Ray Bradbury - Gonosz ​lélek közeleg

Erre a regényre úgy bukkantam, hogy többen ajánlották a Stranger Things egyfajta pótlékaként, mert hangulatában - cselekményében erre emlékeztet. Okosan októberre tartogattam az olvasását - és tökéletesen időzítettem, mivel az a néhány nap amiről szól, az éppen október végén játszódik. Bradburytől ez még csak a 2. könyv, amit olvastam (ez első természetesen a Fahrenheit 451 volt), de azt hiszem fogok még tőle olvasni!

Jim és Will 13 éves fiúk, szomszédok és legjobb barátok - még a születésnapjuk is szinte ugyanakkor van. Jim egyedül él anyukájával, gyakran elvágyódik a jelenlegi életéből. Will kettejük közül inkább a jófiú, aki igyekszik megfelelni édesanyja és idősebb édesapja elvárásainak.

Egyik éjjel egy vándorcirkusz érkezik a városukba, a fiúk már érzik az esti szélből hogy valamilyen változás jön. Természetesen nem tudnak ellenállni a kíváncsiságuknak, elszöknek megnézni a cirkusz érkezését - ám ott valami olyan hátborzongató, rejtélyes hangulat fogadja őket, hogy inkább hazamenekülnek. A cirkusz titkai nem hagyják nyugodni őket, visszajárnak, figyelnek és a cirkusz egyre jobban behálózza őket. 

Eléggé nyomasztó ez a könyv, nem egészen az amire számítottam a fülszöveg alapján. Az egész könyv valahogy álomszerű, tele van lírai sorokkal, amik miatt sokkal több, mint egy horrorkönyv - vagy épp ifjúsági kalandregény. Jim és Will barátságán túl fontos szerepet kap az apa-fiú kapcsolat, illetve Will édesapjának kiábrándulása az életből. Rengeteg olyan elmélkedő betét szakítja meg a cselekményt, ami eleinte még furcsa volt számomra, de a könyv végére értelmet nyert és valami többet adott, mint amire számítottam. 
"Túl későn ébredtem rá, hogy nem várhatod ki, amíg tökéletessé válsz, ki kell lépned a többiek közé, elbukni és felállni, mint mindenki más."
Ajánlom ezt a könyvet, ha egy nem mindennapi horror-könyvet kerestek, ahol a lélektani vonatkozásokon van a hangsúly, nem az akciódús eseményeken. Bár teljesen ez sem igaz, mert a fiúk napjai bőven tartogatnak akciót, félelmet és kalandot, de mindezt valami rémálomszerű csomagolásban kapjuk meg az írótól. 

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2002
Eredeti cím: Something Wicked This Way Comes
Fordította: Pék Zoltán
Oldalszám: 302
Ár: -
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Jim ​és Will kiskamaszok, akik nagyon szeretnének már felnőni. Egy nap vándorcirkusz érkezik a városukba, szörnyszülöttekkel és fantasztikus mutatványokkal: az öreg tanárnő a Tükörlabirintusban megpillantja kislánykori önmagát, a villámhárító-ügynököt megigézi a világ leggyönyörűbb asszonya, a fiúk pedig kilesik a nagy titkot – a cirkusz körhintája hátramenetben fiatalít, előre pedig öregít. Ám Will apja, az emberkerülő könyvtári gondnok régi újságokból rájön, hogy a cirkusz nem közönséges társulat: harminc-ötven évenként visszajár hozzájuk, hiszen az emberek a körhintán megifjodhatnak, a cirkuszosokat pedig éppen az ő félelmeik és fájdalmaik éltetik, hiszen mindenki fél valamitől. A felismerés elkésik: a cirkusz megfogja és akarat nélküli bábokká teszi a fiúkat. Will apjának ki kell lépnie remetei magányából, hogy megmentse a gyerekeket, de a rémálom rá is kiterjeszti gonosz hatását. A lidércnyomás véget ér ugyan, ám a tapasztalatot nem lehet meg nem történtté tenni. Jim és Will nem lett felnőtt, de a régi gyermekkornak mindörökre vége. Ray Bradbury a mélységesen emberi sci-fi klasszikusa, a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 halhatatlan írója. Leghíresebb és legnépszerűbb művei közé tartozik a Gonosz lélek közeleg, amely hamisítatlan amerikai álom a felnőtté válásról, a gyermeki mesevilág felől közelítve.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.