Jessice Brockmole - Levelek Skye szigetéről

Olyan észrevétlenül jelent meg ez a könyv, hogy csak pár hete bukkantam rá Csengánál - tudtam, hogy végre valami különlegesebb romantikus történetre bukkantam, muszáj volt elolvasnom! :)
Szombat délután kezdtem bele, de alig akartam letenni - végül 50 oldalt hagytam ma délelőttre, de csak azért, hogy még egy kicsit ebben a különleges történetben időzhessek. Már szükségem volt egy ilyen könyvre, amit így lehet 'habzsolni', amibe teljesen belemerülhetek és fájlaljam azt, hogy vége.

Már azzal újdonságot hozott a szerző a telített könyvpiacra, hogy levélregényként írta a meg a történetet - hét ember levelezésein keresztül bontakozik ki a történet.
Elspeth Dunn skóciai Skye szigeten él születése óta, még sosem hagyta el ezt a helyet, fél a tengerre szállástól, másrészt vágyódik is a nagy világ után. Egyedül versei hagyják el a szigetent - egy londoni kiadó jelenteti meg őket.
Illinois egy városába is eljut egyik verseskötete az életrevaló David Grahamhez, aki egyetemi éveit tapossa és a kötelező tanulmányokat mindenféle csínyekkel dobja fel. David egy balesete folytán kórházba kerül, itt kezdi el olvasni Elspeth egyik kötetét - annyira megtetszik neki, hogy rajongói levelet ír a távoli Skóciába - és innen már nincs megállás. A fiatalok elkezdenek levelezni, életük fontos eseményeiről, álmaikról, vágyaikról beszámolnak egymásnak, szerelem szövődik köztük, amit környezetük korábban észrevesz, mint ők... 
Nincs könnyű dolguk - Elspeth férjnél van, bár férjétől évekkel ezelőtt eltávolodott, és jön az első világháború, ami újabb akadályokat gördít eléjük.

A történet 1912-ben indul - Elspeth és David levelezését, egy későbbi szál szakítja meg, 1940-ben Elspeth lánya, Margaret nyomoz anyja életének "első kötete" után. Így a leveleket követve és Margaret nyomozása mellett bontakozik ki a szerelmi történet.


Több témát boncolgat a regény - a távkapcsolatot, a szülői fészekből való kirepülést, a házasság kérdését, a szokások és családi kötöttségek indokoltságát, a háborúban való részvételt. Több életbe is bepillanthatunk Davidén és Elspethén kívül - Margaret is komoly döntés előtt áll, megismerjük Elspeth fivéreinek történetét, közben mindkét világháború nagy hatással van a szereplők sorsára.


Tetszett, hogyan változnak meg a szereplők - David egyre érettebb lett, és nőként persze nehezen értettem meg a vágyát, hogy a háborúban kivegye a részét, másrészről megértem, hogy bizonyítani akart. Elspeth rokonszenves volt már a történet elejétől - okos lány/nő, aki végül legyőzte a félelmeit, hogy a szívét kövesse.

"Amíg rendszeresen írsz nekem, amíg leveleid életfonala összeköt engem Skóciával, nem eset semmi bajom. Azt mondtam, hogy talizmánként hoztam magammal a könyvet; pedig az igazi talizmánom te vagy, Sue."
Külön romantikája van, hogy 'csak' leveleket olvashatunk, ezeken keresztül bontakozik ki a történet, megszakításokkal, fokozva a kíváncsiságunkat. Gondoljunk bele régen mennyit kellett várni, hogy megérkezzen egy levél, és milyen tragédiákat okozhatott ha elkeveredett, vagy nem bontották fel...

A történet végén nem győztem csodálkozni, és na neeee-felkiáltásokkal élni, de elégedetten tettem le a könyvet - egy különleges történetet kaptam, amiből csak azért nem írtam ki több idézetet, mert olvasás közben nem akartam ezzel húzni az időmet :D

5/5

Kiadó: Corleonis Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Letters from Skye
Oldalszám: 238
Ár: 2990 (A kiadó oldaláról akár 30% kedvezménnyel megrendelhető!)
Borító: 5/5 (most a magyar borító jobban tetszik, mint az eredeti! :)

Hasznos:A szerző honlapja
Kis ismertető Skye szigetéről

Fülszöveg:
"Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon Elspeth eltűnik.Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére.Szemérmeskedés nélkül, Elspeth és Davey őszintén megosztották egymással álmaikat, félelmeiket – minden olyasmit, amit senki mással. Mert anélkül, hogy valaha is találkoztak volna, kiválóan ismerték egymást.Az óceán két különböző partján, békeidőben és háborúban, de leginkább papíron és tintán keresztül megélve az eseményeket a Levelek Skye szigetéről egy levél mindent megváltoztató erejéről szól – a levéléről, melyet soha nem kellett volna elküldeni, a levéléről, mely soha nem kerül elküldésre, és a levéléről, melyet örökre megőriz a címzettje. "
Videó - interjú a szerzővel (imádom a ruháját :D)

Jessica Brockmole - 'Letters from Skye' from LEON HAWTHORNE on Vimeo.

Előzetes a könyvhöz:

2 megjegyzés:

  1. Bevallom őszintén, hogy csak a posztod első és utolsó bekezdését olvastam el, mert hamarosan majd én is beburkolhatom magam ezzel a könyvvel és nem akartam, hogy bármit is tudjak a történetről addig is. Utána majd elolvasom egyben, de muszáj volt meglesnem, hogy milyenre értékelted! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj :)) (Én is szoktam így olvasgatni)
      Remélem neked is tetszeni fog, engem nagyon jókor talált meg! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.