Maggie Stiefvater - Linger (Várunk)

2010. 10. 10.:
Hát én is vártam már egy hete erre a könyvre :)
Pénteken vettem meg, és szombat este olvastam ki - de még olyan bizonytalan vagyok, hogy mennyire is tetszett nekem.
[Írtam, írnom kellett spoiler is ebbe a postba: aki nem olvasta még, és nem akarja előre tudni a cselekmény egyes részeit, az nem jelölje ki ;-)]

"Miután Sam mindenét kockára tette, és megnyerte a jövőjét, amely ijesztően nyújtózik előtte, most Grace rejtélyes betegségével kell szembenéznie. A márciusi hidegben a lány testében egyre növekszik a forróság, és a közös jövő elolvadni látszik a hóval. Sam a falkáját várja, de aki kilép a fák közül, arra nem számít. És míg ő mindent elkövetett, hogy ember maradhasson, a jövevény alig várja, hogy a tél megfossza őt az emberi gondolatoktól. Mindig azt hitték, hogy a szerelmük mindent túlél, de vajon azt is, ami most következik?"

A Shiverben az ragadott meg, hogy olyan szép természeti képek voltak benne, plusz az első szerelem varázsa, a megismerkedés - a Linger (a címhez hűen) végig a várakozásról szól: Grace szinte már a könyv elején betegeskedik, (Spoiler: azt hittem, hogy a könyv végén át fog változni, végül is tényleg átváltozik, de nem gondoltam volna, hogy halál vagy pedig a farkaslét között kell választania), Sam alig hiszi el, hogy tényleg ember és nem kell már félni a hidegtől (Spoiler: a könyv végén persze kiderül, hogy sajnos ő sem maradhat sokáig emberbőrben -10-13évig, mint Grace). Aztán vártam, hogy kiderüljön ki is ez a Cole és miért őt választotta Beck.
Úgy érzem, hogy a nagy csattanók a harmadik könyvben lesznek, ez egy jó átvezetés volt - persze nem azt mondom, hogy nincs benne izgalom (főleg a végén van; a könyv többi részét feszültség, vihar előtti csend jellemzi).

Megismerünk egy új farkast, Cole-t, akit Beck változtatott át; Isabel is lényegesen többet szerepel a könyvben (és halványan érezzük, hogy vonzódik Samhez - a 3. részben tuti lesz ennek valami folytatása). Grace szülei is dominánsabbak, és most próbálják meg érvényesíteni a szülői tekintélyüket - nekem nagyon nem szimpatikus módon, teljesen együtt éreztem Graceszel - mert eddig nem nagyon foglalkoztak szegény lánnyal, most meg teljesen irányítani akarják az életét. Persze látom a szülői oldal felől is dolgokat: tény, hogy még Sammel nincsenek olyan régóta együtt és még csak 17éves, de hát mi, olvasók tudjuk, hogy ez egy nagy szerelem és semmi köze a hétköznapi kapcsolatokhoz :) :)

A könyvben kevesebb volt az idilli, békés pillanat; ahogy már írtam a feszültség, Grace betegeskedése rányomta a bélyegét az egész könyvre, az eseményekre.
A zene viszont ismét hangsúlyos szerepet kap, Sam még egy stúdióba is elmehet elkészíteni az élete első demóját - talán a 3. rész végén már elkezdi a komolyabb zenei karrierjét. :)
Spoiler: Arra leszek még nagyon kíváncsi, hogy végül sikerül e megoldást találni arra, hogy Grace és Sam örökre ember maradjon, mert ez így elég tragikus - Grace most farkas van még kb 10 éve, és meghal, ha nem tesznek valamit - Sam viszont épp 10év múlva változik át, szóval nem tudnak együtt lenni :( De Maggie valószínűleg nem fog ilyen csúnyán elbánni velük és velünk olvasókkal :)

Összességében: eléggé felcsigázott a könyv, de mégsem lesz a kedvencem, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem szeretem mikor a kedvenc szereplőim szenvednek :) (ezért az 1pont levonás)
4/5
(A borító ismét csodálatos :) Külön tetszik, hogy a könyv betűi feketék, de van egy halvány zöldes árnyalat bennük :D )

Újraolvastam: 2011. dec.16.


Sok hozzáfűznivalóm most sincs a fentiekhez, elég részletesen bemutattam a könyvet tavaly.
Jó volt újraolvasni ezt a részt, mert ennek a történéseire nem emlékeztem olyan jól, mint az első részre!
Az első részt imádtam – ezt a rész annyira nem. De nagyon felcsigázott, hogy mi fog történni az utolsó részben – szóval tökéletes átvezető rész a romantikus-első szerelmes és a 'kitudjamilyen' izgalmas 3. között :D Már csak egy hét és olvashatom a folytatást! :D

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Sorozat: Vörös Pöttyös Könyvek / "Mercy Fall farkasai"
Eredeti cím: Linger
Oldalszám: 358
Ár: 3000
Borító: 5/5

6 megjegyzés:

  1. Én még nem kaptam meg, mert a Méregnaplókkal együtt rendeltem, az meg ugye késett a megjelenéssel... De amint kézhezkapom azonnal nekiugrok :D

    Már megint nagyon tetszik a fejléced ;)

    VálaszTörlés
  2. Méregnaplók mikor fog megjelenni? Arra is fáj a fogam :) (meg a Jay Asher: Tizenhárom okom volt -ra is)
    Köszi, ez a dizájn most nekem is nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek, jó az új dizájn:) Hm....most már tényleg érdekel mi lesz, de lehet csak kölcsönkérem majd a barátnőm húgától...asszem.

    VálaszTörlés
  4. Hú engem ennek az első része érdekelne :) Felkeltetted vele az érdeklődésemet :D

    VálaszTörlés
  5. Nah,én is olvstam.Nekem is volt feszültség,jó sok.
    Teljes mértékben igazad van minderről.
    Azért remélem Isabel mégse akarja Samet,bár nagyon úgy tűniK.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.