Benjamin Stevenson - Ezen ​a vonaton mindenki gyanús

A szeptemberi Emily Wilde 2. és Hell bent után ismét egy olyan folytatásról számolhatok be, ami jobban tetszett, mint az első rész! :D

Benjamin Stevenson ausztrál komikus első regényét - A családomban mindenki gyilkos - február végén olvastam, megfogott amiatt, mert érdekesen ötvözte a klasszikus krimiket, a humort és a meta stílust, vagyis a szerző többször kiszól a szövegből, reflektál az eseményekre. A folytatás hasonló, de letisztultabb, kevésbé nyakatekert, így aki abban túl soknak érezte Ernest stílusát, itt megnyugodhat - főszereplőnk még mindig nagyon agyalós, de jobban 'szerkeszti' magát.

Ismét Ernest Cunningham az elbeszélőnk, aki miután megírta krimi-memoárját az ausztrál síparadicsomban történt eseményekről, viszonylag olvasott íróvá vált és második könyvén dolgozik. Meghívást kap az Ausztrál Krimiírók Fesztiváljának 50. eseményére, olyan nagyágyúk mellett, mint a krimiirodalom bestseller szerzője, a skót Henry McTavish, a szépíró Wolfgang, ill. más  krimi szerzők. A fesztiválra, ami meglepő módon a kontinenst átszelő vonaton, a Ghan-on kap helyet elkíséri barátnője, Juliette, akit az első részben ismerhettünk meg. 

Ernest nyomás alatt van: egyrészt bele kell kezdenie ténylegesen második regényének megírásába, ezen nem segít, hogy a vonaton megjelenik irodalmi ügynöke, Simone. Ahogy megismerkedik írótársaival nem sok pozitív benyomást szerez, ez főleg az első panelbeszélgetésen csúcsosodik ki ill. több lehúzó Goodreads értékelés is borzolja a kedélyeket. A sértettség, titkolózás, az egók összecsapása fokozzák az izgalmat, majd megtörténik a gyilkosság, amire Ernest már az első fejezetekben utalt. Beindulnak az amatőr nyomozók, természetesen főszereplőnkkel az élen - aki párkapcsolatát is hajlandó háttérbe szorítani az ügy érdekében, pedig egy fontos lépésre is készül ezen az úton, amire finoman utal már a könyv elején :)) Úgy látszik a körülmények 'megkönyörülnek' rajta - hisz igazából ebből tud regényt írni, a valóságot használja irodalmi tevékenysége alapjaként...

A regény ismét nagyon meta, több kiszólást kapunk Ernesttől, utalásokat és nyomokat, amelyekből - szinte - mi magunk is megoldhatjuk az ügyet (nekem ez nem sikerült, de élveztem, hogy követhettem a nyomozást). Mivel viszonylag sok ember jelenik meg, ezért többfelé elkalandozott az ügy, a múltbeli eseményeknek és az ambíciónak nagyon fontos szerepe van az eseményekben.

A krimi szál mellett ismét edukatív volt számomra a regény, mert ahogy az első részben rádöbbentem, hogy Ausztráliában is lehet hó és síparadicsomok - itt is több érdekességet mutat be. Kezdve magával a valós vasútvonalról a Ghan-ról, és néhány megállójáról, mint például Coober Pedy városáról, ami az opálbányászatáról és a barlanglakásokról ismert.

Ez a rész kicsit rövidebb, de kompaktabb történet, mint az első, ami jól áll neki - nagyon érdekes az alaptéma, a helyszínek, a bemutatott szereplők és kapcsolataik. A krimi szál nem titkoltan hajaz a Gyilkosság az Orient Expresszen-re, de a megoldása teljesen egyedi - azt nem ismétli meg. Nagyon tetszett, hogy betekintést kaptunk a könyvkiadás, írás világába is, ami sokféle titkot és érdeket rejthet - kezdve azzal, hogy ki kinek a könyvére ír ajánlást, blurböt... :)

Ahogy már a bevezetőben írtam, nekem ez a kötet jobban tetszett, mint az első - az író megtalálta a humor, cselekmény, agyafúrt történetszövés között az arányokat. Jó hír, hogy november 5-én jön a 3. rész (Idén ​karácsonykor mindenki gyilkos), ami egy kicsit rövidebb - de karácsonyi kaland! 

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Everyone On This Train Is A Suspect
Fordította: Orosz Anna
Sorozat: Ernest Cunningham 2.
Oldalszám: 320
Ár: 4680 Ft (Vedd meg olcsóbban a kiadótól! + Beleolvasó)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Amikor ​meghívást kaptam az Ausztrál Krimiírók Társaságának fesztiváljára a helyi Orient Expressz, a Ghan fedélzetére, reménykedtem benne, hogy az utazás némi inspirációval szolgál majd a következő könyvemhez. Ezúttal regényt akartam írni ‒ elég volt az egymást gyilkoló hús-vér emberekből. Sejthetitek, hogy nem így sült el a dolog.

A fesztivál vendéglistája a krimiirodalom krémjéből állt. Ott voltam én, a debütáló szerző, aztán egy fickó, aki helyszínelős krimiket ír, egy legendás bestseller író, meg egy nő, aki jogi krimikben jártas, egy másik, aki pszichothrillerekben, valamint egy szépirodalmi nagyágyú. Ám amikor egyikünket meggyilkolják, a vonaton utazó írók ‒ velem az élen ‒ azonnal nyomozókká válnak. Együtt csak sikerül megoldanunk egy bűnügyet. Elvégre nemcsak a megoldásban vagyunk profik, hanem az elkövetésben is.

De hogyan lehet kideríteni, ki a gyilkos, ha az összes gyanúsított tudja, hogyan ússzon meg egy gyilkosságot?

Ernest Cunningham, A családomban mindenki gyilkos felejthetetlen elbeszélője visszatér, hogy a dermesztő hideg után ezúttal a sivatagi forróságban eredjen egy újabb gyilkos nyomába.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.