Szuna Noémi - Kávé

Tavaly tavasszal olvastam először ismeretterjesztő könyvet a kávéról, most a könyvtárban a kezembe került Szuna Noémi idén megjelent könyve, ami elsőre eléggé hasonlít Anette Moldvaerére. De csak elsőre ;)

Ahogy az a fent említett könyvben ebben is megismerkedhetünk a kávéfajtákkal, a termesztési területekkel, a feldolgozás módjaival és egy-két receptet is kapunk. 

Viszont ami jobban tetszett ebben a könyvben, hogy olvasmányosabb, tele van történelmi érdekeségekkel. Inkább szól a kávékultúráról (múltbeli és jelenbeli) és persze a magyar helyzetről is olvashatunk. 

+
- sztorik, érdekességek
- könnyed stílus
- kávékultúra kialakulása, központjai és a magyar helyzet

-
- a HGV-nél megjelent tipográfiailag jobb, lapozzatok bele ha tudtok ;)
- ez kevesebb konkrét adattal dolgozik (HVG-s tele van ábrákkal, térképekkel, magyarázatokkal)
- kevesebb recept

Kávéimádóknak jó választás mind a kettő, Szuna Noémi könyvét talán alapozásnak ajánlom, utána jöhet a részletesebb, informatívabb Anette Moldvaertől.

5/5

Kiadó: Centrál Médiacsoport
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 200
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A ​​kávé története évezredes múltra nyúlik vissza a Közel-Keleten, s több mint ötszáz éve nyíltak az első kávéházak Európában. Mára a kávé az egyik legfontosabb kereskedelmi termék, de annál jóval több is: kontinensek ízei, pörkölési hagyományok, elkészítési technológiák határozzák meg, mi kerül a csészébe. A gasztronómiához hasonlóan a kávékultúra is látványosan fejlődik, a modern háztartási eszközöknek köszönhetően pedig már nemcsak a kávézókban ihatunk tökéletes kávét, hanem saját magunk is elsajátíthatjuk a baristák, vagyis a kávémesterek tudását.
A könyv világkörüli útra kalauzolja az olvasót, megismerteti a legfontosabb kávétermelő helyeket Etiópiától Brazíliáig, bemutatja a kávé útját a cserjétől a csészéig, elvisz a meghatározó kávéfővárosokba, a manapság kultikusnak számító kávéházakba, ahová szenvedélyes baristák, kávésznobok, kávéínyencek járnak, a pultban pedig olyan hozzáértéssel dolgoznak a szakemberek, akárcsak a legmenőbb Michelin-csillagos konyhákban. Az is kiderül, a globális kávéforradalom hogyan érvényesül itthon, kik a szakma meghatározó arcai, akik mikropörkölőket üzemeltetnek, sajátmárkás kávékat dobnak piacra, kávézókat vezetnek, és helyt állnak a barista világversenyeken. Ha valaki pedig kedvet kap, hogy elkezdjen kísérletezni a látványos tejhaböntéssel, vagy elkészítsen egy-két nem mindennapi receptet, ebben is hasznos segítséget nyújt a könyv, hiszen a receptúrák mellett számos illusztráció, gyakorlati tanács és fogalommagyarázat is rendelkezésre áll a kezdő otthoni baristák számára."

Megjegyzések