E. Lockhart - A hazudósok

Néha megtalálnak a semmiből olyan könyvek, amikről nem is gondoltam volna, hogy olvasni fogom. Így voltam E. Lockhart könyvével is, mivel egyre kevesebb YA könyvet olvasok, de ismerős volt a címe, mert a tavalyi Goodreads szavazás Ifjúsági fikció (Young Adult Fiction) kategóriájának győztese lett. 

Az elbeszélő Cadence Sinclair Eastman, 17 éves lány, a gazdag és nagy múltú Sinclair családból. A nagyszülőknek Martha's Vineyard mellet van egy kis szigetük, Beechwood, ahova a nagyapa mindhárom lányának épített egy-egy házat. Minden nyarat együtt töltenek, a három legidősebb unokatestvér - Cadence, Johnny és Mirren és az egyik nagynéni udvarlójának unokaöccse Gat egészíti ki a társaságot - ők a Hazudósok (igazából nem kaptam rá választ, miért pont őket nevezték el így...).

Cadence-szel valami baleset történt, életének 15. nyarán, amire nem tud visszaemlékezni. Azóta migrénes fejfájás gyötri és szenved. Két év múlva térhet vissza a szigetre, és próbálja meg visszaszerezni az emlékeit, de persze ez nem megy könnyen.

A Sinclair család élete egyrészről irigylésre méltó - gazdagok, szépek, minden nyarukat a saját szigetükön töltik, előttük az élet. Másrészről Candace elbeszélése folyamán egyre jobban belátunk a csillogó külső alá, ahol rohad majdnem minden - harcolnak a pénzért, a figyelemért, a szeretetért. Egyedül a gyerekek tiszták itt, de a három anya őket se átall 'harcba' küldeni. Pattanásig feszül a húr, a Hazudósok próbálják megoldani a helyzetet ...
Fontosak ebben a családban a régi értékek és normák, de ez generációról generációra elsikkad, ebből is nagy feszültség adódik - a nagyapa (a mesebeli király) nem győzi 'büntetni', nevelni a lányait.

Nem tudtam mit várjak a könyvtől - egy romantikus ifjúsági sztorit? Betekintést a gazdag amerikai felsőbb osztály életébe? Családregényt? Megkaptam mindezt, a könyv végén viszont egy akkor pofont, hogy csak lestem... Értem már a fülszöveget, el ne áruld a végét, hadd vágjon mindenkit fejbe. 

Ami nem tetszett - de mivel ez ifjúsági könyv, és nem éppen én voltam a célcsoport - az egyszerű fogalmazás, a tőmondatok, elbírtam volna ennél több leírást, elmélkedést is. 

Ami tetszett a betekintés a Sinclair család életébe, a beszúrt mesék, irodalmi utalások, az érzékletes leírások és a rejtély kibontakozása.
Beechwood térképe

4/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: We were liars
Oldalszám: 247
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5 (sokkal szebb lett a magyar borító)

A könyv a kiadó oldalán
Részlet a könyvből

Feliratos interjú az írónővel:
Fülszöveg:
"Egy gyönyörű és előkelő család. Egy magánsziget. Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz. Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok. Hazugságok hazugságok hátán. Igaz szerelem. Az igazság.A többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye. Olvasd el! És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, egyszerűen HAZUDJ!"

3 megjegyzés:

  1. Akkor a könyv is olyan tőmondatokból áll, mint a fülszöveg? :)
    Izgulok, hogy milyen lesz ez a könyv, remélem a hétfőmet feldobja majd az érkezése, mert még nem jött meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem - pontatlanul fogalmaztam - csak van jó pár ilyen hely, ahol sok a tőmondat (pl. amikor zaklatott), eleinte fura volt, meg kellett szoknom, de ha belelendülsz már nem zavaró és érthető.

      Törlés
    2. Ja oké :) Stallo után nekiesek :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.