Neil Gaiman - Death-Halál: Teljes gyűjtemény

szeptember 14, 2018
Lassan teljes lesz a Neil Gaiman életműolvasásom - a nevéhez fűződő képregények közül a Sandman sorozat még várat magára, de a könyvtárunkból el tudtam olvasni ezt a nagyon friss gyűjteményt. (És már értem, hogy a Fumaxos fiúk miért 'súlyzóztak' ezekkel a könyvekkel :D). Kicsit utánaolvastam, és a Halál karaktere (ami egy fiatal fekete hajú, goth stílusú lány képében jelenik meg) a Sandman sorozat 8. füzetében jelent meg először, Mike Dringenberg alkotta meg és az olvasók kedvencévé vált. 
A kötet nagyon szép lett: keménykötés, fényes lapok; 6 rövidebb történetet, és két összefüggő hosszabbat tartalmaz, ill. a Halál galériája néven több művész illusztrációját láthatjuk a karakterről. Aki olvasta a Sandman sorozatot annak ismerős lehet a kötet több része (Szárnyainak suhogása, Álarc, Halál és Velence). Nekem mindez új volt, nem is tudtam mire számítsak amikor elkezdtem olvasni, de nagyon hamar megkedveltem a címszereplő karaktert. Neil Gaiman humorral, bölcsességgel és szórakoztató kalandokban ábrázolja a nyugati kultúra egyik tabuját megformáló szereplőt.

A legjobban a két hosszabb történet (Az élet mindig drága, Egy teljes élet) tetszett, mind a látványvilágát tekintve, mind a történetét.
A rövidebb történetek nekem kicsit a levegőben lógtak - Szárnyainak suhogása (Sandman Prelűdök és Noktürnök kötetben szerepelt), Álarcban Urania Blackwell sztorija groteszk és alig vártam, hogy a végére érjek :D A Téli mese szintén egy rövidebb darab, amiben Halál múltjáról tudhatunk meg kicsit többet, hogyan vált empatikusabbá, és miért válik halandóvá minden századik évben egy napra. Egy ilyen különleges napon játszódik az a történet is, ami a legjobban tetszett nekem a kötetben: Az élet mindig drága. Itt egy kiábrándult new yorki tinit, Sextont ismerhetünk meg, aki elmegy csavarogni, amikor az anyja éppen mániás takarításba kezd otthon. A srác a szeméttelepen lődörög, mert az illik a lelkivilágához, de leesik, és a fiatal lány alakjában megjelenő Halál húzza ki onnan. Innen indul a közös kalandjuk melynek során egy angol hajléktalan nő, Hettie szívét próbálják meg visszaszerezni. Hettie beszólásain jókat mosolyogtam, és kíváncsi vagyok az ő háttérsztorijára is. A történetben nagyon tetszett az is, ahogy Halál próbál változtatni Sexton depresszív életszemléletén - udvariasságra, kedves viselkedésre tanítja. 
"– Köszönöm a kávét! Meg mindent. Mármint, ez nagyon kedves tőled. – Igen? Hát, nem nehezebb kedvesnek lenni, mint ijesztőnek. De sokkal jobb móka."
Sexton és Halál, aki Didi néven mutatkozik be ezen a napon, eljut egy koncertre is, ahol két másik szereplőt ismerünk meg, akikről a következő, Egy teljes élet képregény szól. Nekem amúgy nem tűnt fel, hogy az énekes, Foxglove, nő ... Több helyen észrevettem, hogy egyes karakterek inkább férfiasak, ezért az Egy teljes életet olvasva később esett le, hogy ezekkel a szereplőkkel már 'találkoztam'...
Ez a rész kicsit zavarosabb volt, de a végére összeállt a kép és ez is sok igazságot mondott az életről, a hírnévről, és a szeretetről.
"Nos. Azt hiszem, részben a kontrasztokról van szó. A fényről és árnyékról. Ha sosem lenne rossz az élet, honnan tudnád, hogy mikor jó? De nagyrészt csak annyi, hogy ha ember vagy, ezzel egy csomó minden együtt jár. A szem, a szív, a napok és az élet. De a pillanatok azok, amelyek fényt adnak neki. Amiket pont nem látsz, amikor megtörténnek veled… Ezek teszik fontossá a többit."
A Sandman rajongóknak fog igazán sokat adni ezt a gyűjtemény - nekem jó ismerkedés volt NG ilyen munkásságával. Halál karakterét megkedveltem én is, és jó ötlet volt, hogy minden történet más illusztrátor munkája (Chris Bachalo, Mark Buckingham, Michael Dringenberg, P. Craig Russell, Malcolm Jones III, Colleen Doran, Dave McKean), így mindig kicsit más stílusban jelenik meg. 
A rövidebb történetek közül nem tetszett mindegyik, a végén az AIDS-ről szóló (Halál üzenete az életről) kicsit szájbarágós, de gyerekeknek - kamaszoknak hasznos és viszonylag könnyed módja a felvilágosításnak.


4/5

Kiadó: Fumax Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Death - Deluxe Edition
Oldalszám: 8495
Ár: Ft
Borító: 5/5
Beleolvasó

Fülszöveg:
Mit gondolnál az életről, ha a Halál lenne a nővéred?Sápadt, fiatal lány fekete ruhában. Ajkán huncut mosoly. Fejébe húzva kalap. Nyakában ősi szimbólum. Elsőre bárki lehetne, egy egyszerű járókelő a sok közül. Aztán amikor már azt hiszed, szerencsésen megúsztad azt az iménti balesetet, kézen fog, hogy mutasson valamit…Ebben az igényes kivitelű kötetben az élő Halál a főhős. De jobb, ha elfelejted a csontvázakat, a kaszát és a fekete csuklyát – ez a Halál kézen fog és kacagva rángat magával egyik kalandból a másikba.Neil Gaiman, a Sandman: Az álmok fejedelme és az Amerikai istenek többszörösen díjnyertes, New York Times-bestseller írója visszatér a Sandman-világba, hogy ezúttal Morpheus nővére, a játékos, kedves Halál szemszögén keresztül mutassa meg azt. A kezdet és a vég, szerelem és félelem, élet és halál – minden más színt kap a kötet lapjain, amelyben immár klasszikussá vált képregényeket vehet kezébe az olvasó, először magyar nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.