Stephen King - A ​ragyogás

Az őszi várólistám egyik mumusa volt Stephen King klasszikusa - tartottam tőle egyrészt a horror szál, másrészt a hossza miatt. Ismét viszonylag alaptalan volt a félelmem*, mert hamar beszippantott a világába, és többrétűbb történet annál, mint amit gondoltam (*persze azért sikerült megijesztenie helyenként)

A történet ill. egyes jelenetek a már szintén klasszikus filmből - biztos sokaknak ismerős. 
Jack Torrance és családja: felesége - Wendy és ötéves kisfia, Danny új helyre költözik: a Sziklás-hegységben található Panoráma szállodába. A nagy múltú intézmény őszre és télre bezár, ám szükség van egy téli gondnokra - Jack Torrance-t erre a munkára ajánlotta be egy befolyásos barátja. Viszonylag hamar kiderül számunkra, hogy ez az állás igazából lecsúszás számára: a férfi ígéretes íróként, középiskolai tanárként dolgozott eddig, de egy erőszakos eset miatt kirúgták. Ez az eset feleségét sem lepi meg teljesen, sajnos otthon is előfordult már, hogy ellenük fordult. A későbbi fejezetekben megismerjük Jack és Wendy gyerekkorát, bántalmazó szüleiket - mindkét oldalról. A szerelmük és házasságuk sem mutat ebből kiutat, Danny sajnos megsínyli szülei veszekedését, apja alkalmankénti erőszakos viselkedését. Ráadásul a kisfiú valamilyen természetfeletti képesség birtokában van: hallja szülei vagy akár idegenek gondolatait, olyan dolgokat lát és tud, amit normál körülmények között nem kellene. A Panoráma pedig tele van erőszakkal és megmagyarázhatatlan jelenségekkel - ebből már a regény elején kapunk ízelítőt, később pedig egyre durvább dolgok történnek. 

Minden racionális indok és megérzéseik ellenére is elvállalják új élethelyzetet, mert nem látnak más kiutat - Jack számára más munkát. Kemény az élet télen a hotelben, a fűtést folyamatosan felügyelni kell, és már előre figyelmeztetik őket, hogy amikor leszakad a hó, el lesznek vágva a külvilágtól, csak magukra számíthatnak.

Már önmagában az is probléma lehet, hogy Jack hogyan küzd meg a múlt démonaival: az erőszakkal, az alkohol utáni vággyal - és akkor még nem számít arra, hogy a szálloda hogyan vonja a befolyása alá...

Jack az alagsorban egy albumra bukkan, ami a Panoráma történetéről szól, amely tele van sikerrel, csillogással, de erőszakkal, maffialeszámolással és adócsalással. Egy író számára igazi aranybánya, amit ha megírhatna nagy sikerre számíthatna - persze ezt munkaadói nem díjazzák. Később több jelenetet kapunk a szálloda múltjából, estélyekről, korábbi erőszakos eseményekről.

Danny már az odautazásuk előtt érzi a veszélyt: rosszat álmodik, ill. valamiféle látomásai is vannak, amit képzeletbeli barátja, Tony** mutat meg neki. Ötéves korához képest nagyon érett, bátor, de mégis csak egy kisfiú, aki viszont nagy erőről tesz tanubizonyságot a végső összecsapás kapcsán...

Izgalmas a regény, még akkor is ha tudtam, hogy a végén valamilyen módon bekebelezi a szálloda és a benne rejlő démoni - sötét erő a családot, bár nem tudtam ki menekül meg - ki éli túl egyáltalán ezt az egészet. A rémisztő események szinte a kötet elejétől jelen vannak, de fokozatosan lesz egyre több belőlük és veszi át a tényleges horror a terepet. A regény gerince a szülői szerep, a múltbeli traumák, családon belüli bántalmazás, alkoholizmus témája - amin a természetfeletti vonatkozás egy plusz réteg. 

A kedvenc mellékszereplők Mr. Hallorann volt (barátoknak csak Dick), akit már a könyv elején a szívembe zártam és reméltem, hogy felbukkan még...
** Tony alakja szintén izgalmas, a könyv végén rá is kapunk magyarázatot.

Örülök, hogy lekerült a várólistámról ez a klasszikus, még ha sokszor gyomorszorító érzés volt olvasni, de nagyon tetszett a különleges képesség, a címbeli ragyogás bemutatása. (Tervben van a második rész - Álom doktor).
Azoknak ajánlom, akik bírják a sötétebb horrort - kíváncsiak erre a klasszikus történetre. A filmet is tervbe vettem, bár látok már most néhány különbséget az ismert jelenetek alapján (ikerlányok, maga a padlószőnyeg színe :D).

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Shining
Fordította: Prekop Gabriella
Sorozat: A ragyogás 1.
Oldalszám: 432
Ár: 5990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók."

Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás, a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, és vele együtt ideköltözik felesége, Wendy, és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...

A ragyogás 1977-ben jelent meg először, és azonnal bestseller lett. Az azóta klasszikussá vált műből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet, Jack Nicholson főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.