Friss könyvek - Június

június 08, 2017
Az ünnepi könyvhétre megint tobzódhatunk az érdekesebbnél érdekesebb új könyvek között. A listát folyamatosan frissítem ;) Titeket mi érdekel jelenleg legjobban a júniusi megjelenések közül?

Benedek Szabolcs - A fiumei cápa
Megjelenik: 2017. június 1., 2999 Ft, Libri Kiadó
Fiume, azaz Rijeka neve nem csupán az Adriai-tengerhez látogató turisták körében cseng ismerősen. Ebbe az akkor éppen Magyarországhoz tartozó, soknemzetiségű kikötővárosba utazik kevéssel az első világháború kitörése előtt Kovách Richárd budapesti újságíró, hogy leleplező riportot írjon a fővárosi lapokban bulvártémaként fölbukkanó fiumei cápa mibenlétéről. A tengerparton tombol a bóra, a viharos őszi szél, az Amerikába tartó, kivándorlókat szállító Carpathia óceánjáró kapitánya cápaveszélyre figyelmezteti a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóságot, a városszerte könnyűvérűségéről ismert Noskó Emília kisasszony pedig tragikus körülmények között meghal. És miközben Kovách Richárd Fiume viszonyaival ismerkedik, rá kell jönnie, hogy a "boldog békeidők" látszata mögött társadalmi és magánéleti feszültségek húzódnak, és a legnagyobb veszélyt nem is a tengeri ragadozók jelentik...

Rakovszky Zsuzsa - Célia
Megjelenik: 2017. június 6., 3699 Ft, Magvető Kiadó
Rakovszky ​Zsuzsa új műve különleges családregény, a családok hiányairól. Hiányzó láncszemekről, negatív töltésekről. Vonzásokról és taszításokról. Az egymás mellett élő emberek boldogságkereséséről és társas magányáról. Arról, hogy mi adható tovább, és mi az, ami sorsszerűen megszakad. A nagyszerű költő, író korábbi regényeihez képest a Célia napjainkban játszódik és elbeszélője férfi. Míg korábbi nagyepikai munkáiban régebbi korok mélyére pillantott a szerző, addig ez a regény a közelmúlt és a ma Magyarországán és Budapestjén játszódik, még hozzá hatványozottan: agresszív reklámokkal és ostoba szolgáltatásokkal kidekorált, kommercializálódott hétköznapjaink díszletei között. E tárgyi világot olyan erősen rajzolja meg Rakovszky, hogy hirtelen saját életidőnk történeti mivoltára döbbenünk rá. A Célia másik újdonsága, hogy az elbeszélői hang egy férfihoz tartozik – és ő meséli el a történetet, amelyben a legfontosabb szereplő két nő. Hősünk évekkel később tudja meg, hogy véletlenül apa lett: ekképpen kerül életébe a lánya, a huszon-egynéhány éves Célia. Egy gyakorlatilag ismeretlen embernek kellene segítenie – közben pedig saját élete idegenségére is rápillant. A Célia lendületes, érzékeny próza, színes humorral, jól felépített fordulatokkal és Rakovszky Zsuzsára jellemző lírai karakterű nagyításokkal, lelki röntgenfelvételekkel.

Tóth Krisztina - Párducpompa 
Megjelenik: 2017. június 6., 3299 Ft, Magvető Kiadó
Tóth Krisztina legújabb novelláskötetének megjelenése várhatóan meghökkenti és elgondoltatja majd olvasóit. A Párducpompa több mint negyven története egytől egyig a mai Magyarországon játszódik, szereplői mi magunk vagyunk, a társadalmunk tagjai, szerencsésebbek és nehezebb sorsúak. A történetek korunk hétköznapi eseményeit és hétköznapi problémáit vonultatják fel, hogy felvillantsák valóságunk tükörcserepeit. Az írótól megszokott precíz mondatok, aprólékos megfigyelések rávilágítanak mindarra, amit talán nem mindig veszünk észre: a szegénység, a betegség, a bevándorlás és az elvándorlás problémáira, a hatalom és a hatalmaskodás jelenlétére emberi viszonyainkban, a szolidaritás hiányának mellbevágó tényére és a szolidaritás szép pillanataira. A Párducpompa megrázó és megható jelenetek és történetek gyűjteménye, Tóth Krisztina művészetének újabb remeklése, amely, reményeink szerint, jobbá teszi olvasóit.


Fredrik Backman - A ​hazavezető út minden reggel egyre hosszabb 
Megjelenik: 2017. június 6. ? Ft, Animus
Noah életében különleges szerepet tölt be nagyapja, akivel nagyon hasonlítanak egymásra, és akivel minden beszélgetés egy új kalanddal ér fel. Nagyapó már rettentően öreg. Olyan öreg, hogy a dolgok kezdenek elmosódni a fejében. Szeretett számjegyei, remek ötletei, egy sátor a szigeten, a képek a fiáról, az unokájáról, nagyanyó emléke. Mindezek gyönyörűséges, szívszorító képekben kavarognak agyának egyre fáradó tekervényeiben. Olyan, mint egy kihunyóban lévő csillag. Vagy egy különleges táj, amely lassan eltűnik a vastag hótakaró alatt. Ez a kötet az emlékekről és az elengedésről szól. Azért született, hogy az írója megértsen bizonyos dolgokat. És mi, az olvasói is megérthetünk általa valamit. Valami fontosat a búcsúzásról. Mert ez a könyv búcsú és találkozás egyszerre.


Erdős Virág - Hátrahagyott versek
Megjelenik: 2017. június 6., 2999 Ft, Magvető
A cím szerencsére csak bizarr fricska. Erdős Virág többéves költői programjának ért fordulópontjához. Az eddig már megjelent és kötetekből eddig kimaradt versek panorámája olyan egyedi módon tudósít napjaink Magyarországáról, hogy ideje "hátrahagyni" őket a ma olvasóinak és az utókornak.

Veres Attila - Odakint sötétebb
Megjelenik: 2017. június 8., 2980 Ft, Agave
1983-ban minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen - nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt? Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.  De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír... de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?
Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.


On Sai - Miogin ​bázis (Szivárgó sötétség 2,7)
Megjelenik: 2017. június 8., 1999 Ft, Könyvmolyképző
A Miogin szerelőbázis bajban van, hamarosan elfogy az élelem. A kalózok hitelbe szereltetnek, és egy nagyúr is elvesz a Ferringtonnak szánt adóból. Márk és a szerelők isteni csodában reménykednek, ám Artúr inkább az entitások nélkül oldaná meg a helyzetet. Artúr nyíltan kimondja a kétségeit, de ez nem várt következményhez vezet… Mi történik, ha egy vezetőt nem követnek? Márk megpróbálja megérteni Artúrt, aki látványosan a vesztébe rohan, és talán a bázist is magával rántja. Vajon mennyire erős a kapocs kettejük között? Hol a barátság határa? Mit tegyen, ha Artúr már Adalbert kispap titkát kockáztatja? A háború zajlik, és lehet, hogy az álcázva élő keresztény csapatot nem csak a kalózok kerülgetik… A kisregény a Szivárgó sötétség sorozat 2. kötete, a Lucy után játszódik.

Alexandra Bracken - Az idő vándorai
Megjelenik: 2017. június 14., 3299 Ft, Maxim Kiadó
A 17 éves Henrietta kiválóan hegedül, ez az élete, és ezért kész bármit feláldozni. Az édesanyjával él, akinek különleges és megmagyarázhatatlan kalandokkal teli élete számtalan kérdést vet fel benne, melyekre sosem kap választ. Etta lehetőséget kap, hogy a New York-i Metropolitan múzeumban hegedülhessen. A koncert előtt azonban olyasmi történik, amire sohasem számított. Az egyik percben még a folyosón van, a következő pillanatban az Ardent hajón találja magát az Atlanti-óceán kellős közepén. Az év, amit írnak, 1776, de nem ez a legfurcsább dolog... Kiderül, hogy Etta képes utazni az időben. Hamarosan az is világossá válik a lány számára, hogy okkal került a hajóra. Egyedül ő tudja megtalálni azt a különleges tárgyat, ami képes megmutatni a világok közötti átjárókat. Ezzel kezdetét veszi egy őrült kaland, melyben Nicholas, a jóképű kalóz lesz a lány segítője és védelmezője. Útjuk során Etta lassan felfedezi különleges képességét, megismeri az időutazók világát, feltárja a múlt titkait, és eközben egyre közelebb kerül Nicholashoz. De gonosz erők azzal fenyegetnek, hogy elválasztják Ettát nemcsak a fiútól, hanem a hazatérés lehetőségétől is, méghozzá örökre.

Jenna Evans Welch - Love & Gelato - Firenzei nyár
Megjelenik: 2017. június 14., 3299 Ft, Maxim Kiadó
Lina nemrég veszítette el édesanyját, akinek utolsó kívánsága az volt, hogy lánya keresse fel édesapját, akivel Lina eddig még soha nem találkozott. A lány fájdalommal és haraggal érkezik Olaszországba, és nem vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Még Firenze napsütötte, varázslatos tájai, virággal teli utcái, meghitt hangulatú kávézói és gyönyörű műalkotásai sem derítik jobb kedvre. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodálatos világ, amely titkos románccal, lenyűgöző látnivalókkal és kis pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. Ren, Lina újdonsült barátja mindent elkövet, hogy támogassa a lányt. Így nem csoda, hogy Lina menthetetlenül beleszeret. Valaki egyszer régen azt mondta Linának, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba - néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Elizabeth Gilbert - Hűség
Megjelenik: 2017. június 15., 3490 Ft, Partvonal Kiadó
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének kalandjai nem érnek véget Indonéziában. Bár Liz és Felipe tökéletes harmóniában élnek Bali szigetén, mindketten elhatározzák, hogy hivatalosan sosem kelnek egybe. A New York-i terrortámadás utáni szigorítások miatt azonban Felipét kitoloncolják Amerikából, és a hatóság választás elé állítja a szerelmespárt: vagy összeházasodnak, vagy a férfinak el kell hagynia az országot... Liz, miután maga mögött hagyta a szinglik életét, sok változáson esett át, és immár érett nőként hozza meg döntését. Az írónő ebben a történetben őszintén és rengeteg humorral elmélkedik a házasság intézményéről, a válásról és a nagy döntés pszichológiájáról. A Hűség az esküvő küszöbén állók, a házaspárok, az egyedülállók és az elváltak regénye. Azoknak a nőknek és férfiaknak szól, akik nem hisznek a házasságban. És persze azoknak is, akik úgy döntenek: belevágnak, és örök hűséget fogadnak annak, akit igazán szeretnek.

Angie Thomas - The Hate U Give
Megjelenik: 2017. június 16., 3490 Ft, Gabo Kiadó
A tizenhat éves, színes bőrű Starr kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor Starr szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent. A történetet a Black Lives Matter-mozgalom inspirálta, amely az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzd. Ebben az izgalmas és erőteljes regényben megismerhetünk egy fiatal lányt, aki pontosan ezért harcol. Angie Thomas Jacksonban, Mississippi államban született és nőtt fel; jelenleg is ott él. Korábban rappelt, legnagyobb sikereként tartja számon, hogy megjelent róla egy cikk (képpel együtt) a Right-On tinimagazinban. Kreatív írást tanult a Belhaven Egyetemen és egy nem hivatalos diplomával is rendelkezik hiphopból. Mai napig rappel, ha kedve tartja. A The Hate U Give az első regénye. A könyvből a Fox készít filmet George Tillman rendezésében, és Amandla Stenberg (Az éhezők viadala) főszereplésével.

3 megjegyzés:

  1. A Veres Attila könyv nekem is kelleni fog! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvárom a véleményed róla, mert én félős vagyok az ilyen könyvekhez :D

      Törlés
    2. Óóó, nahát. :D Nem gondollak félősnek. ;) Szerintem én kérni fogom, felcsigázott, aztán majd akkor meglátod mit szólok hozzá. :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.