Michael Chabon - Kavalier ​és Clay bámulatos kalandjai

Ez volt az első regény, amit Michael Chabontól olvastam - annak ellenére, hogy már kettő is megjelent magyarul: a Jiddis rendőrök szövetsége és két éve, a 21. Század Kiadó 'KULT könyveként', a Ragyog a hold. Most az egyik leghíresebb regényét vehettem kézbe, ami 2001-ben megnyerte a Pulitzer-díjat és felkerült az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listára is.

Samuel Klayman édesanyjával és nagymamájával él Brooklynban, egy kis lakásban. Egyik este édesanyja bejelenti, hogy húzódjon arrébb az ágyában, mert megérkezett Prágából az unokatestvére, Josef Kavalier. 1939 őszén járunk, a II. világháború elején, a zsidóüldözések kezdetén - Josef egy régi ismerősének egy hatásos bűvésztrükkje segítségével tud megmenekülni az országból, miután a korábban eltervezett útját egy tollvonással lehetetlenné tették.

Sam és Joe - tumblr
A két huszonéves fiú hamar megtalálja a közös hangot, Sam beavatja Josefet, hogy mi az álma, amivel szeretne kitörni az irodakukac munkaköréből - ez nem más, mint a képregények. Samnek nincs igazán tehetsége a rajzoláshoz, ezért kapva kap az alkalmon, amikor kiderül, hogy Josef viszont nem csak tanult rajzolni, de nagyon jó érzéke is van hozzá. Hamar összeáll kis csapatuk - felveszik az amerikai fülnek jobban csengő Sam Clay és Joe Kavalier neveket.
Egy nap alatt megálmodják első karakterüket, a Szabadulóművészt, akinek figurájában kettejük múltját gyúrják egybe. Ezzel olyan sikeres képregényt indítanak el, ami az évek során sok hasznot hoz - elsősorban kiadójuknak, de azért nekik is megugrik az életszínvonaluk.

Nemcsak a képregényipar aranykorát követhetjük végig ebben a nagyregényben, hanem a 20. század legfontosabb történelmi eseményeit is. Joe álma, hogy kimentse családját Prágából, a zsidóüldözés veszélyeiből. Nem tudja megengedni magának, hogy örüljön a sikerüknek, karrierje kibontakozásának - minden gondolata csak a hátrahagyott családja körül forog. Frusztrációját elvakult németellenességben és a képregények agresszív történetvezetésében próbálja feloldani.

Sam ügyes üzletemberré, alkotótárssá nőtte ki magát Joe mellett, akinek szintén első gondolata édesanyja és nagymamája jobb sorának megteremtése. Annak ellenére, hogy édesanyja kétkedve nézi a két fiú sikerét, nem tudja elhinni hogy a képregény ekkora üzlet. 

A Szabadulóművész egy
rajongói illusztráción - tumblr
Az évek során Joe nem csak a keze alól kikerülő rajzokkal kápráztatja el a környezetét, hanem feleleveníti a prágai gyerekkorában tanult bűvésztrükköket is. Ennek apropóján újra találkozik Rosa Saksszal, akit még New Yorkban érkezése első napjai egyikén pillantott meg, eléggé zavarba ejtő pillanatban.

Hármójuk sorsa fonódik egybe ebben a nem mindennapi történetben, ami éveken, sikeren és tragédiákon ível át. Mindhárman sokat fejlődnek, változnak: Joe és Rosa szerelme kibontakozik, majd váratlan fordulatot vesz; Sam rájön saját magával kapcsolatban egy fontos dologra, ami egész életére hatással lesz...

Nagyon szerettem benne lenni Joe és Sammy világában: a New Yorkban játszódó, főleg a hasonló emigráns történet az egyik kedvenc témám és itt megkaptam mindent, amit szerettem volna. Bepillanthattam a képregény születésének aranykorába ill. az '50-es évek 'boszorkányüldözésébe' is - néhány valós személlyel és adattal kiegészítve a fikciót. Mindemellett ez egy izgalmas 20. századi élettörténet is a Prágából való meneküléssel, drámákkal és egy szép barátsággal. 

Tetszett, hogy az író a két korábban lenézett műfajt - a képregényalkotást és a bűvészkedést helyezte a középpontba, megmutatta hogyan lehet feldolgozni a problémákat, 'szabadulni' a világ súlya elől - Joenak mindkettő fontos szerepet töltött be a hányattatott életében. Illetve Chabon a zsidó legendát, a Gólem történetét is szépen belefűzte a történetbe - egyfajta keretként.

Michael Chabon bebizonyította számomra, hogy jó mesélő: gördülékenyen ír, pergő párbeszédekkel, humoros vagy épp lírai leírásokkal. A karakterei érdekesek voltak, megszerettem őket és drukkoltam nekik az utolsó oldalakig.

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a monstrumot - ne ijesszen el senkit az oldalszám: igaz, úgy a legjobb olvasni, ha egyben több fejezetet sikerül, nekem csak úgy repültek a 100 oldalak. Biztos újra fogom majd valamikor olvasni, mert annyira sokrétű és magával ragadó történet, hogy tud majd legközelebb is adni valamit! :)

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The Amazing Adventures of Kavalier & Clay
Fordította: Soproni András
Oldalszám: 848
Ár: 5990 Ft (Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"New York City, 1939. Joe Kavalier, az ifjú szabadulóművész és bűvészpalánta megérkezik a városba unokatestvéréhez, Sammy Clayhez. Szinte egész Európa Hitler árnyékában él, míg Amerikában ez a képregényfüzetek aranykora. Sammy pénzügyi lehetőséget lát az egyre növekvő keresletben, Joe személyében pedig ideális partnerre talál: egyikük a sztorit találja ki, másikuk a figurák megrajzolásában jeleskedik. A két tizenéves beveszi Manhattant, teremtményükkel, a Szabadulóművésszel a képregények lapjain veszik fel a harcot a fasizmussal. Sammy és Joe fényes karriert futnak be, fordulatos történetük kontinenseken, évtizedeken ível át.
Michael Chabon tündöklően tehetséges író. Fő műve, a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai 2000-ben jelent meg, majd a következő évben elnyerte a Pulitzer-díjat. Magyar nyelven most először lát napvilágot."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.