Marente de Moor - A holland szűz


Ezt a könyvet május óta szerettem volna elolvasni, amikor is Kata írt bejegyzését róla. Pénteken extázisban bukkantam rá a könyvtárunk polcán és hoztam haza.
Már az első sorokkal elvarázsolt, szóval köszi "Kata-radar", egy újabb kedvenc kerül az elolvasott könyveim listájára! A Goodreads szerint nincs is angol nyelvű kiadása, szóval külön szerencsésnek érzem magunkat, hogy olvashatjuk magyarul! :)

A történet a Vágy és vezeklésre emlékeztet: egy zárt világba kukkanthatunk be, ami tele van elfojtott érzelmekkel, titkokkal és az ártatlanság elvesztésével.

Egy 18 éves lány, Janna szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, aki remek vívó szeretne lenni, miután látta Helene Mayert az olimpián. Apja egy régi ismerősőhez küldi, a holland Maastrichból, a Németországhoz tartozó Aachen mellé, hogy legyen a lánya mestere.

A raereni-birtok furcsa világ Janna számára, nem csak a rideg házigazda, Egon von Bötticher miatt, aki a háború nyomait viseli a testén, hanem a személyzet miatt is. Leni és Heinz egy más világból érkeztek, mint a 'gazda' és 1938-ban már erőteljesen hatnak Hitler szólamai, amik őket is bekebelezték.

Jannát leköti elször az, hogy belerázódjon az új életébe, amiről csak annyit tud, hogy a víváson kívül ki szeretné deríteni mi lehet a kapocs apja és a német volt huszártiszt között. Később bonyolódik az élete, amikor megjelenik még két tanítvány a kastélyban, egy ikerpár.
"Az álmodozás miatt éjjel sem aludtam jól, egyes történetek éveken át elkísértek, újabb és újabb részletekkel egészültek ki, egészen a menyasszonyi ruhám gombjának díszítéséig. Biztos vagyok benne, hogy csak lányokat emészt így az álmodozás. Minden fiatal eszményíti a jövőt, ám a lányok a jelent is."
Ez tipikusan az a könyv, amit többször kell olvasni, mert új rétegeket fed fel a következő alkalommal. (Ezért majd meg is fogom venni és újraolvasom :).) Megfogott a baljóslatú hangulat, a titkok és a szenvedélyes érzelmek váltakozása.
Érdekes volt a két háború közötti helyzet, a világnézetek ütközése, és egy megnyomorodott ember gondolatainak világa. Na és persze Janna, akinek fiatalon kell szembenéznie ezekkel - de meglepően erős: az ábrándozó kislányból pár hét alatt érik nővé. Az elbeszélésmód néhol zavaros, mivel Janna szemszögén keresztül látjuk a dolgokat, tele van elhallgatással, álmokkal.

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: De Nederlandse maagd
Oldalszám: 320
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

1 megjegyzés:

  1. Nagyon izgultam, hogy mit fogsz szólni a könyvhöz, és most örülök, hogy ilyen pozitív élmény lett neked is! :) Gyönyörű a szöveg, nekem tetszett ez a furcsa zavarosság is.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.