A róka az új bagoly

február 01, 2014
Na ezzel a címmel mit is akarok, ugye? :D Emlékeztek még a novemberi bagoly-imádatos bejegyzésemre? Itt van, ha nem ;) 
Szóval elég sokat tumblrözök (néha többet, mint amennyit olvasok :D) és ott egyre másra jöttek a rókás képek - fotók, rajzok, rókás-sapkás lányok és rájöttem, hogy a róka milyen cuki (fuh de értelmes bevezető mi?), így a róka lett az új 'totemállatom'. Tetszik, hogy olyan mint egy macska, játékos és okos állat :)
Közben felfedeztem (a már emlegetett) rókás könyves kihívást molyon, erre kerestem könyveket. Kettőt sikerült is megszereznem rukkoláról. Vercors Sylva c. kisregényét most olvasom, és az első oldalak után örömmel konstatáltam, hogy azt a könyvet említi a főszereplő (és ebből merített az író is ihletet), amit másodjára sikerült happolnom (David Garnett Rókafeleség). Mindkét könyv egy japán mítoszt dolgoz fel, ennek most utána is néztem és megosztom veletek.
tumblr
A japán mitológiában fontos szerepe van a rókának (kitsune), természetfeletti erővel ruházzák fel őket. Ezek a rókaszellemek segíthetik is, de be is csaphatják az embert, elélhetnek akár 1000 évig, 100 évenként pedig emberré is változhatnak. Gyenge pontjuk - a kutyák és a forró víz (Vercors kisregényében ez a két motívum is megjelenik), ilyenkor könnyen alakot válthatnak. forrás
További rókás könyvek:
  • Vercors Sylva kisregénye megjelent - A tenger csendje és más kisregények, A rókalány (szintén több kisregényt tartalmaz) kötetekben is 
  • David Garnett - Rókafeleség
  • Kij Johnson - Kicune - a klasszikus japán mítosz japán környezetben
  • Fekete István - Vuk (nagy kedvencem és az öcsémé is :D)
  • Tarbay Ede - A kisróka - nekem ez megvolt nagyon régen, azóta sajnos eltűnt, de emlékszem különleges hangulata volt, a rajzok sötétek, furcsák. Lehet, hogy beszerzem vhonnan újra :)
  • plusz még sok mesekönyv, molyos polc ;)

Egyéb rókás dolgok:
rókás sapi ♥ (tumblr)
Van egy magyar film is amit még nem mutattak be és szintén ezt a mítoszt dolgozza fel - Liza, a rókatündér - lenyűgöző és egyedi az egész, nagyon remélem, hogy a mozikba kerül végre!
A fantasztikus Róka úr egy szórakoztató animációs film az urbánus állatokról.
Meg hát ki ne ismerné az Ylvis What does the fox say számát?

5 megjegyzés:

  1. Jaj én nagyon bírom a rókákat, nekem is van rókás sapkám, igaz már elég régóta :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg a róka az új bagoly, már várom mikor jönnek a rókás, rókafejes ékszerek, medálok XD A barátnőm is teljesen beléjük van pistulva, vettem is neki ilyesmi sókafüles sapit h und m ben :)
    A könyvek közül sajnos csak a kis Vuk ismerős :)

    VálaszTörlés
  3. Wow, most nagyon meghoztad a kedvem a róka-mitológia felkereséséhez :)

    VálaszTörlés
  4. Na akkor nem vagyok egyedül a rókaimádattal :D Rókás sapi aranyos lehet, bár nem biztos, hogy fel merném venni.
    na Üstökös - rajta, tegnap fejeztem be a Sylvát (5pontos!, de tényleg), jövő hétvégén talán el tudom kezdeni a David G. könyvet, meg könyvtárból majd ki szeretném venni a Kij J- Kicune könyvet is.

    VálaszTörlés
  5. Egész télen rókás sapkát kerestem, de sehol nem találtam. Mindenhol csak panda van (amit szintén imádok, de a rókaszín menne a kabátomhoz inkább). Ez itt a képen különösen gyönyörű!
    A hóleányban is volt róka, de asszem ott inkább vadásztak rájuk, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.