Barangolás - Cotswolds

forrás
Folytatom ezt a rovatot, eddig még csak egy helyszínről írtam (Júlia utca), de most olvasom M. C. Beaton-től Agatha Raisin és a spenótos halálpitét és annyira megtetszett a helyszín, hogy be kell mutatnom itt is :) [A főszereplő Agatha egy bájos, turistáktól mentes kis faluba költözik, a pörgő Londonból. A könyv a beilleszkedés nehézségéiről és a vidéki élet szépségeiről szól, amellett egy gyilkosság felderítésére is sor kerül.]

Ez a helyszín a Cotswolds, Anglia szívének is nevezett tájegység Közép-Angliában. A Gloucestershire, Oxfordshire, Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Worcestershire megyék tartoznak ide és a hamisítatlan vidéki angol tájat foglalják magukba.

"Az új épületek is ugyanabból a mézszínű, nagyon barátságos és finom tapintású kőből épülnek ugyanolyan rendszerben és stílusban, mint évszázadokkal ezelőtt, még a méretekben sincs túl nagy eltérés." forrás

"A régi értékek szeretete abban is megnyilvánul, hogy az újonnan épített házaknál is ügyelnek arra, hogy alkalmazzák a környékre jellemző építészeti elemeket, sőt a helyi építőanyagot, a homokkövet. A Cottswolds kőnek is nevezett anyag csodálatos színárnyalatokat produkál a világos barnától a narancson át mézszínűig, változatos képet és élményt adva ezzel a szemlélőnek. Még a tetőket is gyakran kőlapokkal fedik, amiket persze idővel belep a moha, csodálatosan régies külsőt kölcsönözve ezzel." forrás
forrás
Néhány város, amit a könyvben is említenek:
Bath (Jane Austen regényekből is ismert fürdőváros), Bourton-on-the-Water, Chipping Campden, Moreton-in-Marsh.
forrás
"Nem vitás, hogy a közép-angliai Cotswold régiesen bájos falucskáinak a bokra a maga aranyló mészkőből épült házaival, csinos kertjeivel, kanyargós dűlőútjaival, sok száz esztendős templomaival csakugyan a világ kevés emberkéz teremtette szépsége közé tartozik." (idézet a könyvből, 7. oldal)
Arlington sor (dűlő) - Bibury (Glouchestershire) forrás

"Carsely némán gubbasztott a nyirkos hajnal szürke fényében. Az eső már elállt, hűvös volt a levegő. A falu egyetlen főutcából állt, melyről kanyargós kis utak ágaztak le, mint az Orgonás dűlő, ahol Agatha is lakott. Most így autók nélkül úgy nézett ki a falu, ahogy száz évvel korábban festhetett, a zsúpfedeles házikók a templom szögletes tornyának árnyékában bújtak meg." (idézet a 5. részből)
 (Ez az 500. bejegyzésem :))

4 megjegyzés:

  1. Úúú, ez de jó kis rovat! Nagyon jó ötlet :)
    A környék már egy ideje rajta van a "jövőben meglátogatandó" listámon, olyan szép képeket láttam már ezekről a kis falvakról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Az ötletet a Magyar Blogger Rovatok kezdeményezéstől vettem át, de igyekszem többször jelentkezni vele. Csodaszép hely! :)

      Törlés
  2. JÁRTAM OTT, A FILMEK FORGATÁSI HELYSZÍNEIT IS MEGNÉZTÜK..CSODÁS VIDÉK..M.C.BEATON MŰVEINEK KÖSZÖNHETEM AZ ÉLMÉNYT,AMELYET AZ AGATHA RAISIN-ES REGÉNYEKBEN OLVASTAM.EZT LÁTNOM KELLETT..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó élmény lehetett!! :))) Szívesen megnézném én is!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.