Benyák Zoltán - Csavargók dala

Benyák Zoltántól idén olvastam először, a nyár elején megjelent steampunk antológiában. Most lehetőségem volt jobban megismerkedni vele és elolvasni az egyik regényét, amiről nagyon jó értékelések születtek molyon is, és több kedvenc bloggerem is elismerően írt róla. Mégis kicsit tartottam a téma sötétségétől, és mocskosságától, ahogy pl Nikkincs írja nem épp mimózalelkű olvasóknak való, de be kell látnom, hogy egy kicsit edzettebb vagyok, mint gondoltam.

Ami már az első lapokon megfogott a filmszerű, tárgyilagos narráció, ami nem fulland tőmondatokba, hanem ahol kell leíró, mesélő, ahol kell ott pörgős és néhol csak egy rövid mondat érzékelteti az adott helyzetet. A sötét témán és nehézségen kívül megcsillant benne a humor sok helyen, néhol egészen groteszk módon.

Adott három csavargó, akik egy meg nem nevezett város lepusztult peremkerületében tengetik az életüket - Flúg, a szellemileg sérült emberkolosszus, Priusz a banda esze, aki sok időt töltött börtönben (meglepő módon innen a neve), és a fiatalabb Kócos, aki körül több titok kering.
A történet kezdetén Kócos a szeméthalmot figyeli, valami mozog benne... kiderül, hogy egy fél éves csecsemő az, akit a fura banda a szárnyai alá vesz. Először persze meg akarják keresni a szüleit, de miután ez már nem lesz megoldás, a felnevelését a saját feladatuknak tekintik. A banda és a többi hajléktalan a túlélésért küzd, minden nap. Van néhány bevált helyük, pl egy elhagyatott cementgyár, télen egy hőközpont, a szokásos kapualjakon kívül.
"– Milyen volt a napod? – faggatta Különc. A kérdéstől Kócosnak az a képzete támadt, hogy ők ketten éppen így beszélnének, ha nem csavargók lennének, ha… minden másképp alakul. Jól fizető állással, lakással, gyerekkel, alakuló hátfájással, múló fiatalsággal. Úgy hívta az érzést: „mikor megcsap egy másik élet szele.”"
forrás
Sok-sok sorsot megismerünk ebben a könyvben, van ami túlzásnak tűnik (vártam mikor jön a fantasy rész, de ez az író többi regényétől eltérően valóságos, néhol - remélem - túlzó, és groteszk). Olyan helyeket és életeket mutat be, ami sajnos előfordulhat, a lecsúszás néhol egészen meglepő körülmények miatt következik be. Nem fest pozitív képet a világról a könyv: a várost, ahol játszódik, a korrupció hajtja - ezt érdekes megoldásként egy pénz sorsán kerül (is) bemutatja az író.

Nem volt könnyű olvasmány, annak ellenére hogy gyorsan haladtam vele, és az elején még többször mosolyogtam is, a végére torokszorító élmény volt, a befejezés pedig .... Olvassátok el és kiderül ;)
A narráció nagyon tetszett, a téma mélységétől hiába idegenkedem mégis megfogott és berántott egy olyan világba, amit jó lenne ha egyre kevesebben ismernének testközelből.
(El kell olvasnom az író többi könyvét is!)

5/5

Kiadó: Grafomán
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 284
Ár: 2990 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Minden úgy kezdődött, hogy három csavargó talál egy gyereket a szemétben. Három lehetetlen alak. A rovott múltú, aki többet volt már börtönben, mint szabadlábon. A bolond óriás, akitől minden sikátorban rettegtek, és éjszakánként magában beszélt. A fiú az összekuszálódott életével, és önpusztító hajlamaival. És persze a kidobott kislány. Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol. Mi pedig csak néztük a közönyösök világát, a nincstelenek harcát, ahol mindenki kitörni vágyik. Az őrület közepette azon gondolkodtunk, mi történik majd a magatehetetlen élettel, meddig marad meg ezen a helyen, ahol az élet egyszerre ilyen értékes, és értéktelen, és ahol olykor szemétre dobjuk mindenünket."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.