Eimear McBride - Kisbohémek

Eimear McBride ír írónő, akinek ez a második regénye. Az első (A Girl Is a Half-formed Thing) 2013-ban jelent meg és több díjat is elnyert. Eimear 17 évesen Londonba költözött és The Drama Centre színészképzőben folytatta tanulmányait - ez azért érdekes, mert a Kisbohémek főszereplője is hasonló utat jár be, így a színészkedésről, az órákról első kézből vett információkat olvashatunk.

Amit fontos tudni erről a könyvről, és engem nagyon megdöbbentett, amikor elkezdtem olvasni - McBride olyan töredezett, néhol az érthetetlenségbe vesző nyelvezetet használ, ami markánsan megkülönbözteti a legtöbb írótól. Emiatt nehéz volt olvasni az első oldalakat, de amint kihámoztam a cselekmény vázát, és megszoktam néhány oldal után ezt a stílust, már nehezen tudtam letenni a könyvet. Főleg a második felét - vasárnap órákig olvastam, és voltak részek amiket muszáj volt egy adagban letudnom, mert vitt magával a szöveg. 
"[…] elsétálok a Citybe, azaz nem is. Azt hiszem, Camden Townban kötök ki. London legombolyodik mögöttem. Kavarog a forgalom a déli verőn. Mennyi ember. Mennyi kő. Egyszerre és több utcányira. Megbirkózom vele. Belejövök az itteni életbe, mert ez itt az élet maga, és itt kezdődik el az enyém."
A történet egy 18 éves lányról szól, aki Írországból költözött Londonba, hogy színészképzőbe járjon. Nem ismer itt senkit, de van bérelt szobája egy zsörtölődő házinéninél, barátokra is szert tesz a csoporttársai között, és minden vágya hogy évezze az új életét és laza legyen. Ehhez az első lépése a szüzessége elvesztése. A bulis éjszakákon erre megvan minden esélye - London pörög, egyik pubból a másikig szédülnek a szereplőink. Egy este főszereplőnk találkozik egy idősebb férfival, akivel órákig elbeszélgetnek, mindketten sejtik mi lesz az este vége - ám ez az egész egy olyan kapcsolat kezdete, ami meghatározza az életüket.


A kicsit kínos és fájdalmas estéből egy nehezen induló kapcsolat bontakozik ki, amiben mindkét, erősen sérült félnek meg kell tanulnia lebontania a felépített falat maga körül és megnyílni a másiknak. A könyv második felében következik be az áttörés, amikor a férfi elmeséli élete minden sötét mélységét főszereplőnknek. Direkt nem írom a nevüket le, ezt majdnem csak a könyv végénél tudjuk meg - ezzel is azt mutatva, hogyan vált a kapcsolatuk intimmé, a csak szex kapcsolatból, hogyan lett több. 

Fontos tudni, hogy ez a regény erősen 18 karikás - szóval ha nem bírjátok az erőszakot, a nyílt szexualitást, akkor ne ezt válasszátok. Ahogy említettem fent, a bulis Londont is megismerjük, egy 18 éves, otthonról elszabadult lány szemszögéből - aki rákap az alkoholra, drogokra és a szexre. Feszegeti a határait, begyűjti a tapasztalatokat - de van amikor sírva kell elbújnia a világ elől, mert túl sokat vállalt. Emellett mindkét szereplő múltja elképesztően terhelt családi téren - csak néhány kulcsszó: molesztálás, bántalmazás, csonka család.

Nagyon erős élmény volt olvasni ezt a könyvet: kemény volt, darabokra szedett majd újra összerakott, majd amikor már úgy éreztem megnyugodhatok a szereplőkkel, akkor rúgott még egyet rajtam... Az első oldalak után, a nyelvezet miatt azt hittem végig se tudom olvasni, annyira idegen volt a stílusa, de közben megtetszett és rájöttem, hogy olyan mint egy modern vers. Az érzelmeket, a hangulatokat helyezi előtérbe, ettől - is - határozottan egyedi olvasmányélményt nyújtott. 

5/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Lesser Bohemians
Oldalszám: 360
Ár: 3499 Ft (Rendeld meg itt!)
Borító: 5/5* (imádom a borítót!)

Fülszöveg:
Egy tizennyolc éves ír lány, aki nemrégiben érkezett Londonba színinövendéknek, megismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, az ismert színésszel. A lány naiv, elbűvöli a nagyvárosi élet, a férfit azonban nem is egy démon kísérti, s félő, hogy ez mindkettejüket a vesztébe sodorja.A Kisbohémek egyetlen évbe sűrített, megragadó beszámoló szenvedélyről és ártatlanságról, a felnőtté válás örvényeiről és szorongásairól, az érzékek felfedezéséről az 1990-es évtized Londonjának zűrzavarában. A szerző tabukat nem, csak a szerelem hatalmát ismeri.A többnyire margón kallódó művészek, kiútkereső bohémek világában játszódó regény Eimear McBride második kötete, amelyben az írónő egy viharos kapcsolat krónikásaként kamatoztatja fergeteges mesélőkedvét és magával ragadó beszédmódját.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.