Rakovszky Zsuzsa - A kígyó árnyéka

Az írónő műveivel tavasszal ismerkedtem meg az egyetemen, akkor a novelláskötetét választottam elolvasásra, de tervbe vettem ezt a regényét is.

"Egy nő meséli az életét. Álmokkal, babonákkal, zabolátlan vágyakkal teli gyermek- és lánykorát, titkokkal terhes, különös asszonyi sorsát. Lehmann Orsolya 1666-ban leírja az emlékeit. Szembenéz a titkaival, bevallja nagy bűnét, melyet egész életében rejtegetnie kellett, magát másvalakinek hazudni, hogy elkerülje a hóhérkötelet. A világ előtt özvegy édesapja hű, segítő támaszaként szerepel, de a zárt ajtók mögött apa és lánya között hol néma, hol zajos csaták dúlnak: az egymásba csapó szeretet és gyűlölet, az egymásrautaltság és a féltékenység szenvedélyes küzdelmei. És az igazságot senki nem tudhatja meg... A mű az izzó szenvedélyek és az emlékeket átszínező, gyógyító feledés regénye. A varázslatos nyelven megírt történetben Rakovszky Zsuzsa úgy vezeti végig az olvasót a családi és szerelmi "veszedelmes viszonyokon", az embereket tápláló és felemésztő kapcsolatok hullámzásain, ahogy csak a legnagyobbak tudják."

Engem elbűvölt ez a könyv - nyomasztott a történet helyenként, de a nyelvi szépsége megfogott.
A fülszöveg és az órán elhangzó néhány szó után azt hittem ez a könyv egy vérfertőző kapcsolatról szól - utólag be kell látnom, hogy alaptalanul 'féltem' tőle - igen van benne vérfertőzésre utaló rész (de ha Orsolya anyja megcsalta a férjét, akkor mégsem), de sokkal hangsúlyosabb Lehmann Orsolya egész élete.
Nagyon tetszett, hogy a korai gyerekkorától indul, leírja az álmait, a képzelgéseit, amit a szolgáló tündérmeséi voltak nagy hatással. A Lehmann család Lőcsén él, az apa patikárius (a cím is gondolom erre utal - a kígyó; másrészről utalhat a bűnökre, amikben élnek), aki Ödenburgból (Sopron) származik és oda vágyik vissza. Orsolya anyja különös asszony, hideg a férjével és legtöbbször a lányával is.
Orsolya életének minden mozzanatát végigkövetjük: a kisgyerek, az elhanyagolt kamaszlány, aki a szerelemről álmodik, amikor kiválaszt egy ifjút, akit kitüntet a szerelmével az cserbenhagyja és nagy gondot zúdít a lány fejére. Közben Orsolya anyja meghal a pestisben, de többször visszatér lánya álmaiban - az álmok is nagyon fontosak az egész regényben. Végül Sopronba kötnek ki és itt kezdődik az a viszony, amit a fülszövegben kiemelnek (ez a könyv utolsó negyede csak).
A történet az 1600-as években játszódik, a történelmi háttér is előtérbe kerül: Bocskai és a hajdúi, a lutheránusok üldöztetése.
Az egész könyv egy nagy monológ, Orsolya elmeséli a vele történteket és a hozzáfűzött gondolataiban előrevetíti az egyes eseményeket.

Engem teljesen beszippantott a világa, nagyon tetszettek a babonák, az álmok, a történelmi háttér, a polgárok életének megismerése:

5/5
Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 467
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.