Kai Meyer - A betű mágusa

március 17, 2018
Kai Meyer német ifjúsági könyvek írójaként vált ismertté, magyarul eddig egy könyvsorozata (A hullámok gyermekei) és A Lagúnakirálynő című könyve jelent meg. A betű mágusa a Varázskönyv-trilógia első része, ami eredetileg 2014-ben jelent meg.

A könyv egy olyan világba visz el, amiben léteznek könyvmágusok, akik a különleges könyvekből, az őket választó "lélekkönyvekből" nyerik az erejüket. Ezek segítségével befolyásolják a környezetüket, tudnak utazni megfelelő kiadású könyvek segítségével két meghatározott pont között ill. átjárókat tudni nyitni a valós világ és a különféle menedékhelyek között.

forrás
Furia Faerfax apjával és öccsével egy eldugott cotswoldsi házban él, ahol a pinceszint egy hatalmas, folyton változó könyvtárat rejt. Furia apjához hasonlóan könyvmágus, vagy legalábbis azzá fog válni, amint rátalál a lélekkönyve, ami majd biztosítja az erős varázslatokat számára is.
"Az új könyveknek nyomdafesték-, enyv- és várakozásillata volt. A régi könyveknek kalandillata, a sajátjuké és azoké, amelyekről meséltek. A jó könyvek pedig olyan aromát árasztottak, amelyben mindez meglapult, ám hozzá jött még a varázslat lehelete is."
Furia apja, Tiberius már korán megtanította két gyermekének, hogy rejtőzködniük kell. A könyvmágusok irányító szervezete, az Adamita Akadémia üldözi családjukat 200 éve. Furia ősei Rosenkreutz néven az alapító tagok között voltak, de az alapítók összevesztek, ezért az őseik Faerfax néven Angliába menekültek. Tiberius egy magánakciójával igyekszik jóvá tenni a családja hibáit - "üres könyveket" keres, amik rossz kezekben az egész könyvmágia végét okoznák. Az egyik akcióra magával viszi Furiát is, ám balul sül el minden. Furia menekülni kénytelen, egyedül, megtörve Londonban köt ki, és elmegy a Libropolis nevű helyre, ahová a különleges könyvek gyűjtői, és könyvmágusok léphetnek csak be. Itt megismerkedik jobban a könyvmágia világával, de a nyomára bukkan az akadémia egy ügynöke, ezért menekülnie kell. Útközben összehozza a sors a vadóc Cattel, aki könyvmágus szüleitől megszökve él Libropolisban, ill. a titokzatos Finniannel, aki jól ismeri a "könyvönkívüliek" gettóját a városban.

A lélekkönyv. forrás
Alig vártam, hogy letegyem ezt a könyvet! Kai Meyer vitán kívül egy érdekes világot alkotott, amibe beleszőtte a könyvek és az olvasás iránti szeretetét, de ahhoz képest, hogy ez egy ifjúsági regény, több sebből vérzik - és itt akár a konkrét kegyetlen jelenetekre is gondolhatok, ami azért meredek egy YA sztoriban. Túl sok információt tuszkolt bele a regénybe, amit nem sikerült gördülékenyen megmagyaráznia. Zavaros a könyvönkívüliek léte, maga a könyvmágia helyzete (pl. az 'egyszerű' halandók, hogy fogadták? A mágikus sztorikban ez mindig érdekes aspektus, hogy együtt élnek-e vele, vagy titkolni kell?). Másrészt egyszerűen túl sok minden történik ebben a részben - mivel meg kell ismernünk és értenünk egy szinte teljesen új világot, nem győzzük kapkodni a fejünket a folyton változó helyszínek és a mágia eredményei láttán, plusz ott van még egy szereplő megmentésének ügye is.

A szereplők közül Furia sem volt különösen szimpatikus, akkor már inkább Cat és Finnian párosa érdekelt - ők hoztak egy kicsit erőltetett romantikát a könyvbe.
Ha megjelenik a második rész magyarul talán folytatni fogom, az majd biztos jobban fog csúszni, de most örülök, hogy túl vagyok ezen a könyvön!

3/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Die Seiten der Welt
Oldalszám: 416
Ár: 3299 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
"Minden könyvnek van egy titkos oldala.Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják. Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel. Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen."

3 megjegyzés:

  1. Kíváncsi voltam, vajon én voltam-e túl szőrösszívű a könyvvel kapcsolatban, de látom neked is ugyanazok a bajaid voltak vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyv befejezése után elolvastam a véleményedet, és te is megerősítettél, hogy tényleg nem volt ez egy jól sikerült könyv.
      Mostanában főleg kritikus vagyok, mert ez már a sokadik YA ami nem tetszett. A THUG-gal is vannak gondjaim, utána hanyagolom a műfajt :D

      Törlés
  2. Én nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, de már nem is tudom. Te vagy a második, aki nem éppen pozitívan nyilatkozik róla.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.