Alexandra Harris - Virginia Woolf


Két éve (már ilyen rég? :D) olvastam az egyetlen magyarul elérhető életrajzot Virginiáról, ez 1980-ban jelent meg; szóval már épp itt volt az ideje, hogy megjelenjen egy új.

Meglepő módon az inkább romantikus könyveiről ismert General Press adta ki Alexandra Harris művét. Nagyon örülök, hogy megjelentették mert igaz, hogy rövid és irodalmároknak talán nem releváns olvasmány, de az "átlagolvasónak" tökéletes. Könnyed, fogyasztható mennyiségű adattal és ritka képekkel. Külön tetszett, hogy végre nem az Európa kiadós VW könyvekről visszaköszönő fiatalkori fényképét, hanem egy időskori fotót tettek a borítóra. 

Alexandra Harris az előszóban leírja kik hatottak rá: főleg Hermione (!!44 :D) Lee professzor és az írónőről írt életrajza, aki az 1991-es művében egy új kép mutatott, nem az őrült zsenit, vagy szenvedő nőt, hanem az írót helyezte a középpontba.
"A másik embert nem lehet kívülről megmagyarázni; nem tehetünk többet, mint hogy találgatunk egymásról."
Hagyományos életrajz ez is, végigtekinti kronologikusan Virginia életét, a kapcsolatát az irodalommal, az írással. Sok idézetet tartalmaz a leveleiből, naplóiból, a művekből. Amiben más ez a könyv, hogy egy olyan oldalát mutatja be ami végtelenül emberi, majdnem hétköznapi.
A korábbi - angol - irodalomtörténeti kliséket lebontva (feminista, leszbikus, depressziós, stb), megmutatja az embert, a nőt, aki a sok szenvedés, a betegsége ellenére küzd és ír, törődik a családjával, a barátaival. 

Nem túl hosszú olvasmány, de ami benne van azokat vehetjük tényeknek. Ahogy Amadea is írta, sokkal szimpatikusabb ez a VW, mint akiről eddig olvashattam.
Tetszett, hogy rávilágított arra is, hogy nem csak a hat regénye létezik, hanem írt rengeteg esszét, életrajzi könyvet is. Ez nálunk elsikkad szerintem, csak a regényei vannak szem előtt - már amennyire ismerik az emberek. Most hirtelen felbuzdulásból meg is rendeltem a magyarul megjelent A pille halála esszékötetét, és tervem elolvasni - beszerezni a többit egyéb írását is. Kíváncsi lennék még a naplóira is (ez angolul már megjelent több kötetben, a levelezésével egyetemben).

Aki még nem olvasott semmit az írónőtől érdemes ezzel a könyvvel kezdenie ;) Megváltozott a képem az írónőről, pozitív irányban és még több írását szeretném olvasni (a regényeivel idén végeztem :D)

5/5

Kiadó: Generel Press
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím:  Virginia Woolf
Oldalszám: 215
Ár: 3200 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A könyv egy eltökélt fiatal nő történetét mutatja be, aki egy jegyzetfüzet birtokában minden idők egyik legnagyobb írójává küzdötte fel magát. Ez a briliáns életrajz ideális bevezetés Virginia Woolf életébe és munkásságába; kontextusba helyezi az írónő regényeit, és bemutatja, hogy hetven évvel a halála után miért gyakorol még mindig oly nagy hatást ránk Virginia Woolf."

6 megjegyzés:

  1. De szép ősz van nálad! :)
    Szerintem én ezzel fogom kezdeni, hátha megjön a kedvem Woolfhoz. A világítótorony annak idején eléggé elvette, de akkor még én is teljesen más voltam, szóval ki tudja. Örülök, hogy már többen írjátok, hogy jó ez az életrajzi könyv, már a könyvtárban is megvan, úgyhogy biztos elolvasom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :) Meleg színek és boldogság :D
      Ezt csak helyeselni tudom! ;)

      Törlés
    2. katacita, ez jó lesz, igen.:) A non-fiction érádnak meg az esszéi, regénykezdetnek meg a Flush.

      Törlés
  2. Örülök, hogy tetszett.:)
    Hű, sikerült megszerezni A pille halálát? Gratulálok, ugyanis alig lehet kapni.:) A Három adomány tavaly volt a Szandis akcióban, lehet, hogy most is. A Saját szoba szintén nem könnyen elérhető, a félrevezető magyar című Egy jó házból való angol úrilány se, de majd szépen összegyűlnek.:)
    Én is kíváncsi vagyok a naplóira, de addig még igencsak gyakorolnom kell az angolt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg megrendeltem, remélem a héten megjön! :))
      Igen nézegettem is őket, de valahogy akkor még nem vonzottak.
      Hát ahhoz nekem is :D

      Törlés
    2. Én a Saját szobát olvastam tőle elsőnek, már nem is tudom, miért.:) A Mrs. Dalloway azért eléggé megfeküdte az agyamat, menő vagy, hogy az összes regényét elolvastad már.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.