Paula Hawkins - Kéksötét

Paula Hawkins a kedvenc thriller szerzőm A lány a vonaton óta - ez volt számomra az egyik meghatározó élmény ebből a műfajból és azóta is lelkesen várom és olvasom a szerző regényeit. A Magnólia Kiadó az angol és amerikai premiert megelőzve!! hozta el új kötetét.

A Kéksötét ismét egy érdekes helyen játszódik, a cselekmény több idősíkon és szereplő szemszögén keresztül bontakozik ki. 

A könyv középpontjában egy művész áll, Vanessa Chapman, aki festőként vált elsősorban híressé, de kerámiákat ill. egyedi installációkat is készített. A regény elején a Tate-ben kiállított alkotásáról elkezd terjedni a gyanú, hogy emberi csontot tartalmaz... Egyből fellángolnak a pletykák a már elhunyt művésznő körül - vajon kinek a csontját használta fel az Egység II c. művében? Az eset amiatt is hátborzongató, mert évekkel korábban, miután Eris szigetén meglátogatta őt, eltűnt Vanessa férje, Julian...

Az egyik nézőpontkarakter James Becker, a Faiburn House kurátora, Vanessa Chapman lelkes kutatója. A Faiburn House igazából egy angol birtok, egykori tulajdonosa Douglas volt Vanessa kiállítója és egyik szeretője. Később csúnyán összevesztek - meglepő módon viszont ő lett a festő halála után a gyűjtemény örököse. A hagyatékot még nem kapták meg teljesen, Douglas halála után, fia Sebastian veszi kézbe az ügyeket - egyetemi barátja, James szakértő segítségével. A Fairburn birtok körül nem csupán Vanessa hagyatékának ügye borzolja a kedélyeket, hanem szerelmi háromszög, féltékenység és bosszú borzolja a kedélyeket. Ezekről James nézőpontján keresztül tudunk meg egyre többet.

Vanessa naplóbejegyzései és levelei szakítják meg a hagyományos elbeszélést, de mindig kapcsolódva - árnyalva az előző részeket. Ezekből képet kapunk egyrészt az alkotás folyamatáról, ez érdekes bepillantást adott - igaz egy fiktív - művész gondolkodásmódjába; az életkörülmények - az élmények, de akár az időjárás is, hogyan befolyásolta az alkotói folyamatokat, választott technikákat.

A harmadik karakter a hagyaték kezelője, Grace - aki jelenleg a művész házában él, a skót Eris szigeten. Sokáig nem derül ki, hogy pontosan milyen kapcsolatban volt Vanessával - barát, egykori orvosa, tikai őrzője.

Maga a sziget is fontos szereplője a regénynek: a kies táj erősen meghatározza az ott élők, vagy oda látogatók életét. Az árapály miatt bizonyos idősávokban lehet csak átmenni egy töltésúton a szigetre, amikor jön a dagály, akkor el van zárva a külvilágtól az aki ott marad. Grace itt él magányosan, Vanessát gyászolva, barátságukra emlékezve. Magának való asszony, de mégis örül amikor James Becker meglátogatja és apránként engedi Vanessa még a szigeten lévő alkotásainak, hagyatékának közelébe - eközben egyre többet árul el a művészről és saját magáról is.

A töredékes narráción keresztül tárul fel előttünk a sokak által csodált - de többek által gyűlölt művész alakja, kapcsolatai és a rejtély férje eltűnése körül. 

Lassan építkezik a regény, nekem most rontott az olvasmányélményemen az hogy nem tudtam szinte egyben elolvasni, ill. pörgősebb cselekményhez szoktam a szerzőtől. Ami az erőssége a klausztrofób helyszín, a betekintés a művészeti életbe - a negatívuma a lassúsága és kevesebb izgalom. A befejezés kárpótolt, igazából olyan volt a regény, mintha egy óriási pók szőtte volna szép lassan a hálóját, majd a végén agresszívan és gyorsan felfalta áldozatát... Az egyik karakter igazi meglepetés, ahogy egyre többet megtudunk róla, megértjük tetteit, ugyanakkor el is borzaszt.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik kíváncsiak egy erősen művészi, baljós helyen játszódó thrillerre, na és persze akik szerették a szerző korábbi könyveit!

4/5

Kiadó: Magnólia
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: The Blue Hour
Fordító: Török Krisztina
Oldalszám: 352
Ár: 4980 Ft (Vedd meg olcsóbban a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Amikor ​egy világhírű képzőművész egyik alkotásáról kiderül, hogy emberi csontot is tartalmaz, három ember élete végzetesen összefonódik a titkok és hazugságok hálójában.

Eris aprócska szigetén egyetlen ház áll, benne egyetlen lakóval. A szigetre egyetlen úton lehet be- és kimenni, ám a dagály érkezte mindennap tizenkét órára elvágja a skót szárazföldtől.

Ezt a parányi szigetet vette meg, és itt alkotott valaha Vanessa, a híres művész. A lenyűgöző, páratlan tehetségű Vanessa, akinek hírhedten csalfa férje húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt.

A ház most Grace otthona. Egy magányos, idős nőé, aki az árapályra hangolta életét, és a világtól háborítatlanul szeretne élni.

Most azonban egy váratlan látogató tart felé, kinek érkeztével nem csak Eris titkai bukhatnak a felszínre, hanem valami sokkal borzalmasabb is.

Paula Hawkins új regénye a hatalom és művészet összefüggéseit feszegeti lassan adagolt, egyre növekvő feszültségben. Kifinomult stílusával és erőteljes megoldásaival a Kéksötét napjaink egyik legemlékezetesebb thrillere.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.