M. C. Beaton - Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Legjobb barátném hívta fel a figyelmemet erre a könyvre, és tőle kaptam kölcsön (mivel a könyvtárból folyton kivették az orrom elől). A borító és az angolmániám miatt már jó eséllyel indult, aztán ahogy egyre jobban belemerültem tudtam, hogy ez nekem való olvasmány :)

Ez a könyv egy hosszú (már a 23. résznél tartó) krimi sorozat első része. A főszereplő Agatha Raisin, az ötvenes évei elején járó volt reklámszakember, aki a nyüzsgő londoni életét otthagyva korán nyugdíjba vonult. Beteljesítve gyerekkori álmát a Cotswold egyik falujában vett magának házat.
A könyv a beilleszkedéséről szól, amit egy haláleset tesz nehézzé. Agatha jelentkezik a falu pitekészítő versenyére, meg akarja nyerni, hogy felfigyeljenek rá és befogadják a falubeliek. Ám rosszul sül el a terve, a verseny bírálója meghal az ő spenótos pitéjétől... Agathát hamar felmentik a gyanú alól és balesetnek minősítik az esetet, de Agathát nem hagyja nyugodni. Ahogy egyre többet megtud a falubeliekről, egyre jobban belemászik az ügybe.

(ez spoileres lehet)
Agatha érdekes személyiség - az üzleti életben megedződött -a kemény és valljuk be sokszor bunkó fellépése jó hasznára van a nyomozás, vagy akár egy jótékonysági aukció reklámozása esetén is. Agatha magányos, igazából nincsenek barátai, volt asszisztensével Royjal is csak az elköltözése után kerül jobb viszonyba. A vidéki élettől a nyugalmat várja, azt hogy megtanul végre sütni-főzni. Ám elég hamar megunja a nőegylet gyűléseit, a templomba és a kocsmába járást. Ezért is kezd bele a nyomozásba.
"– Mit szól ehhez a szokatlan hőséghez, Mrs. Raisin? – Köpök az időjárásra – dühöngött Agatha…."
"Agatha kirántotta a magazint a recepcióslány kezéből, és az íróasztala fölé hajolt. – Emelje fel azt a csenevész ülepét, és mondja meg annak a zugügyvédnek, hogy látni akarom.  A recepcióslány belenézett Agatha izzó szemébe, és hápogott egyet, és hanyatt-homlok feliramodott az emeletre." 
A falusi élet jó hatással van rá, kicsit nyitottabb és barátságosabb lesz, de állandóan az elköltözést fontolgatja. Persze tudjuk, hogy ebből úgysem lesz semmi, hiszen akkor miről szólna a többi könyv? :D
Egy baki maradt a könyvben - az első oldalon azt írja szerencsétlen házassága válással végződött, de a 27. oldalnál viszont arról ír, hogy két évi házasság után elhagyta a férjét, azóta se tud róla, de nem vált el. Na most hogy is van ez? :)
"A májusszépét ekkor körükbe vonták a felvirágozott cilindert és térdükön csengettyűt viselő morris-táncosok. Ez utóbbiak Roynak nagy csalódást okoztak, alkalmasint, mert a virágos cilinderektől meg a csengőktől eltekintve leginkább egy alaposan beszívott rugbycsapatra emlékeztettek, ráadásul valami ősz aggastyán vezette őket, aki felfújt disznóhólyaggal csapdosta fejbe a közönség egyes tagjait." 
Nagyon élveztem Agatha kalandjait a beilleszkedésről, és a nyomozásról meg persze a vidéki anglia bemutatását. Nagyon humoros a könyv, egy-két szereplő haláli :D Persze Agatha beszólásain is jókat derültem. A könyv vége előrevetíti a további témákat, a két új szereplővel... már el is kezdtem a következő Agatha Raisin történetet (A.R. és a parázna lódoktor).

5/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: The quiche of death
Sorozat: Agatha Raisin 1.
Oldalszám: 318
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5 (örülök, hogy megtartották az eredeti borítót)

Hasznos linkek:



Fülszöveg:
M. C. Beaton
"Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd… A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a rajongók egyaránt megszerették, a sorozat már a 21. kötetnél tart."

4 megjegyzés:

  1. Én a legújabb (vagyis nem tudom, hogy azóta jelent -e meg másik, de szerintem nem :D) részét olvastam még tavaly, de nekem valami miatt nem tetszett annyira. :( Agatha-t imádtam viszont és a beszólásai tényleg nagyon jók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a 23. résznél jár, lehet, hogy ott már ellaposodik a sorozat :(
      Engem most jó időben találtam meg, nagyon megszerettem :)

      Törlés
  2. En nagyon elvezem a konyvet, mar a 11 kotetnel tartok. Egyedul a szerelmi szal zavar, mert az olya hihetetlenul el van benne rontva, hogy neha komolyan idegesit olvasas kozben. Szamomra nem hiteles, az, ahoyy Agatha viselkedik James-szel. Az a ferfi borzaszto. De ettol fuggetlenul a konyvek tenyleg jok! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is már a13-nál tartok :) Hát igen, mondják h a szerelem vak, tudod :) Voltak azért jó pillantai Jamesszel szerintem.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.