Kavagucsi Tosikadzu - Mielőtt a kávé kihűl

Erre a könyvre többen vártunk már - úgy volt, hogy nyáron megjelenik az Édesvíz Kiadónál. Aztán kiderült, hogy mégse, pl. Pupillának írt a kiadó, hogy szedje le a megjelenéses bejegyzéséből ... de korrekt választ nem kaptunk, hogy miért nem jelenik meg náluk, na de mindegy is. A lényeg, hogy a Kossuth Kiadó nem hagyta cserben az érdeklődő olvasókat, és novemberben megjelent ez a szépséges kis könyv!

Érdemes tudni, hogy ez egy kisregény, amelyet az író, Kavagucsi Tosikadzu díjnyertes színdarabjából írt át (kis)regény formába.

A Funiculi Funicula kávézó egy nagyon érdekes hely - egy ház alagsorában nyílt meg, szűkösen fér el benne néhány asztal, de megvan a törzsközönsége. A felszolgálókon és a tulajon kívül állandó 'bútordarab' a szomszédos bár tulajdonosnője, egy középkorú férfi, aki újságot olvas, felesége és egy fehér ruhás nő.
A legérdekesebb dolog azonban, hogy a kávézó egy bizonyos székére leülve vissza lehet menni a múltba! Több szabály is korlátozza ennek a módját: például nem lehet elmozdulni arról a székről az időutazás alatt, és csak olyan emberekkel találkozhat az utazó, akik abban az időben ott tartózkodtak. A legfőbb nehézség, hogy a jelenre semmilyen hatással nem lehet az, aki visszament az időben - nem változtathatja meg azokat az eseményeket, amik már megtörténtek... 

Jelenet a filmből és az eredeti borító (imádom a minimalizmusát!)
forrás
A kisregény 4 részből áll: A szerelmesek, A házaspár, A nővérek, Anya és gyermeke, melyek mind egy másik időutazást és sorsot állítanak a középpontba. A szereplők szinte mindegyik részben feltűnnek, van amikor főszerepben, múltjukat is megismerve, a többiben csak mellékszereplőként. Nagyon tetszettek azok az apró momentumok, amik a későbbi részekben nyertek értelmet. 

Az időutazás korlátai miatt több szereplő is elgondolkodott - és velük együtt mi is -, hogy mi értelme visszamenni, ha nem változtathatják meg a jelent? Nem kérhetik meg azokat, akikkel találkoznak, hogy döntsenek másként. Csak megfigyelhetnek, újra átélhetnek egy eseményt, láthatják a másik embert, akivel találkoznak.

Valami mégis változik. Mindegyik szereplő nagyon nehéz élethelyzetbe kerülve keresi fel a kávézót - a kapcsolatuk zátonyra futott vagy valamilyen tragédia történt az életükben. Ezeket segít feldolgozni az utazás.

Érződik, hogy ez egy színpadra szánt, zárt helyszínen játszódó kamaradarab, ami az emberi kapcsolatokat és érzelmeket helyezi a középpontba. Nekem emiatt is nagyon tetszett, és a megjelenített japán mentalitás miatt. Az a végtelen udvariasság, visszafogottság - néha viszont kitör belőlük az érzelem! 
A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.
Nagyon megszerettem ezt a történetet, a hangulatot, a kávézó kis világát - a szereplőket (akiknek a neveivel persze először bajban voltam, és vissza kellett lapozgatnom, hogy most ki-kicsoda, férfi vagy nő?). A kisregény szerkezete is érdekes volt - volt benne egyfajta ritmus, körkörösség. Több helyen közölt érdekes adatokat, érdekességeket a japán életről - pl. a kávézás elterjedéséről, a különböző tücskökről, ezek mind érdekes adalékok voltak a történethez, Japánhoz. 

Nekem nagyon tetszett ez a kis könyv, és örülök, hogy megjelent! :)  
Ha szeretitek a japán kultúrát, ill. érzelmekről - kapcsolatokról olvasni (és még a kávét is kedvelitek) akkor érdemes nektek is elolvasni ezt a könyvet!

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím:
Oldalszám: 250
Ár: Ft (Rendeld meg a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Érdekességek:
- A könyvből készült film is, amit idén mutattak be!
- Tavaly megjelent a könyv folytatása, Before the Lies Are Revealed címmel.
- A kávézó erről az olasz dalról kapta a nevét.

Fülszöveg:
Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett, és hogy hasonlóan érezted te is a körkörösséget. :) Szuper különleges kis könyv. :)
    A filmlinket köszi, ennek nem néztem utána. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is :)) És az is jó volt, hogy szinte egy időben olvastuk - Nimával is :D (Olvasóklub mégis megvalósult vmilyen módon!)

      Törlés
    2. Tényleg! :D Spontán alakult. ;) Amúgy neked ki volt a kedvenc szereplőd?
      Én nem is nagyon tudok dönteni, mindenkiben voltak kedvelhető vonások és érdekes részletek.

      Törlés
    3. Igen :D Így volt a jó :)
      Kadzu például, úgy érzem benne még van valami érdekes történet :) Vicces volt Nagare, őt azért szerettem meg.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.