) ).

tumblr
Amit szerettem a sorozatban az itt is megvolt: a századokon átívelő történetfolyam, a lélegző történelem, az érdekes karakterek, akik mellékesen vámpírok.
Nagy erőssége szerintem a Vámpírkrónikák sorozatnak a történelem testközelbe hozása; és szimpatikus természetfeletti lények teremtése. Mivel a szépség, barátság és szerelem eszméi a legfontosabbak ezeknek a vámpíroknak, így teljesen együtt tudunk érezni velük, és ezért is szeretjük őket sokan. Nem a gyilkoláson, az agresszión van a hangsúly, hanem a történelem megélésén, a barátságok és szerelmek alakulásán. Anne - gondolom kapott kritikák hatására, vagy magától - kicsit felülbírálja az általa alkotott vámpírokat, mivel a legtöbb inkább olyan bölcsészféle, de hoz két új karaktert, akik a tudományt is beemelik a történetbe, és érdekes dolgokra jönnek rá.
Ezen kívül kapunk a könyv végére egy új, erős, pozitív szemléletváltást, ami egy új korszakot jelent a vámpírok életében. 
"Túl fogunk jutni ezen a krízishelyzeten, és újult erővel akarunk boldogulni. … A Pokol nem fog uralkodni rajtunk! A Pokolnak nincs hatalma felettünk!"
Ami nem tetszett: az elején elég nehezen rázódtam bele, eléggé széttöredezett volt a cselekmény - nem csak a több nézőpont miatt, hanem Lestat is csak teng-leng, mintha nem tudná hogyan álljon neki a mesélésnek. Sok az ismétlődés - akár egy oldalon, fejezeten belül (Anne, nem kell hülyének nézni, megjegyeztem hogy mi hogyan történt nem kell elismételni minden fejezetben!), bújtatott Apple reklám (mindenkinek iPhoneja és Mac laptopja van...).

A fentiek miatt nem lett tökéles élmény, de mint Vámpírkrónikák rajongó a polcomon kell, hogy tudjam ezt a könyvet és szeretnék még olvasni a kedvenc vámpírjaim életéről! Úgy érzem van itt még jó néhány elmondandó történet. Kíváncsi vagyok hogyan válik be az új világrend...
"– De az öröm, amit megismertél, a szeretet, amit megtapasztaltál, csak ez számít. És mi, akik ennek tudatában vagyunk, akik megéljük a fájdalmat, csak mit tudjuk megélni az örömöt is."
Ajánlom azoknak ezt a könyvet, akik nem olvasták a teljes sorozatot, vagy csak az Interjú a vámpírral filmet látták és szerették, mert korrekt bevezető és függelék van a könyvben, ami segít eligazodni ebben a "Sötétlő Erdőben". 

Az írónő honlapja

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Prince Lestat
Sorozat: Vámpírkrónikák 11.
Oldalszám: 548
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5 (egyszerűen gyönyörű a borító és a kivitelezés - finom, vastag lapok, a borító fényesen csillogó piros betűk (*o*)   )

Fülszöveg:
Ez a kép Anne Rice instagram oldalán is fennvan,
tök cuki  :)
tumblr
"A világ megmaradt vérszívói közt káosz uralkodik… kárhozat és tűz, törvénytelenül burjánzó parazitasereg tombol mindenütt… Egy Hang riasztja fel a föld mélyén szendergő öreg vámpírokat, azt parancsolja, válogatás nélkül égessék meg elszabadult ivadékaikat Párizstól Bombayig, Hong Kongtól San Franciscóig, szerte a világon. Fogy az idő. Ismerős hőseink csapata, Louis, Armand és a legendás Lestat herceg, aki visszatér önkéntes száműzetéséből, nem kisebb kalandra vállalkozik, mint hogy rátalál arra a valakire – vagy valamire –, akinek a Hangja ezt a rejtélyes világot vezérli, és kideríti a szándékait. Napjaink New Yorkjától az ókori Egyiptomig, Karthágótól a reneszánsz Velencéig végső küldetésre ébrednek az árnyékvilág legősibb és leghatalmasabb erői. Anne Rice legújabb regénye ott veszi fel a fonalat, ahol majdnem negyed százada a Lestat, a vámpír abbamaradt, hogy újult erővel ragadjon magával bennünket a Vámpírkrónikák feledhetetlen világa. De ez a könyv akkor is letehetetlen, ha nem ismerjük az előzményeket: az egész vámpíruniverzumot magában foglalja."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.