Émile Zola - Nana

december 29, 2011
Még nyáron olvastam el az első könyvem az írótól, A Patkányfogót. A Nana ennek a történetnek a folytatása, hiszen az abban megismert Coupeau és Gervaise lányáról szól, aki már tizenévesen külön utakon járt.

"„A külvárosok szemétdombjáról egy arany légy röppent fel” – Nana, az alkoholista ősök bűnéből romlott vérű, gyönyörű, édes, kívánatos párizsi szajha –, és testi-lelki nyavalyával, anyagi romlással, pusztulással fertőzte meg, akit csak megérintett. A végnapjait élő második császárság erőtlen arisztokratái és mohó nagypolgári vagyonukat, egészségüket, életüket vetik a buja széplány lába elé, rafinált élvezetekkel űzik el áltisztességes polgári otthonuk unalmát és a közeledő összeomlás kísértetét…"

Ez a könyv Nana életének csúcspontjáról szól - a könyv elején még csak színésznő a Varietés színházban, senki nem ismeri, de már mindenki izgatottan várja, hogy lássák a Szőke Vénusz darabban, amiben ő játssza a főszerepet. Nanát a szeretői tartják el, egyszerre több férfival 'kavar', ez az egyetlen pénzforrása.
Nyíltsága, szemérmetlensége megbotránkoztatja a nőket, de a férfiak meg vannak vadulva érte. Neki csak válogatnia kell a pénzes és befolyásos hódolók között.
Végül már palotában lakik, és fényűző, és rettentő pazarló életet él - igaz volt egy mélypont, amikor megengedte magának azt, hogy szerelmes legyen, de végül 'kilábalt' ebből is.

Ez a regény nem tetszett annyira, mint A Patkányfogót - talán mert ott reménykedtem, hogy majd csak felküzdik magukat azok a szerencsétlenek, de itt Nana olyan volt mint a pestis. Minden férfit tönkretett - nem csak anyagilag és a jó hírüket, néhányuk lelkileg is a padlóra került.
A másik nehézséget a sok név, és a hozzájuk tartozó alakok összekapcsolása jelentette - túl sokan voltak, és a könyv elején elvesztem a különféle mellékszereplők között.
Ami tetszett a francia társadalom bemutatása - hihetetlen, hogy ilyen szabadosak voltak régen! :)

3/5

Kiadó: Magyar Helikon
Kiadás éve: 1972
Eredeti cím: Nana
Oldalszám: 517
Ár: ...
Borító: 1/5 (Az enyém egy újrakötött könyvtári példány, de valószínűleg ilyen 'szép' rózsaszín volt)


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.