Veres Attila - Éjféli iskolák


Idén ismerkedtem meg a szerző első regényével, melyet a könyvheti dömpingben követett a novellagyűjteménye, az Éjféli iskolák. Annyit jót olvastam már erről a kötetről, hogy annak ellenére, hogy még mindig komfortzónán kívüli a horror-weird fiction, amivel jellemezhetjük, mindenképpen el akartam olvasni.

A kötet novellái hozzák a regényben megismert (megkedvelt) írói stílust: a szépirodalmi igényű leírásokat, melyekben a magyar valóság jelenik meg úgy, ahogy mi is ismerjük. Ezt fejeli meg minden történetben olyan természetfeletti eseményekkel, lényekkel, félelmekkel, amik a horror/weird fiction/szürrealizmus műfaj kedvelőinek ismerősek is lehetnek - nekem szinte minden új és rettentő élmény volt. 

A kötetben 15 novella kapott helyet, három fejezetbe tagolva, több kapcsolódik egymáshoz - egy-egy szereplőre való utalással ill. egy azóta már 'megalkotott' pornóoldal miatt. 

Az első részből (Testetlen-lelketlen) a legjobban a Majd alszunk a hóban tetszett, amiben egy wellness nyaralásra induló pár köt ki a történet végén a hóban... Az első novella elég erős (Pornó éjfél után), és rémlik egy mozielőzetesből ez a jelenet, ami itt megtörténik a narrátorral. A Ködváros az amatőr bandáknak állít emléket, persze ez is átmegy a természetfelettibe. Sok novellában jelenik meg az a megmagyarázhatatlanság, ami ebben erőteljesen benne van. A Nem elevenszülő egy felnövéstörténet és hogy mennyire a rabjai vagyunk az előttünk látott mintának...
"A hely tehetett róla. Ez a vidék, a házsorok közt elterülő kopár földekkel, a kátyús utakkal, a félregombolt ingű emberekkel, az olcsó cigarettával, a vegyszerízű töményekkel, a mocskos, sárga fényt vető lámpákkal, az esti veszekedésekkel, a nyikorgó kapukkal, a gondozatlan muskátlikkal, a köhögésbe torkolló nevetésekkel, a foghíjakkal, az elátkozott csenddel, a Külvárosi presszóval. Ez a vidék. Már gyerekként tudta, hogy innen nincs menekvés. Nem volt, nem is lesz, ha ide születtél, itt is pusztulsz, megkeseredetten és elvadulva, és senki sem fog emlékezni rád, csak a salétromszagú falak"
A második rész (Éjszakai bőr) jobban tetszett - innen A borostyán komplex, és a Kisgömböc novellákat emelném ki. Előbbi egy rendhagyó borkóstolás, ami teljesen megfogott a történet bonyolításával, az ízek és emlékek, érzések elemzésével...; utóbbi pedig ahogy a címből sejthető, a mese átírása és a disznótor megörökítése. A Visszatérés az éjféli iskolába szintén egy erős darab, ami a halál és élet viszonyáról szól. 

Az utolsó részben a Közvetítőanyag, és a Varjakkal teli ég, aztán semmi tetszett a legjobban -előbbi a humora, utóbbi a 'belső démon' megjelenítése miatt.

A halál, a fájdalom, a testek eltorzulás, felemésztődése visszatérő témák - egyes novellák lovecraft-i elemekkel játszanak - furcsa, nyomasztó világ rajzolódik ki előttünk. Mégis meglepő módon nekem is tetszett ez a kötet, bár volt egy-két novella aminek a világából minél előbb szabadulni akartam. Fogok még a szerzőtől olvasni - üdítő, rémisztő és teljesen egyedi számomra!

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 320
Ár: 3280 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
Magyarország, ahogy még sosem láttuk.Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett, még ha némelyik novellából menekülni is akartál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglepő volt olvasni, az első egy-két novellánál még úgy voltam, hogy hú kell ez nekem? Bírni fogom? Bántam volna, ha nem fejezem be! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.