Tommy Orange - Sehonnai

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának legújabb darabja az amerikai Tommy Orange első regénye. Az író - ahogy egyik szereplője is - az arapahó és csejen törzsek bejegyzett tagja. Ez az könyv erősen személyes ihletettségű történet, látszik már az előszóból is, hogy rengeteg munka, érzelem és elkötelezettség van benne. 

Mit tudunk az amerikai indiánokról? 
Nagyjából annyit amennyit a történelem órák során tanulunk: Amerika meghódításával az európai nemzetek sorra próbálták megtörni, kihasználni őket, nem is egyszer véres mészárlások árán. De mi van a ma élő, indián gyökerekkel rendelkező emberekkel? Ritkábban bukkannak fel a könyvekben, filmekben, legalábbis én csak néha, mellékszereplőként 'találkoztam' velük.
pexels
Tommy Orange ebből a szempontból fontos regényt írt, amiben bemutatja a mai, ahogy írja, a városi indiánok életét. A helyszín Oakland, napjaink - ill. néha visszaugrunk 30 évet az időben. A regény több szereplő sorsát mutatja be, ahogy az egyik szereplő küldetése is - igazi történeteket, életeket megismerve-megismertetve. 
A közös pont, ami összeköti ezeket az embereket az oaklando pow wow, ahová tartanak, különböző indokból és a feladattal. A pow wow összejövetelt jelent, jelen esetben egy nagyvárosi eseményről van szó, ahol a táncok, zene, a kézműves standok és ételek kapnak helyet. 

A bemutatott szereplők változatos élethelyzetben vannak: megismerünk olyanokat, akik a családjuk támogatása érdekében a könnyű pénzt hozó munkákat választották; önmagukat keresgélő gyerekek; életben csalódott felnőttek és újra talpra állók bukkannak fel a rövid fejezetekben. Több szereplő között már a pow wow előtt megismerjük a kapcsolatokat; de kimondottan tetszett hogy a könyv végére, akár egy pókháló, összefonódott a legtöbb karakter sorsa. 

Három nagyobb etapban fogyasztottam el ezt a könyvet - amikor nekiálltam, nehezen tudtam letenni. Vittek magukkal az oldalak, a bemutatott sorsok - nem csak kimondottan a származásukkal való küzdelem, elfogadás jelentett érdekességet, hanem azok a jelenségek, amiket bárki átélhet (felnőtté válás, depresszió, családalapítás, kilépés egy nehéz helyzetből, stb.). Sajnos sok karakter életében játszott szerepet az erőszak, a depresszió vagy a különböző függőségek. Nem igazán mutatott pozitív élet utat a 12 karakter közül egyik sem.

Tommy Orange regénye hiánypótló, egy olyan közösséget mutat be, akikről eddig nem igazán olvashattunk - magyarul pláne nem. A regény tavaly nyáron jelent meg, idén pedig már a Pulitzer díj jelöltjei között is szerepelt!
Ajánlom ha szerettek egyedi történeteket olvasni, és ha szeretitek az érdekes és a valóságból táplálkozó regényeket.

5/5

Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: There, there
Fordító: Pék Zoltán
Oldalszám: 320
Ár: 3999 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól! ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Bámulatos ​és megrázó portré egy olyan Amerikáról, amelyet eddig csak kevesen láttunk. Tommy Orange regénye nem véletlenül töltött megjelenése óta tizenhat hetet a New York Times bestsellerlistájának élén. Egy olyan hang szólal meg benne, amelyet még sosem hallottunk: fehéren izzó és elsöprő erejű. Egyszerre szilaj, mókás, izgalmas és mélyen modern.Tizenkét feledhetetlen figura igyekszik az oaklandi pow-wow-ra, az észak-amerikai indiánok nagy összejövetelére, hogy aztán azon a sorsszerű napon mindannyiuk élete összekapcsolódjon.Költői és ádáz könyv, tele elektromos feszültséggel. Minden egyes lapja egy robbanás erejével ér fel. Sodró lendületű többgenerációs történet, az erőszak és a gyógyulás, az emlékezés és az önazonosság regénye. Egyszerűen az a végzete, hogy klasszikussá váljon.NEW YORK TIMES BESTSELLER„Az év legütősebb, legfelkavaróbb első regénye.” – Entertainment Weekly„Rendkívüli, úttörő alkotás.” – The New York Times„Briliáns szöveg, tettekre serkentő művészi erő árad belőle.” – People Magazine

2 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.