Jean-Paul Didierlaurent - A 6:27-es felolvasó

október 22, 2015
A tavaszi megjelenések között szemeltem ki ezt a kis könyvet, a különleges alaphelyzet jó olvasmányt ígért. Kicsit meglepődtem, amikor a könyvtárban átvéve megláttam milyen kis rövid; kisregény, vagy inkább egy hosszabb novellának mondanám. Mondjuk nem kell csodálkozni, ahogy olvastam az írója inkább novellista, és ez az első 'regénye'.

A főszereplőnk, Guylain Vignolles, aki egyedül él Párizsban és egy könyvzúzó gépet üzemeltet. Gyűlöli, mégis hosszú évek óta végzi ezt a monoton és romboló munkát. Egy kis lázadást enged meg magának: a nap végén, amikor ki kell takarítani a gépet, akkor egy-egy oldalt, ami megmenekült a forró víz, kalapácsok és aprítók elől azt hazalopja magával és a reggeli vonaton felolvassa utastársainak. 

Érdekes volt, hogy minden bevezetés nélkül kezdte el ezt a szokását, és utastársai figyelmesen hallgatják a különféle könyvekből kiragadott részleteket. Egy nap egy pendriveot talál a szokott helyén a vonatban, amin egy lány írásait olvashatja el. Eközben két öreg néni is meghívja magához, hogy olvasson fel nekik minden héten. A Guylain sivár élete kezd megtelni egy kis színnel és élettel.
"Villámgyorsan fel kellett fognom, hogy az emberek általában egyetlenegy dolgot várnak tőlünk: hogy azt a képet mutassuk magunkról, amit látni szeretnének."
forrás
Ahogy írtam elég rövid ez a könyv, de a néhány szereplő aki felbukkan benne annál érdekesebb. Gyorsan a végére értem, jó volt ebben a világban lenni, és persze a végén ment a drukk :) Bájos kis mese felnőtteknek az életről, a magányosságról és a véletlen játékáról. Szívesen olvasnék még a szerzőtől!
"Végül még azt is hozzá tenném: nemrégiben felfedeztem, hogy él ezen a planétán egy lény, akinek megadatott, hogy a színeket élénkebbé, a dolgokat kevésbé súlyossá varázsolja, hogy a telet megenyhítse, az elviselhetetlent elviselhetővé, a szépet még szebbé, a csúnyát kevésbé csúnyává tegye, egyszóval, aki megszépíthetné az életemet."
Érdekesek ezek a rövid, kortárs francia regények - hasonló különleges élményt nyújtott a Vágyaim listája, az Édes életünk. 
Tudtok még hasonlót ajánlani nekem?

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Le Liseur du 6h27
Oldalszám: 172
Ár: 2690 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Különös jelenethez asszisztál reggelente a 6 óra 27-es, Párizs környéki RER-járat utazóközönsége.Egy fura fiatalember nap nap után ugyanoda telepszik le, táskájából előkotor néhány viseltes lapot, majd az összefüggéstelen könyvoldalakat felolvassa a vonatkocsi plénumának okulására. A felolvasó, Guylain Vignolles egy könyvzúzdában dolgozik, a démoni kisugárzású, gyilkos hajlamú zúzógépet irányítja, és gyűlöli ezt a hóhérmunkát. Bizalmasa egy aranyhal, legjobb barátai egy balesetet szenvedett volt munkatársa, akinek eltökélt szándéka, hogy visszaszerezze odaveszett lábait, valamint egy hóbortos versfaragó, aki kizárólag rímekben hajlandó kommunikálni felebarátaival. Egy szép napon történik valami. Váratlan esemény forgatja fel Guylain monoton hétköznapjait. Vajon hová, milyen emberi kapcsolatok, milyen új élet felé vezetik a nem várt változások? Felemelő, kedves humorú, szívet nyugtató mese emberekről jókról, komiszakról, bogarasakról vagy épp hétköznapiakról. És a boldogságról, amely talán ránk talál, ha már kellőképp felkészültünk rá."

4 megjegyzés:

  1. Gavaldától a 35 kiló reményt olvastad? vagy nekem nagyon tetszett Philippe Grimbert Titok c. könyve is, azt is ajánlom :)

    VálaszTörlés
  2. Én is a 35 kiló reményt ajánlom még, és Eric Emmanuel Schmitt kisregényeit: Ibrahim úr és a Korán virágai, Oszkár és Rózsa mami.
    A felolvasó nekem is listás, de még nem jutottam el hozzá, pedig tényleg csábítóan vékony kis könyv. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, legközelebb kihozom a 35 kiló reményt, még nem olvastam. A Titok is érdekes, emlékszem hogy Nikkincs nálad olvastam róla.
    Schmittet is megnéztem, Émile Ajar Előttem az élet könyvére hajaznak a fülszövegei alapján, érdekes, köszi az ajánlásokat! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát, egy kicsit, de azért mégsem ugyanaz, legfeljebb hangulatilag egy kicsit. (Meg hogy van benne Momo :))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.