Jessie Burton - A babaház úrnője

A Libri Kiadó és a József Attila Kör idén közösen, ArtPop néven indított sorozatot, aminek első két gyümölcse A babaház úrnője, és Stefan Spjut Stallója (amiről néhány héten belül olvashattok nálam). 

Jessie Burton elsőkönyves író, tavaly jelent meg ez a könyv és máris nagy siker lett - nem is csoda: több aktuális kérdést jár körbe, és ezt megfűszerezi a történelmi háttérrel.

Amszterdam - Herengracht csatorna,
forrás
A magyar címválasztást jobbnak érzem, mint az eredeti (The miniaturist) - mert Nella sorsa, jellemfejlődése áll a középpontban - az hogy a kezébe veszi a sorsát és nem csak egy baba lesz a fényűző babaházban.

Petronella Oort 1686 októberében érkezik Amszterdamba, miután házasságot kötött Johannes Brandttal, a sikeres amszterdami kereskedővel. Már az első pillanatokban érzi, hogy valami nincs rendben - eleinte nem fogadja senki, később ridegek vele, és férjével se találkozik egy ideig.
Az asszonyok nem kovácsolnak semmit sem, nemhogy a sorsukat, gondolja. Mindannyiunk sorsa Isten kezében van – az asszonyoké pedig különösen, azután, hogy férjeik átszűrték őket az ujjaik között, majd kifacsarta őket a szülés.
Hamar rá kell jönnie, hogy valamiért nem az az élet várja, amit elképzelt magának. Nehezen megy a beilleszkedés, folyamatosan saját tudatlanságával, hideg bánásmóddal szembesül. Johannes egyik nap, amolyan nászajándékként megajándékozza egy nagy babaházzal, ami a Herengracht-csatorna melletti házuk pontos mása. (Érdekesség, hogy valóban létezett egy Petronella Oort nevű hölgy, akinek a babaháza a Rijksmuseumban látható.)

tumblr
Ahogy írtam nagyon összetett ez a regény, azt hinné az ember egy kis történelmi romantikus könyv lesz, de ennél sokkal bonyolultabb, sötétebb. Tele van ma is aktuális problémákkal - a másság kérdése, a nők elfogadása - szerepe az élet egyes területein, a barátságok, bosszú, a pénzhez való viszony.
Egyrészt Nella fejlődése, kis vidéki lányból egy erősebb, tapasztaltabb nővé válása áll a középpontban, másrészt megismerjük Brandt ház titkait, felderítjuk a sötét sarkokat. 
Mindezt a 17. századi holland történelemi helyzettel, jellegzetességekkel fejeli meg az írónő - a holland Kelet Indiai Társaság, a kereskedők, a céhek élete, a bigottság, egymás figyelése (ami a szomszédok kötelessége volt), nem fest valami vonzó képet a korabeli életről. 
Amikor az ember igazán megismer valakit, Nella, amikor belát az édes gesztusok, a mosolyok mögé, amikor megpillantja az őrjöngést és a szánalmas rettegést, amelyet mindketten megpróbálnak elrejteni – akkor a megbocsátás lesz minden. Mindannyiunknak égető szükségünk van rá.
Nagyon megszerettem ezt a könyvet - a fenti komplexitás, a kis 'történelem-lecke' miatt, és természetes női sorsok miatt. Nellán kívűl is főleg a női karakterekre 'fekszik' rá az írónő, nem csak a Brand házban élőkére, hanem néhány más különböző helyről jött nőére.
"Ők mindannyian elvarratlan szálak – de hiszen ez mindig is így volt, gondolja Nella. Egy reményekkel teli falikárpiton dolgozunk, amelyet nem más sző, csakis mi magunk."
A kiadásról: már instagramon elújságoltam, hogy milyen gyönyörű (és a Stallo is): selyems védőborító, textil könyvjelző. Ezen kívül a könyv végén van egy szószedet, néhány információ a korabeli fizetésekről, árakról és az utószó sok-sok információval. (Egy tanács - ne, ismétlem ne olvassátok el az utószót - én abba a hibába estem, hogy a  könyv felét elolvasva belelapoztam és egy fontos, áll-leesős részt elspoilereztem magamnak.)

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: The Miniaturist
Oldalszám: 496
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

A könyv a kiadó oldalán

Fülszöveg:
Az írónő
"Mindazt, amit látsz, játéknak veszed. Amszterdam, 1686. A tizennyolc éves Petronella Oortman a városba érkezését követően elfoglalja helyét dúsgazdag kereskedő férje, Johannes Brandt oldalán. Hamarosan rá kell azonban ébrednie, hogy az élete nem pontosan olyan lesz, mint amilyennek elképzelte, és hogy a Brandt-ház szívfacsaró titkokat rejteget. Miközben kétségbeesetten igyekszik eligazodni a bonyolult viszonyok között, felbukkan egy titokzatos személy, egy miniatűrkészítő, aki rejtélyes küldeményeivel mintha csak az ő sorsát igyekezne egyengetni. Jessie Burton a női sors és a szabadságvágy örök témáit járja körül, miközben regényének lapjain megelevenednek a tizenhetedik század végi Amszterdam hétköznapjai.Jessie Burton 1982-ben született. Első regénye, A babaház úrnője 2014-ben jelent meg, melyet Anglia legnagyobb könyvesbolthálózata, a Waterstones az év könyvévé választott. 2015-ben 31 nyelven jelenik meg a regény. A szerző jelenleg második művén dolgozik."

4 megjegyzés:

  1. Hűdenagyonvárommár, hogy olvashassam! Ha a folyamatban levőkkel végzek, ő jön! :) És remélem, ráhangol majd kicsit Amszterdamra is :)
    A kiadás valóban gyönyörű, nagyon igényesek lettek ezek a könyvek, remélem, még lesznek hasonlók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon jó lesz ráhangolódásnak! :)
      Nagyon remélem, hogy folytatják!

      Törlés
  2. Óh, de jó volt olvasni ezt a posztot :) Eddig csak jókat olvastam róla, úgyhogy én is felvettem a listámra. Megtapogattam a Könyvfeszten a könyvet és tényleg szép kiadású. Jó ilyeneket látni a boltokban. Az egyik képen, ahogy látom egy agárkutyus van. Van róluk szó a könyvben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)) Gyöngyszem :)
      Igen van benne két agár, Johannesé a ház uráé ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.