J. K. Rowling - Az élet dolgai

augusztus 26, 2018
2017 elején találtam rá az angol szakkönyvek között az eredeti kiadásra, akkor gyorsan el is olvastam és rányomtam az 5 csillagot. Sajnos értékelést nem írtam róla, ezért amikor a héten a könyvtárban a kezembe került a magyar kiadás gondoltam újrázok vele – hisz kb fél órás (se) olvasmány.
Rowling a kudarc fontosságával – és néhány humoros mondattal – kezdte a beszédét, ami szerintem fontos ma, amikor mindenki sikerben méri az élete értékét. 
„(…) bizonyos mennyiségű sikertelenség azért velejárója az életnek. Képtelenség mindenfajta kudarcot kikerülni, hacsak nem élünk olyan óvatosan, hogy azt már nem is érdemes életnek nevezni – az olyan élet viszont maga a kudarc.” 
Nem lehet mindent irányítás alatt tartani, a kudarcokból sokat tanulhatunk önmagunkról, barátainkról. Erre elmesélte a saját életének nagy kudarcait, a szegénységet amiben élt a Harry Potter megírásakor. 

A képzelet és az együttérzés fontossága alkotta a beszéde második felét, szintén személyes példával illusztrálva. Itt az Amnesty Internationalnál végzett munkáját említette, amikor is olyan sorsokkal találkozhatott ami miatt hálát adott annak, hogy neki hozzájuk képest jó élete van.

Tetszett a magyar kiadás is, átvették az illusztrációkat, sőt a vékonyabb lapok miatt jobb volt forgatni.
Persze lehúzás-szaga ennek a kis kötetnek, ami Rowling 2008-ban, a harvardi diplomaosztón elhangzott beszédét tartalmazza (megnézhető akár Youtubeon) – bár örülök neki, hogy magyarul is olvasható. Végzősöknek szép ajándék – akár a középiskolából, akár az egyetemről ballagnak.

 4/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Very good lives
Oldalszám: 78
Ár: 2490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
J. K. Rowling humorral és mély empátiával átszőtt beszédét – amelyet eredetileg a Harvard Egyetem végzős diákjaihoz intézett – nemcsak azoknak ajánljuk, akik most kezdik felnőttéletüket, hanem bárkinek, aki úgy érzi, fordulóponthoz ért, és szeretne kicsit szebben, bátrabban, szabadabban élni.
„Köszönöm – ezzel szeretném kezdeni. Nemcsak azért, mert a Harvard kivételes megtiszteltetésben részesített, hanem mert a gondolattól, hogy itt avatási beszédet kell mondanom, heteken át összeszorult a gyomrom, így sikerült fogynom egy kicsit. Duplán jól jártam! Most már nincs más hátra, mint mélyeket lélegeznem, a piros zászlókra hunyorognom, és meggyőzni magam, hogy a világ legnagyobb griffendéles találkozóján vagyok.”

1 megjegyzés:

  1. Bár maga a beszéd jó, vicces és értékes gondolatokat tartalmaz, mégis önálló kötetet nyomtatni belőle, és rajzokkal elnyújtani 70 oldalra, teljesen felesleges volt. Én nagyon elfogult vagyok - bevallom - a HP univerzummal, de most először éreztem úgy, hogy lehúzás ennyi pénzért egy ilyen vékonyka, kb. 15 perc alatt elolvasható kötet.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.